Cum iti dai seama ca esti manipulata emotional – 7 fraze care trebuie sa-ti dea de gandit

1
De Alice Papuc
18 oct. 2022

In unele momente ajungi sa iti dai seama ca este o manipulare emotionala abia atunci cand este prea tarziu. Cu toate acestea, exista cateva semne care merita atentia ta. Conform specialistilor, aceste 7 fraze uzuale pot indica semne importante de manipulare emotionala. Vezi lista de mai jos!

Unii oameni sunt foarte priceputi in a-si ascunde adevaratele intentii. Ei cunosc tehnici de manipulare emotionala prin care reusesc, cu usurinta, sa ii joace pe ceilalti pe degete. Totul pentru a-si satisface nevoile.

Din pacate, in unele momente ajungi sa iti dai seama ca este o manipulare emotionala abia atunci cand este prea tarziu. Cu toate acestea, exista cateva semne care merita atentia ta. Conform specialistilor, aceste 7 fraze uzuale pot indica semne importante de manipulare emotionala:

„Eu ti-am spus secretele mele, este corect sa mi le spui si tu pe ale tale”

Senzatia de intimitate este creata atunci cand oamenii se destainuie unul altuia si aleg sa devina vulnerabili. Cu toate acestea, daca ai de-a face cu un manipulator emotional, acea senzatie de intimitate nu indica o conexiune autentica. Senzatia de intimitate este doar o componenta a procesului de manipulare, manipulatorul alegand sa iti impartaseasca un lucru care il face sa para vulnerabil. Adesea, acel lucru nu este nici macar adevarat. Dar este foarte greu sa iti dai seama, pentru ca manipularea emotionala este foarte convingatoare. Mai ales daca ti se povesteste o trauma din copilarie.

In continuare, manipulatorul va avea pretentia sa ii impartasesti, la randul tau, detalii intime despre tine. Odata ce va afla acele informatii, va fi pregatit sa le foloseasca impotriva ta. In realitate, nu esti obligata sa iti impartasesti secretele si trairile tale cu nimeni.

„Intotdeauna mi se intampla mie”

O alta tehnica de manipulare emotionala extrem de folosita este victimizarea. Manipulatorii vor relata diverse lucruri pe care i le-au facut cei din jur. Niciodata nu isi va asuma vina, ci va prefera rolul victimei. Cauta sa fie compatimit, perceput drept vulnerabil si maltratat.

Bineinteles ca trebuie sa iti pese de cei din jurul tau, dar fii atenta cata atentie si cata grija oferi. Adesea, mentalitatea „bietul de mine” este doar o tehnica de manipulare emotionala, astfel incat celalalt sa obtina ceva de la tine.

„Dintre toti ceilalti, am crezut ca tu vei intelege”

Manipulatorii emotionali sunt priceputi in a te face sa te simti vinovata. Ei cauta persoane empatice, iar atunci cand iti vor spune aceasta replica, vor incerca sa te faca sa te indoiesti de tine. Vor pune din ce in ce mai multa presiune pe tine, astfel incat tu sa te simti un om rau daca nu le oferi totul.

Cele mai periculoase zodii, conform statisticilor FBI

„Nu am spus/nu am facut niciodata asta”

Manipulatorii emotionali nu sunt nici macar constienti de cat de mult rau pot sa provoace. Astfel, vor nega raul facut, iar daca vor alege totusi sa se scuze, scuzele lor vor fi indoielnice sau chiar acuzatoare. In final, tot pe tine te vor face sa te simti vinovata si te vor blama pentru orice se intampla in jur. Bineinteles, pentru ei, cu cat vei fi mai confuza, cu atat te vor manipula mai usor.

„Nu te comporti rational”

Nu este de mirare faptul ca manipulatorii te vor face sa simti ca esti singura care nu se comporta rational. Tu esti cea care greseste intotdeauna si doar tu trebuie sa te schimbi. Ce poti face in aceasta situatie? Vorbeste cu familia si cu prietenii tai. Nu internaliza toata acea negativitate, cere si o alta perspectiva, de la o persoana din exterior.

3 aspecte pentru care oamenii te judeca atunci cand te cunosc pentru prima data

„Esti sigur(a) ca vrei sa faci asta?”

Aceasta manipulare emotionala poate fi una foarte subtila. Spre exemplu, manipulatorul iti va spune „sigur vrei sa vezi acel film?” sau „sigur vrei sa porti rochia asta?”. Bineinteles, el  nu isi doreste decat sa crezi ca este ceva neinregula cu alegerile tale. Sa ajungi sa te indoiesti de ele. Iar daca vei intreba ce este neinregula, ti se va spune ca tu vezi probleme acolo unde nu sunt. Pentru ca manipularea emotionala este alimentata de nesiguranta.

„Daca faci asta pentru mine, voi sti ca iti pasa”

Cum te recuperezi dupa o relatie toxica

Manipulatorul va folosi aceasta fraza pentru a te convinge sa faci ceva ce nu iti doresti. Ceva ce ai refuzat. Motivand ca astfel va fi sigur de sentimentele tale pentru el. Astfel, iti va incalca limitele, iar si iar. Scopul final este sa ajungi sa nu mai impui nicio limita. Acorda o atentie deosebita acestor situatii si, daca simti ca esti manipulata, incearca sa scapi cat mai repede cu putinta.

Foto: depositphotos.com