Sa fii un copil cu copil e o trauma! De ce am ales sa sustin campania „Vrem educatie pentru sanatate in scoli”

1
De Andreea Raicu
26 apr. 2024

Ce faceai la 15 ani? Iti mai amintesti? Probabil ca inca te mai jucai, te intalneai cu prietenele, te indragosteai pentru prima data, mergeai la scoala si plecai in vacante cu parintii.

Acum as vrea sa-ti imaginezi cum ar fi decurs viata ta daca ai fi nascut un copil la acea varsta frageda… Ai fi avut acelasi traseu? Ti-ai fi putut continua studiile? Ai fi reusit sa ai cariera pe care o ai in prezent? Ai fi realizat tot ce ai realizat pana acum? Cu siguranta raspunsurile la toate aceste intrebari este „Nu”.

Din pacate, aceasta este realitatea pentru multe copile din tara noastra care raman insarcinate in adolescenta, de multe ori chiar inainte de a implini 15 ani! Aproape jumatate (45%) din nasterile de la fete cu varsta sub 15 ani din Uniunea Europeana provin din Romania.

Pe 25 aprilie am fost prezenta in Senatul Romaniei ca Ambasador al campaniei „Vrem educatie pentru sanatate in scoli” initiata de Organizatia Salvati Copiii, care a realizat un studiu ce arata dimensiunea fenomenului privind mamele si gravidele minore la care Romania ocupa locul 1 in UE.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Andreea Raicu (@araicu)

Sa fii un copil cu copil este o trauma

Multe dintre fetele care nasc in adolescenta sunt puse la zid, criticate si excluse. Adesea societatea considera ca vina le apartine si ca sunt o rusine pentru familiile lor.

Dar cum poate fi invinovatit un copil de 14 ani, care nu stie nimic despre corpul sau? Uitam ca cele mai multe mame adolescente provin din medii defavorizate, sunt fete vulnerabile, din familii in care orice discutie despre corpul lor, despre sex, contraceptie sau menstruatie este de neconceput.

Anul acesta m-am implicat alaturi de Organizatia Salvati Copiii in campania „Vrem educatie pentru sanatate in scoli” si am cunoscut in luna aprilie peste 100 de fete cu varste intre 11 si 18 ani care au participat la sesiuni de educatie pentru sanatate in zonele rurale defavorizate.

A fost absolut minunat sa vad cat de dornice sunt sa invete despre ele, despre corpul lor si despre transformarile prin care trec. Deschiderea lor vine din faptul ca nimeni nu vorbeste cu ele despre asta. Daca vin din familii in care educatia din acest punct de vedere este precara, nu au cu cine sa vorbeasca. Este un subiect tabu in foarte multe familii, ceva despre care nu se vorbeste niciodata. Rusinea este imensa si aceste copile pornesc in viata, inca din primii ani de adolescenta, cu o lipsa de cunostinte care le pune in pericol sanatatea, siguranta si intreg viitorul.

In al doilea rand, singurele medii din care isi iau informatii este internetul, unde sexualitatea capata forme extrem de periculoase si abuzive, sau grupul de prieteni, care adesea este la fel de dezinformat cu privire la sanatatea sexuala.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Andreea Raicu (@araicu)

Programul Vrem educatie pentru sanatate in scoli este sustinut si de o moasa care explica intr-un mod extraordinar de simplu lucruri cat se poate de firesti. Am observat ca atunci cand cineva vorbeste despre vagin, contraceptie, ovare, fetele isi pun mainile pe fata, sunt extrem de rusinate si se lasa o liniste mormantala. Nimeni nu le-a mai vorbit despre ceva atat de „rusinos”. Dar cum vorbim despre ficat, plamani, despre ochi, asa ar trebui sa vorbim si despre tot ce tine de corpul nostru si este important sa ne raportam la aceste organe la fel ca la toate celelalte si sa intelegem cand exista o problema. Pentru ca ele nici nu stiu ca exista o problema atunci cand apare una si nu stiu cu cine sa discute despre ea.

