Ce inseamna sa traiesti cu anxietate si depresie si care este primul pas spre vindecare

1
De Alice Papuc
23 oct. 2022

Daca experimentezi stari de anxietate sau depresie, trebuie sa stii ca nu esti singura.

Nu cred ca exista persoana care sa nu fi experimentat senzatii de anxietate cel putin o data in viata. Doar ca, de cele mai multe ori, nici nu suntem invatati care sunt acestea. In cazul meu, am considerat intotdeauna ca anxietatea nu este ceva grav si ca am alte lucruri mult mai importante de facut. Pur si simplu, spuneam ca nu am timp sa ma confrunt cu anxietate sau, mai rau, depresie. Am simtit ca trebuie sa ma concentrez pe munca si sa ignor acele simptome. In final, vor disparea, obisnuiam sa imi spun.

Cum am trait eu senzatii de anxietate

Totul pana ce, intr-o buna zi, aveam de dat un examen extrem de important. Eram obosita, anxietatea nu ma lasase sa dorm. Cu cat ma apropiam mai mult de locul examenului, simteam cum inima imi bate din ce in ce mai tare. Bineinteles, am ignorat acest lucru. Am intrat in sala de examen, am primit foile si m-am apucat de treaba. Doar ca o senzatie de neliniste nu ma lasa sa continui. Nu intelegeam ce se intampla cu mine. M-am pregatit pentru acest examen asa cum am facut la orice examen pe care l-am dat vreodata. Am reusit sa termin facultatea fara nicio restanta. In acel moment, eram in anul II de master, din nou, fara nicio restanta. Am continuat sa scriu pana ce am simtit ca nu ma mai pot concentra. Simteam ca respir cu dificultate si ca nu mai stiu nimic din ce am invatat. Continuam sa ma intreb ce caut la acel examen si ce fac cu viata mea. In final, am dat foaia si am picat examenul.

Cum iti dai seama ca esti manipulata emotional – 7 fraze care trebuie sa-ti dea de gandit

Constientizarea

Acela a fost momentul in care mi-am dat seama ca am experimentat anxietatea, in adevaratul sens al cuvantului. A fost momentul in care am inteles ca este timpul sa iau lucrurile mai usor. Viata nu este o lupta contra cronometru. Am invatat sa imi constientizez trairile, sa inteleg ca anxietatea este reala. Valida. Nu trebuie sa ma rusinez de ea. Este un lucru care se intampla, mai ales in timpurile pe care le traim.

Am invatat sa imi acord timp pentru mine. Sa ma bucur mai mult de lucrurile care conteaza pentru mine. Sa citesc, sa petrec mai mult timp in aer liber si sa fiu o persoana mai activa. M-am inscris la sala si mi-am luat, in sfarsit, un caine, asa cum mi-am dorit mereu. Am fost recunoscatoare pentru tot ceea ce am si mi-am celebrat victoriile. Si, bineinteles, in toamna am luat restanta cu succes. Pentru ca am fost linistita si am stiut sa imi gestionez emotiile.

Pumpkin Spice Matcha Latte: bautura toamnei intr-o varianta mai sanatoasa

Campania Brave Together desfasurata de Maybelline: lupta impotriva anxietatii si a depresiei

Evenimentele care au avut loc recent pe plan international si-au lasat amprenta asupra sanatatii mintale. Acest lucru se remarca in special la tineri. Conform specialistilor in domeniu, un procent de 32% din tinerii cu varste intre 18 – 24 de ani se confrunta cu o tulburare de sanatate mintala.

De ce oamenii prefera sa dea vina pe Angelina Jolie decat sa recunoasca faptul ca Brad Pitt ar putea fi un abuzator?

Chiar daca nu sunt vizibile cu ochiul liber, tulburarile de sanatate mintala sunt reale. Acestea au un impact serios asupra calitatii vietii. Impactul este, de cele mai multe ori, chiar mai serios decat in cazul unei tulburari fizice. Doar ca oamenii nu constientizeaza. Exact acesta este obiectivul campaniei Brave Together, desfasurata de Maybelline. Constientizarea cu privire la efectele tulburarilor mintale. In continuare, Maybelline se angajeaza sa ofere solutii adaptate in acest sens. Resursele educationale si o linie de urgenta sunt deja disponibile pentru public.

Tu cum iti gestionezi anxietatea? Ce faci pentru sanatatea ta mentala?

Foto: depositphotos.com