3 semne ca burnout-ul tau este cauzat de relatia cu anumiti oameni, nu neaparat de munca

1
De Teodora Tirca
13 apr. 2023

Deseori vorbim despre cum burnout-ul ne poate afecta relatiile, dar si reciproca e valabila – relatiile cu cei din jur ne pot conduce incet, dar sigur, catre burnout.

Tindem sa normalizam burnout-ul, pentru ca se furiseaza treptat, fara sa ne dam seama ca pofta noastra de viata aproape a secat. Ne pierdem concentrarea, ne simtim tot mai obositi si nu mai avem un somn odihnitor. La fel se intampla si cu relatiile toxice, care te sufoca si te secatuiesc incetul cu incetul, astfel incat realizezi ce se intampla abia cand e prea tarziu.

Relatiile care provoaca burnout plutesc in zona gri a toxicitatii, relateaza specialistii MindBodyGreen. Asa cum spune Shannon Thomas, terapeut si autor al cartii Healing From Hidden Abuse, „Nu prea asociem burnout-ul cu o anume relatie din viata noastra, pentru ca relatiile se simt voluntare; alegem sa fim in ele, in timp ce cerintele de munca ne sunt impuse, chiar si ca antreprenori”.

Iata cateva dintre modurile invizibile in care relatiile noastre ne duc la epuizare:

1. Invalidarea sentimentelor

„Gaslighting” este o forma de manipulare prin care cineva iti invalideaza sentimentele si incearca sa te convinga ca realitatea ta nu este… reala. Crezi ca esti prea inteligenta ca sa ti se intample asta? Aceasta tehnica functioneaza in tandem cu izolarea. O persoana toxica nu va spune niciodata lucruri evidente precum: „Nu vreau sa iesi cu persoana X”. In schimb, va avea o abordare mai subtila, incercand sa te intoarca impotriva cuiva: „A zis asta. Nu e prea destept, nu?”. Incetul cu incetul, te va influenta sa asociezi intalnirea cu persoana respectiva cu un rezultat prost. Apoi, pe masura ce te izolezi, individul toxic incepe sa se joace cu mintea ta. Jonathan Marshall, psiholog, afirma ca atunci cand ne sunt invalidate sentimentele, creierul nostru trebuie sa rezolve disonanta dintre realitatea asa cum o cunoastem si realitatea asa cum insista cineva ca este. Acest lucru arde multa energie, ceea ce duce la epuizare.

Daca vrei sa inveti sa faci diferenta intr-o relatie toxica si una sanatoasa, te invit sa participi la Workshopul interactiv Relatii Toxice vs. Relatii Sanatoase.

470 lei, redus de la 1.410 lei, shop.andreearaicu.ro

Al doilea workshop din seria Descopera-te te va ajuta sa identifici relatiile toxice din viata ta pentru ca mai apoi sa le transformi in relatii sanatoase, care sa te implineasca din toate punctele de vedere. Vino sa faci cunostinta cu Andreea in cadrul unui eveniment exclusivist, unde vei avea ocazia sa legi prietenii cu femei care impartasesc aceleasi valori si situatii de viata cu tine. 

Impreuna cu Andreea si alaturi de femei fantastice, ca tine!

11 mai, ora 18:00, strada Paris, nr. 7A, Bucuresti. Cumpara-ti biletul de aici. Atentie – sunt doar 25 de locuri disponibile.

2. Te priveaza de somn.

Thomas observa ca abuzatorii incep adesea certuri inainte de culcare sau isi trezesc victima cu o cearta. „Imi invit adesea clientii sa-si imagineze ca somnul e un mod de a-si incarca bateriile, asa cum ne incarcam telefonul; fara somn de calitate, ne trezim cu bateria deja descarcata. Atunci cand nici nu dormi bine, iar cineva se joaca zilnic cu mintea ta, esti cu atat mai putin capabila sa te mentii ferma pe pozitii. Capeti obiceiul de a merge la culcare furioasa, in loc sa intri intr-o stare de relaxare, fie pentru ca anticipezi o alta cearta sau inca „rumegi” in minte discutia pe care ati avut-o peste zi.

Thomas spune ca manipulatorii ne cresc nivelul de stres cerand contact constant, insistand sa primeasca atentie imediata. Jongland cu solicitarile lor de atentie si cu sarcinile zilnice, ajungi rapid la epuizare.

3. Te bantuie ca niste fantome.

Indivizii toxici provoaca burnout chiar si dupa ce relatia s-a incheiat. In ciuda limitelor pe care le impui, cum ar incetarea sau rarirea contactului, ei folosesc scuze precum „Mi-a fost dor de tine” sau cer favoruri pentru a patrunde din nou in spatiul tau. Adesea, vor incerca sa te faca sa te simti vinovata sau rusinata („Esti o persoana rea” , „E numai vina ta”) sau preiau rolul salvatorului („Spun asta pentru binele tau”). Desigur, nimeni nu este fara vina intr-o relatie, dar ei vor accentua contributia ta la ruptura, fara sa recunoasca vreodata ca au gresit cu ceva. In acelasi timp, victimele lor se invinuiesc pentru ca „isi recunosc minusurile si au abilitati de auto-reflectie – care le sunt exploatate”, spune Thomas.

Marshall adauga ca in relatii ne deschidem, devenind in esenta la fel de vulnerabili ca si copiii. Dinamica puterii parinte-copil este reluata, iar specialistul spune ca, la un anumit nivel, suntem hipnotizati sa credem ca este vina noastra.

Ce e de facut?

Asculta-ti intotdeauna intuitia. Nu te lasa convinsa de cineva ca X sau Y este intr-un anumit fel, ci incearca intotdeauna sa emiti propriile pareri si judecati. Bazeaza-te pe propriul fler atunci cand iei decizii si interactionezi cu ceilalti.

Nu te mai invinui. Iesi din cercul vicios al invinuirii, care probabil isi are originile din copilarie. Nu mai esti un copil care trebuie certat. Esti un adult asumat, care isi poate recunoaste propriile greseli si care poate lua decizii mai bune pe viitor. Retine: atunci cand esti furioasa pe tine nu ai nevoie de o pedeapsa, ci de mai multa compasiune. Ofera-ti bunatatea si empatia pe care le-o oferi celor din jur si nu lasa pe nimeni sa te convinga ca „meriti sa te simti rau”.

Reconecteaza-te cu sinele tau. Relatiile care duc la burnout ne erodeaza sentimentul de sine – pasiunile, personalitatea si scopul nostru. Oamenii toxici sterg adesea aceste parti ale noastre, pretinzand ca este pentru binele nostru. Le e foarte usor sa faca asta mai ales daca se plaseaza intr-o pozitie de superioritate prin varsta, experienta sau statut social. Ai grija sa nu te pierzi niciodata pe tine doar ca sa multumesti pe cineva – pastreaza-ti integritatea.

Foto: Freepik.com