La un moment dat, in timpul programului, ele scriu intrebari pe biletele si le pun intr-un bol. Am citit intr-o zi intrebarile si am ramas socata de lipsa lor de cunostinte. De exemplu, ele nu stiu ca pot ramane insarcinate la primul contact sexual. Nu stiu lucruri elementare despre menstruatie si multe alte lucruri absolut esentiale pentru sanatatea si siguranta lor.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Andreea Raicu (@araicu)

Realitatea este ca vorbim despre o chestiune de mentalitate care nu se poate schimba peste noapte. Nu poti sa schimbi mentalitatea comunitatii peste noapte. Dar putem sa contribuim la aceasta schimbare prin scoala. Scoala este un spatiu in care lucrurile acestea pot fi explicate, insa lectiile despre corp, sanatate si sexualitate trebuie sa fie ore obligatorii, nu optionale. 20 de tari europene au inclus in curriculum-ul scolar educatia pentru sanatate, cu participare obligatorie. Este timpul ca Romania sa faca acelasi lucru.

Este rolul si responsabilitatea noastra, prin scoala, sa putem sa invatam aceste fete in primul rand despre ele, despre sanatatea lor, despre masurile pe care trebuie sa le ia in asa fel incant sa nu mai ajunga in astfel de situatii.

De ce am ales sa fiu ambasador al campaniei „Vrem educatie pentru sanatate in scoli”

M-am implicat in aceasta campanie pentru ca au fost in jurul meu oameni care au trecut prin astfel de experiente si am vazut rezultatele: cum se rateaza startul in viata, cum si-au pierdut copilaria, cum au fost respinse de societate, cum viata lor a devenit mult mai grea decat ar fi putut sa fie. De la abandon scolar, multe sacrificii, maturizare precoce si traume greu de depasit. O viata de om matur la o varsta de adolescenta.

Studiul Salvati Copiii arata ca 70% dintre gravidele minore si 52% dintre mamele minore declara ca nu au niciun venit personal lunar, fapt ce le plaseaza la nivelul pragului de saracie acuta. Multe dintre ele renunta la scoala si astfel renunta la un viitor mai bun pentru ele si copiii lor. Iar una din sase minore insarcinate nu a fost pe parcursul sarcinii nici la medicul de familie nici la medicul ginecolog pentru monitorizarea evolutiei copilului.

Educatia pentru sanatate este efortul nostru colectiv pentru a crea un viitor mai bun. Nu suntem constienti de aceste lucruri pentru ca nu ni se intampla noua. Poti sa spui „pe mine nu ma efecteaza”. Ba da, te afecteaza atat pe tine, cat si viitorul acestei tari in care traiesc copiii tai. Si daca vrei sa ai un viitor mai bun, e important sa te implici.

Pot sa contribui la schimbare. Cu cat mai multe voci, cu cat mai multa sustinere, cu atat mai bine. Indiferenta omoara si moarte nu inseamna neaparat moarte fizica, ci inseamna si moartea unor bucurii, a unei vieti frumoase, a planurilor, a visurilor, a unei calatorii frumoase prin viata, potrivite unei fetite de 14 ani.

Includerea in programa nationala obligatorie a materiei Educatie pentru sanatate, care sa abordeze si subiecte precum ciclul menstrual, conceptia, metodele contraceptive, sarcina, este absolut esentiala.

De asemenea, sa nu uitam cat de usor poate fi de manipulat un copil, o fata care nu a implinit nici macar 15 ani si care nu stie mai nimic despre sexualitate. Lipsa cunostintelor despre corpul lor, despre sex si viata sexuala le transforma pe aceste copile in tinte. Studiul realizat de Salvati Copiii a aratat ca pentru mai mult de o treime dintre fetele care au ramas insarcinate in jurul varstei de 15 sau mai putin, diferenta dintre ele si partenerul lor este de 5 ani sau mai mare.

Pentru mine este o bucurie imensa sa pot merge la aceste intalniri care le fac pe fete sa se simta vazute si ascultate. Au libertatea sa vorbeasca despre lucruri despre care nu se vorbeste niciodata fara sa fie judecate, sa fie puse la zid sau certate. E un sentiment incredibil ca poti sa aduci o picatura de schimbare pozitiva in viata cuiva, de aceea pentru mine este si un cadou pe care mi-l fac mie. Atata vreme cat faci parte dintr-o societate nu poti doar sa iei de la ea, important e sa si dai. E un schimb. Munca de voluntariat, de sustinere si de contributie e vitala in orice societate. Implica-te si tu, daca nu ai facut-o deja!

Te imbratisez,
Andreea