Adevarul despre anxietate: Ce crede lumea ca este si cum se simte ea de fapt?

1
De Maria Dima
21 ian. 2020

Atacuri de panica, anxietate, respirat intr-o punga. Griji, o tona de nelinisti si frici legate de orice aspect al vietii, imaginar sau real. Asa crede lumea ca e definit spectrul larg al anxietatii. Insa ea nu se simte la fel pe pielea si in sufletul celui care o traieste.

Anxietatea isi are radacina in teama

Anxietatea e sora mai ciudata a fricii, care nu ne invata sa fim prudenti, ci sa fim evitanti, sa stam pe margine si sa zicem pas la experiente noi, cu potential necunoscut, si, in capul nostru, periculos.

Avand in vedere aceasta componenta de grija excesiva, e important sa stim ca unele reactii sunt normale, comune si cunoscute de noi toti: emotii cand vorbim in public, frica de serpi, frica de inaltime.

Anxietatea devine o tulburare de panica atunci cand fiecare gand incepe cu “ce ma fac daca…?” si ajungi sa-ti planuiesti frenetic orice pas, sa controlezi si sa limitezi mediul si activitatile zilnice si sa atribui un gen de normalitate fricii tale.

Elibereaza-te de durerea din trecut cu acest truc folosit de psihologi

Ce se intampla de fapt in corpul unei persoane care traieste cu anxietate?

In ziua de azi, la noi in tara, dar si la nivel mondial, anxietatea a devenit mai frecventa decat o tuse sau o raceala.

Daca ai trait vreodata un episod de atac de panica, sigur traiesti cu teama constanta si constienta de a nu mai pati asa ceva din nou. Odata panica instalata in sistem e ca Voldermort. Stii sigur ca se intoarce. Ca se foloseste de orice ca sa creasca sub pielea ta si ca sa-ti determine corpul sa te tradeze in favoarea ei.

Ce mai face anxietatea misto, la nivel de marketing, este ca se prezinta in mod personalizat, se customizeaza special pentru tine si de asta poti avea manifestari unice. O placere, ce sa zic.

Cu toate acestea, exista un tipar in care se incadreaza majoritatea starilor problematice si e de tinut minte ca mai mereu reactiile noastre sunt in neconcordanta cu pericolul real. Cateodata e carusel cu explozii de senzatii, alteori e neputinta tacuta.

Moduri in care se poate manifesta anxietatea:

  • Transpiratii – reci, calde, la nivel de palme sau pe intregul corp
  • Slabiciune sau ameteli
  • Maini dureroase sau amortite
  • Dureri in piept si batai accelerate de inima
  • Probleme de respiratie – hiperventilatie
  • Tulburari de stomac
  • Tensiune musculara
  • Insomnii
  • Grija excesiva
  • Rusine
  • Probleme de concentrare
  • Izolare si comportament de evitare
  • Lacrimi, frustrare, disperare
  • Disimulare si stima de sine scazuta
  • Nevoia de perfectionism

Lista asta e menita sa te faca sa te simti mai bine.

Sa fii mai atenta la semnele pe care le poate manifesta, chiar si firav, o persoana draga. Sa nu te simti singura pe lume cand inima nu-ti mai incape in piept, cand simti cum se scurge viata din tine atunci cand pui un picior in autobuz si tii aerul in tine, ca sa-ti ajunga sigur pana la statia ta de coborare.

Tot ce trebuie sa stii despre muschiul care-ti pastreaza traumele

Nu esti singura.

Stiu cum e sa simti ca ai in tine pulsul unei planete intregi, inghesuit in corpul tau care pare a fi unul de pigmeu acum. Cum e sa te chinui sa inspiri, dar aerul refuza sa ajunga in plamani. Si toate aceste orori sa se intample atunci cand esti in dormitorul tau pe care-l stii ca-n palma sau in singura toaleta libera de la birou.

Adevarul despre vindecare pe care nimeni nu ti-l spune

Daca treci prin situatii similare, cel mai important e sa vorbesti cu cineva. Sa ceri ajutor, si de specialitate, dar si de suflet. Sa spui cuiva despre ce se intampla cu tine. De multe ori, nu avem nevoie decat de un singur gand bun, o singura idee de siguranta in care sa credem mai mult decat in teama. Pana ajungem la acel gand aducator de liniste, pot trece ani. Nu-ti trai viata nici in asteptare si nici in izolare. Nu te opri din cautarea lui!

Foto: Getty Images.