Metoda care inlatura anxietatea in 10 minute: Sfatul unui neurolog

1
De Maria Constantin
14 oct. 2021

Nu suntem mereu dispusi sa ascultam cu atentie cand purtam o discutie. Din graba, din neatentie, din lipsa de empatie sau dintr-o gestionare gresita a timpului disponibil, nu reusim sa auzim ce are celalalt de zis, ci doar ce vrem noi sa spunem.

„Asa realizezi cat de superficiale sunt discutiile pe care le avem. Comunicarea constienta cu alta persoana inseamna sa-i asculti explicatiile, argumentele si nu doar sa astepti sa raspunzi”, subliniaza neurologul Wendy Suzuki, autoarea volumului „Good Anxiety”.

Preocupata de gasirea unor metode de reducere a anxietatii, Suzuki s-a specializat in domeniul cercetarii a ceea ce ea numeste „neurologia foarte, foarte practica”, scrie Mind Body Green. Obiectivul cercetarii sale poate fi rezumat intr-o singura intrebare: „Care este activitatea minima cu cea mai mare putere de reducere a nivelului de anxietate?”. Cu alte cuvinte, cum obtii mai mult pentru cat investesti?

Pe langa afinitatea pentru ceremonia meditativa cu ceai si o reteta de smoothie care ajuta creierul, Suzuki are inca o sugestie: conversatiile constiente.

Cum te ajuta conversatiile constiente

Wendy Suzuki preda neurostiinte si psihologie la Universitatea din New York, unde a creat un mic experiment de laborator. Ea si-a rugat studentii sa poarte discutii constiente de zece minute despre vacanta lor preferata – un subiect neutru si pozitiv – cu unul dintre asistentii sai. „Este doar o conversatie in timpul careia asistentul meu este pregatit sa va asculte atent”, le-a spus ea.

Ulterior, cand studentii se gandeau la aceasta experienta, au observat cat de bine este sa ai pe cineva cu care sa te conectezi. „Mi-au spus: ‘A fost asa de bine sa am o discutie in care cineva chiar m-a ascultat si mi-a pus intrebari despre aceasta experienta pe care o consider folositoare'”, a povestit Suzuki.

8 factori surprinzatori care iti pot declansa anxietatea

Nu doar ca amintirile din vacanta au puterea de a crea emotii pozitive, imbunatatind astfel starea de spirit, dar schimbul de idei dintre doi oameni poate cultiva sentimentul de aprobare. Iar acesta, la randul sau, poate ajuta la reducerea stresului, arata cercetatoarea.

Trebuie sa fii prezent cu adevarat

Autoarea experimentului a observat beneficiile in conditii de laborator, in discutii intre doua persoane care s-au intalnit pentru prima oara. „Cu cineva pe care il cunosti este si mai usor”, subliniaza ea, explicand ce trebuie sa facem pentru a purta conversatii constiente: „Sa fii prezent cu adevarat. Asculta cu mare atentie, fii curios, pune intrebari si urmareste cronologia.”

Suzuki le-a oferit studentilor un interval de zece minute, dar fiecare dintre noi poate dedica 15-20 de minute pentru a discuta cu cineva despre vacanta inainte de a schimba subiectul.

Indiferent de timpul disponibil, este important sa umpli acest interval cu detalii, curiozitate si continuari. „Chiar conteaza”, subliniaza cercetatoarea.

Foto: Pexels.com