Daca faci aceste lucruri, este posibil sa suferi de depresie

1
De Alice Papuc
29 feb. 2024

Daca faci aceste lucruri, este momentul ideal sa porti o discutie cu medicul tau.

Prietenii iti spun ca va trece, ca intr-o zi te vei simti mult mai bine. Dar tu te intrebi daca suferi de depresie clinica. Nu stii daca mai este posibil sa-ti revii si nu-ti este clar ce se intampla cu tine. Exista semne care iti arata ca depresia nu este una temporara si ca acesta nu va trece “de la sine”, ci ca este cazul sa te adresezi unui specialist.

Iata semnele pe care nu ar trebui sa le ignori!

Nu poti sa te ridici din pat

Ai zile in care simti ca nu poti sa te ridici din pat. Si nu faci asta neaparat din cauza oboselii, ci din cauza ca nu simti nicio motivatie si nicio dorinta de a lua contact cu lumea “reala”. Iti doresti sa te izolezi, sa nu vezi pe nimeni si sa stai intr-o camera intunecata. Acesta este un indicator clar ca starea ta se agraveaza si ca nu este doar ceva “de moment”.

Lucrurile pe care le iubeai nu-ti mai aduc nicio satisfactie

Bineinteles, este perfect normal sa evoluezi si sa-ti doresti sa incerci lucruri noi sau sa te redescoperi. Dar atunci cand nimic nu-ti mai aduce nicio bucurie, cand orice lucru pe care il adorai iti provoaca o stare de indiferenta sau chiar repulsie, cand totul este mult prea solicitant si nu-ti mai doresti absolut nimic, este momentul sa ceri ajutor.

Ai sentimente coplesitoare de disperare si teama

In cea mai mare parte a timpului te simti coplesita de griji, probleme si disperare? Te gandesti cat de groaznica este viata ta, ca faci doar alegeri gresite si ca nu esti demna de iubire? Esti 100% sigura ca situatia nu se va schimba niciodata? Nu mai ai energia sau disponibilitatea necesara sa incerci sa schimbi situatia?

Oamenii deprimati cred toate lucrurile negative care le trec prin cap. Mai grav decat atat, ei cred ca aceste lucruri sunt permanente si ca nimic bun nu se va mai intampla. Privesc fiecare zi cu teama si nu se mai bucura de absolut nimic. Dimpotriva, resimt o teama constanta si un sentiment de neliniste. Vestea buna este ca depresia poate fi tratata, iar odata ce vei discuta cu un specialist si vei adresa problema, va fi din ce in ce mai bine!

Nu mai ai rabdare cu cei dragi tie

Nu mai ai rabdare nici macar cu oamenii pe care ii iubesti. Simti ca acestia te coplesesc si ca nu poti face fata unei situatii. Strigi la cei dragi tie, ii certi si ajungi chiar sa ii eviti. Iar acest lucru se intampla la nesfarsit. Lipsa constanta de rabdare cu cei dragi tie este un indicator clar al depresiei. Pur si simplu, ajungi sa respingi iubirea si atentia celor din jur.

Cum mi-a fost afectata viata de “teama de a nu ramane in urma”

Apetitul tau s-a schimbat considerabil

Te surprinzi ca mananci mai multe snacks-uri ca oricand sau ca, dimpotriva, apetitul tau s-a diminuat considerabil si ai uitat cand ai mancat ultima data? Schimbarile in obiceiurile tale alimentare pot indica depresia. Bineinteles, poate fi vorba si despre modificari hormonale, astfel ca este bine sa-ti observi comportamentul si sa nu te temi sa discuti cu un medic despre tot ceea ce ai observat la tine.

Foto: Freepik.com