Acesta este cel mai inspaimantator mod in care se manifesta anxietatea, conform unui studiu realizat pe 5000 de oameni

1
De Cristiana Astefanoaiei
1 mart. 2024

Anxietatea vine insotita de simptome precum balbaiala, tremurat sau cresterea ritmului cardiac. Pentru fiecare se manifesta diferit.

Anxietatea poate avea o multime de fete si uneori devine chiar greu sa iti dai seama cand te afecteaza.

Pentru a identifica punctele comune ale persoanelor care sufera de anxietate, terapeutul Joshua Fletcher a realizat un sondaj in randul a 5000 de persoane.

Intrebarea a fost: „care este cel mai infricosator simptom al anxietatii?”

Rezultatul statisticii a fost analizat de terapeut. Cel mai infricosator simptom al anxietatii este derealizarea sau depersonalizarea, cunoscuta si sub numele de DPDR.

Potrivit lui Fletcher, DPDR este atunci cand te detasezi de realitate. Mai exact, depersonalizarea se simte ca si cum gandurile, corpul sau sentimentele tale sunt in afara ta. S-ar putea simti ca o amorteala si o lipsa de reactie emotionala.

Pe de alta parte, derealizarea se simte ca si cum te-ai afla intr-o stare de vis. Lucrurile au tendinta de a nu mai avea forma sau de a fi neclare.

In urma statisticii realizate de terapeut, s-a aflat ca aceste senzatii pot dura cateva ore pentru unii sau cateva luni pentru altii.

Derealizarea sau depersonalizarea fac anxietatea sa fie si mai greu de suportat.

Devine greu sa te concentrezi, motiv pentru care serviciul ti se pare greu. Orice sarcina pare mai grea decat este ea de fapt sau fata de cum o percepi atunci cand nu treci printr-un asemenea episod.

Poti sa ai probleme in relatiile tale, deoarece este dificil sa te implici si sa legi conexiuni.

Te poti simti pierduta sau confuza. E posibil sa ti se para ca esti singura si nimeni nu te intelege.

Diferenta dintre anxietate si frica. Perspective eronate despre cum este sa traiesti cu anxietate

Toate aceste lucruri pot agrava anxietatea si, chiar mai grav, pot duce la depresie, care este mai dificil de tratat si cu simptome mult mai apasatoare.

Daca te identifici cu cele enumerate mai sus, apeleaza la ajutorul unui terapeut care iti va pune un diagnostic corect si care te va ghida in calatoria ta spre vindecare.

Exista cateva lucruri pe care le poti face si singura, ce te vor ajuta sa „revii in corpul tau” intr-un moment de derealizare sau depersonalizare.

Practica respiratia constienta

Aceste tehnici te pot invata cum sa observi senzatiile fizice si emotionale in mod calm si sigur”, spune Psihologul clinician Susan Albers.

3 exercitii de respiratie din yoga care te vor ajuta sa te calmezi in mai putin de 5 minute

Exercitii de impamantare

Concentreaza-te asupra sunetelor din jur. Atinge pamantul sau spune o poezie, fredoneaza o melodie, danseaza. Ideea este sa-ti folosesti simturile pentru a te reconecta la propriul corp.

De asemenea, meditatia este o practica ce te ajuta sa alungi gandurile din mintea ta si sa te ancorezi in prezent.

Anixetatea scade cu ajutorul temperaturii scazute

Unul dintre cele mai rapide si eficiente exercitii de impamantare este sa-ti scufunzi fata sau mainile intr-un bol cu apa rece. Socul termic iti va atrage atentia asupra corpului tau, reusind astfel sa te intorci in el atunci cand ai un moment DPDR.

Foto: Freepik.com