5 intrebari care iti dovedesc ca ai o relatie solida si ce e de facut daca nu ai raspunsurile corecte

1
De Maria Constantin
20 ian. 2024

Intr-un studiu din 2002, menit sa prezica divortul unui cuplu, psihologul John Gottman arata ca dispretul ajunge sa fie cel care erodeaza cel mai des relatiile. El a mai descoperit ca dispretul e cel mai puternic indicator al divortului si nu-i greu de inteles de ce: cand doi oameni ajung sa se dispretuiasca in loc sa se iubeasca, relatia lor nu mai are nicio sansa.

In calitate de expert in relatii cu doctorat in psihologie clinica, Jonice Webb a auzit multi clienti intrebandu-se daca sunt in relatia potrivita. Ea trece in revista, intr-un articol publicat de Your Tango, cinci intrebari elementare la care, daca raspunzi de fiecare data afirmativ, inseamna ca ai o relatie solida.

1. Sunteti amandoi in stare sa va controlati suficient furia pentru a discuta despre o problema dificila si in acelasi timp sa aveti grija unul de celalalt?

Cateodata poate fi usor sa devii coplesita de emotii in toiul unei dispute sau al unei neintelegeri. Insa intr-o relatie solida nu vei ajunge sa te simti complet nefericita, pierduta si fara speranta, ca si cum n-ai mai avea niciun orizont.

In loc sa incerce sa continue discutiile dificile in timpul unor conflicte, un cuplu solid asteapta pana cand ambele tabere se calmeaza. Si daca puteti sa rezolvati problemele intr-un mod respectuos, cu maturitate, iata un prim semn ca esti in relatia potrivita.

2. Va puteti spune reciproc, fara ocolisuri, ce va ingrijoreaza?

In relatiile in care partenerii se asculta si stiu cum sa comunice exista o legatura puternica. Cand doi oameni isi pot domoli orgoliul, e un semn clar al unei relatii sanatoase.

3. Sunteti dispusi sa infruntati greutatile si sa va adaptati la schimbari de dragul relatiei?

Nimeni nu-i perfect si uneori trebuie sa recunosti ca poti face lucrurile mai bine, mai ales daca asta il ajuta pe partener . Cand ai aceasta abordare in relatia ta, poti sa fii sigura ca te vei dezvolta, atat personal, cat si impreuna cu partenerul.

4. Vorbiti unul cu celalalt cand sunteti suparati sau cand trebuie sa schimbati ceva in relatia voastra?

O relatie inseamna sa oferi si sa primesti, dar daca unul dintre parteneri face tot ce poate pentru a darui si tot ce face celalalt e sa ia, echilibrul se rupe. Cand ai o relatie sanatoasa, nu trebuie sa-ti faci griji ca partenerul tau nu te va baga in seama cand vei cere mai mult. O relatie buna este una in care ambele parti vorbesc deschis despre ceea ce isi doresc si despre cum se simt.

5. Daca raspunsul tau la toate intrebarile de mai sus este „nu”, tu si partenerul tau veti fi dispusi sa invatati din asta si sa schimbati aceste lucruri in bine?

La urma urmei, acesta este scopul acestui test: vrei sa ramai in aceasta relatie sau nu? E o intrebare esentiala – trebuie sa te gandesti daca esti in relatia potrivita pentru tine sau nu.

Ce sa faci daca raspunzi cu „nu”

Daca nu poti raspunde pozitiv la intrebarile expertei, nu esti pregatita sa pasesti pe termen lung in viata alaturi de partenerul tau. Cauta sa oferi mai mult timp acestei legaturi si sa discuti cu el despre ceea ce te ingrijoreaza si te nemultumeste. Eventual, mergeti la un terapeut.

Daca esti casatorita si ai cateva raspunsuri negative, nu inseamna ca e sfarsitul mariajului tau. Cat timp sunteti amandoi dispusi sa deprindeti aptitudinile emotionale necesare, casnicia ta poate deveni asa cum iti doresti.

Oricine are obiceiuri proaste, enervante, limite si nemultumiri. Fiecare relatie are probleme. Unii oamenii nu au niciodata sansa sa capete complicatele deprinderi emotionale si de interpretare de care e nevoie pentru a avea o relatie rezistenta, de durata. Asta nu inseamna ca sunt mai putini demni de a fi iubiti. Cel putin, nu daca sunt dispusi sa invete cum sa comunice cu partenerul.

Foto: depositphotos.com