Cum te recuperezi dupa o relatie toxica

1
De Minerva Mircea
12 oct. 2022

Pentru cei care reusesc sa iasa dintr-o relatie toxica, etapa care urmeaza este cel putin la fel de greoaie si indelungata.

Ce este relatia toxica?

Absolut toate relatiile au parte de conflict! Si sunt zeci de terapeuti la ora actuala care considera conflictul chiar benefic.  Maturizarea relatiei ajunge sa depinda tocmai de felul in care partenerii reusesc sa inteleaga si sa gestioneze conflictul.

In relatiile toxice insa, conflictele nu sunt gestionate. Ele devin, din pacate, motorul care tine cuplul in viata si coexista impreuna cu relatia in sine, devenind una cu ea. Cuplurile ajung sa se certe din orice, si de cele mai multe ori repetitiv, pentru acelasi motiv, fara sa il rezolve vreodata. Mediul in care relatia se desfasoara devine astfel unul toxic.

In acest mediu, unul dintre parteneri, abuzatorul, genereaza suferinta printr-un tipar de comportament. Celalalt partener, care se transforma automat in victima, ajunge sa se simta invalidat, nesigur, epuizat, izolat, vesnic confuz si de multe ori izolat de exterior. Iar vinovatia are un rol foarte important atat in decizia de a pleca, cat si in procesul de vindecare. 

Cateva semne ale unei relatii toxice sunt: 

  • Un partener care te submineaza si te dispretuieste constant, pentru care nimic din ce faci nu este deajuns
  • Sentimente de izolare fata de reteaua ta de prieteni
  • Cruzime intentionata 
  • Sentimentul ca orice interactiune te doboara si te epuizeaza
  • Manipulare emotionala
  • Nevoie de control si gelozie

Daca vrei sa inveti sa faci diferenta intr-o relatie toxica si una sanatoasa, te invit sa participi la Workshopul interactiv Relatii Toxice vs. Relatii Sanatoase.

470 lei, redus de la 1.410 lei, shop.andreearaicu.ro

Al doilea workshop din seria Descopera-te te va ajuta sa identifici relatiile toxice din viata ta pentru ca mai apoi sa le transformi in relatii sanatoase, care sa te implineasca din toate punctele de vedere. Vino sa faci cunostinta cu Andreea in cadrul unui eveniment exclusivist, unde vei avea ocazia sa legi prietenii cu femei care impartasesc aceleasi valori si situatii de viata cu tine. 

Impreuna cu Andreea si alaturi de femei fantastice, ca tine!

11 mai, ora 18:00, strada Paris, nr. 7A, Bucuresti. Cumpara-ti biletul de aici. Atentie – sunt doar 25 de locuri disponibile.

Relatiile toxice sunt, totusi, foarte diferite ca manifestare si mai ales ca interpretare din partea partenerilor, de cele mai multe ori acestia nefiind constienti de faptul ca se afla intr-o astfel de relatie. Relatiile toxice nu se arata de la inceput asa cum sunt, si tocmai de aceea este si atat de greu sa fie identificate.

Sa nu mai vorbim despre procesul de iesire dintr-o astfel de relatie, care este, de cele mai multe ori, nesfarsit si groaznic de chinuitor. Provocarile, in acest caz, sunt uriase, mai ales pentru persoana care se identifica drept “sursa”, respectiv cea care accepta abuzul din partea partenerului. In tarile vestice si SUA exista grupuri de suport pentru victimele tip “sursa” ale partenerilor toxici, dintre acestea, un procent extrem de redus reusind cu adevarat sa sfarseasca relatia. 

O relatie toxica te tine captiva ca intr-o colivie – Invata sa zbori

Pentru cei care reusesc sa iasa, totusi, dintr-o relatie toxica, etapa care urmeaza este cel putin la fel de greoaie si indelungata. Ea poate aduce cu ea multa vinovatie, tristete, anxietate si chiar depresie profunda, care vin mai ales din faptul ca victima, de cele mai multe ori, devine dependenta de agresorul ei si de statutul pe care relatia i-l confera.

Din acest motiv, una dintre cele mai stringente preocupari ale celor care lucreaza cu astfel de persoane este aceea de a impiedica recaderea in relatie, generata de obicei de sentimentele profunde de lipsa de importanta si identitate, de auto-critica severa, pe care chiar relatia le-a facilitat. 

Iata cateva lucruri care te pot ajuta daca te numeri printre cei proaspat iesiti dintr-o relatie toxica: 

Ai rabdare cu tine

Aminteste-ti ca ai plecat de langa o persoana care te critica si umilea in mod constant, procesul de invatare a unor noi tipare de relationare poate dura mult. Acorda-ti blandetea necesara pentru a da voie durerii sa iasa, si mai ales pentru a nu te mai judeca si invinovati. Acum esti libera sa te comporti asa cum iti vine, nu mai e nimeni acolo care sa vrea sa te schimbe. Vinovatia nu isi mai are locul.

5 lucruri care se intampla cand intalnesti un barbat cu suflet bun dupa o relatie toxica

Conecteaza-te cu oamenii dragi

De cele mai multe ori victimele relatiilor toxice se auto-izoleaza de reteaua lor de prieteni din cauza partenerului abuziv si gelos. E timpul sa recladesti relatii bazate pe autenticitate in care sa simti ca esti in siguranta. Iesi cat ai nevoie, fa lucruri care iti fac placere, inconjoara-te de oameni care sa te faca sa te simti importanta si iubita. In perioadele de refacere dupa o relatie, prietenii sunt esentiali!

Uita de nevoia de a-l auzi ca ii pare rau sau ca isi cere scuze

Partenerii toxici nu regreta ceea ce fac decat daca asta le aduce inapoi beneficiul. Cu alte cuvinte isi va cere scuze doar daca te vrea inapoi in instanta de victima. Nu uita ca scuzele lui dureaza cel mult 24 de ore, si totul va reveni la ce a fost. Daca isi cere scuze poti fi sigura ca a pornit mecanismul prin care sa te traga inapoi langa el. Nu privi in urma, singura ta cale spre libertate este inainte!

7 lucruri pe care le-am invatat intr-o relatie toxica

Practica scrisul intr-un jurnal

In timp ce scrii, creierul are timp sa proceseze experienta pe care o descrii. In plus, amintirile tind sa se clarifice in timp ce le asezi pe hartie, si asta iti poate aduce un plus de claritate. Scrie fara sa interpretezi si sa te judeci, doar ceea ce simti si experimentezi.

Apeleaza la un specialist, in cazul in care nu ai deja unul cu care lucrezi

Ghidajul cuiva care are experienta cu astfel de relatii te poate ajuta sa intelegi ca nu esti singura care a trecut prin asta si ca exista viata in urma unei astfel de relatii, lucru care este de cele mai multe ori detaliul lipsa din procesul de vindecare.

Foto: depositphotos.com