Modul corect (si cel absolut gresit) de a aborda o cearta in cuplu

1
De Minerva Mircea
24 sept. 2022

Unul dintre cele mai sigure si generale lucruri pe care le putem spune despre cupluri in general este ca se cearta. Serios, voi ati auzit despre cupluri care nu au avut parte de conflict niciodata in toata istoria relatiei lor?

Este matematic imposibil ca doi oameni diferiti, cu propriul lor liber arbitru, sa nu se certe niciodata. O relatie fara conflict este precum un unicorn inaripat. Exista doar in imaginatie.  

Esther Perel, unul dintre cei mai mari specialisti in terapie de cuplu, sustine ca certurile sunt un „must” intr-o relatie, ea punand accentul pe ceea ce se intampla dupa cearta, felul in care partenerii isi recapata echilibrul si sentimentul de siguranta. 

Ce sa nu-i spui niciodata partenerului tau, potrivit specialistilor in relatii

Acum ca am agreat prezenta confictului in relatii, putem concluziona ca acesta reprezinta terenul perfect pentru lipsa de intelegere, pentru dezamagiri si cel mai trist, pentru pierderea conexiunii. Un al specialist care si-a dedicat intreaga activitate academica studiului dinamicilor din cupluri, Dr. John Gottman, a descoperit ca mai mult de doua treimi din conflicte nu sunt rezolvabile. In aceste conditii, tot ce ne ramane este sa devenim constienti de ce se petrece atunci cand intram in conflict si cum putem sa invatam sa gestionam aceste momente. 

Iata cateva lucruri la care sa fim atenti atunci cand intram in conflict pentru a putea gestiona cat mai corect cearta in cuplu:

Atentie la puls!

Asa cum exista un ritm cardiac optim pentru atunci cand faci sport, exista unul si pentru interactiunea din relatii. Odata trecut de 100bpm, pulsul indica intrarea in starea de „lupta sau fugi” atunci cand corpul incepe sa secrete cortizol si adrenalina, substante care iti vor creste reactivitatea. Pe scurt, vei fi mult mai dispusa sa iti dai voie sa spui si sa faci lucruri pe care altfel le-ai evita. In aceste momente e bine sa incerci sa te retragi, sa iei o mica pauza din conflict. Poti sa iesi la o scurta plimbare, sa te retragi in camera sau pur si simplu sa spui ca nu e momentul sa mai continuati. Amandoi aveti nevoie sa va linistiti. 

Intra in discutie cu intelegere si fara acuze directe

Incearca sa iti imaginezi ca in fata ta este cineva pe care nu esti suparat, o prietena sau o ruda apropiata care iti este draga. Vorbeste-i cu calm si blandete, comunica doar felul in care te simti si care este nevoia ta in situatia respectiva. Nu uita sa nu faci presupuneri, si sa te referi doar la faptele existente. 

Incearca sa nu ridici tonul

In general, cand intr-o discutie in contradictoriu partenerii incep sa ridice tonul, este aproape sigur ca nu se va sfarsi prea bine. Escaladarea este semnul clar al faptului ca nu mai este loc pentru dialog, si ca cei doi vor doar sa vorbeasca, nu si sa asculte. Pentru a preveni escaladarea conflictului este nevoie ca ambii parteneri sa nu invinovateasca, sa nu se raporteze la alte evenimente din trecut si sa stie sa se opreasca atunci cand discutia deraiaza. 

Cele mai recomandate tehnici de comunicare in cuplu si rezolvare a conflictelor in relatie – de la specialisti

Accepta si punctul celuilalt de vedere

Acest lucru ii vizeaza mai ales pe barbati. Tot Dr. Gottman a descoperit ca in cuplurile in care barbatii aveau mai multa disponibilitate sa inteleaga argumentele partenerelor, si acestea deveneau mai tolerante si mai empatice in conflict. La fel si copiii acestora. Aminteste-ti ca un conflict nu este o lupta pentru putere si incearca sa asculti ce are celalalt de spus. Cand amandoi veti fi dispusi sa vedeti lucrurile si din cealalta perspectiva, conflictul se va transforma intr-un proiect de echipa, in care amandoi colaborati. 

Nu porni in conflict cu nevoia de a castiga lupta

Cuplurile in care acelasi partener castiga lupta de fiecare data sunt cupluri profund disfunctionale in care fiecare conflict este o adancire a rupturii dintre cei doi. „Castigatorului” i se confirma pozitia de superioritate, lucru care intensifica nevoia de a avea mereu dreptate, „pierzatorului” i se confirma slabiciunea, lucru care il face sa se umple de frustrare si sa porneasca urmatoarea cearta dintr-o nevoie acuta de a o castiga. Aminteste-ti ca abilitatea de a face mici compromisuri in mod constient IN TIMPUL UNUI CONFLICT  este una dintre cele mai mari resurse ale unui partener. 

Asculta dorintele partenerului

Orice conflict are la baza o dorinta sau un „vis” neimplinit. Daca vrei sa devii un as in gestionarea conflictului, asigura-te mai intai ca esti un bun ascultator, atat in timpul conflictului cat si in afara lui. Cand stii cat mai multe despre partenerul tau, cand afli care sunt nevoile lui profunde si motivele pentru care face alegerile pe care le face, iti este mult mai usor sa intelegi perspectiva lui in timpul unui conflict. Ajuta-l si pe el sa mearga pe firul motivului pentru care a aparut conflictul si sa ajunga la baza nevoii reale. Va va ajuta sa construiti o relatie bazata pe empatie si respect al dorintelor celuilalt. 

Ce ii indeparteaza pe barbati de tine, chiar daca arati bine

Indiferent daca esti la inceputul unei relatii sau ai fost casatorita ani in sir, e important sa intelegi ca certurile sunt absolut normale. Conflictele si respectiv felul in care iesim din ele si in care reusim sa reechilibram relatia sunt motorul pentru cresterea increderii noastre unul in celalalt si al fortei relatiei in sine. 

Foto: depositphotos.com