Toate lucrurile anti-aging pe care le fac la 46 de ani

1
De Andreea Raicu
21 apr. 2024

Se vorbeste foarte mult despre modul in care putem sa intarziem imbatranirea. Si mi se pare ca de cele mai multe ori cand auzim „anti-aging” ne gandim doar la aspectul fizic – cum sa nu avem riduri, piele lipsita de fermitate, fire de par albe etc.

Bineinteles, este un aspect important, insa in ultima perioada, cand ma gandesc la „anti-aging”, ma gandesc la o abordare holistica a tuturor acelor lucruri pe care le poti face in viata pentru a avea grija de corpul, mintea si sufletul tau astfel incat trecerea anilor sa fie cat mai blanda cu tine.

De aceea, as vrea sa impartasesc cu tine toate acele lucruri anti-aging pe care le fac la 46 de ani si care sunt „putin diferite” de cele clasice, pe care le cunoastem cu totii.

Despre acestea din urma am mai vorbit de-a lungul timpul – urmez o dieta echilibrata, in care evit cat pot de mult alimentele procesate, zaharul si glutenul si includ mai multe proteine si fibre. Incerc sa dorm suficient si in acelasi timp imi monitorizez somnul, pentru ca nu doar cantitatea este imprortanta, ci si calitatea. Nu consum alcool, ma hidratez, folosesc intotdeauna protectie solara si am o rutina de skincare pe care o respect cu strictete.

Nu ies niciodata din casa fara protectie solara! Care sunt cremele mele preferate cu SPF

Pe langa toate acestea, mai am o serie de lucruri pe care le fac:

Gestionez stresul

Cel mai important lucru este gestionarea stresului. Pentru ca dintr-un anumit punct, stresul are un impact foarte mare asupra corpului si ne imbatraneste mult mai repede. Stresul provoaca stresul oxidativ la nivel celular, care accelereaza procesul de imbatranire.

Pentru a gestiona stresul, in rutina mea zilnica includ intotdeauna meditatia, care este o meditatie „reala”, nu ceva ce fac doar ca sa bifez. De asemenea, fac yoga si exercitii de respiratie care ma ajuta sa tin stresul sub control.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Andreea Raicu (@araicu)

Suntem atat de grabiti si ocupati, cautam mereu urmatorul lucru si urmatorul, care niciodata nu va fi de ajuns. Nu stai niciodata cu tine. Eu ma opresc si privesc lucrurile bune pe care le am in viata. Cu atat mai mult in momentele in care nu imi e bine si in care este mult mai greu sa fii recunoscator. Practic mindfulness si recunostinta pentru ca in momentul in care dai atentie, vezi cu adevarat toate binecuvantarile pe care le ai in viata.

Imi antrenez creierul

Am o aplicatie pe telefon cu care imi antrenez zilnic creierul. Se numeste Neuronation si este bazata pe descoperirile specialistilor de la Universitatea din Berlin. In fiecare zi fac exercitii special concepute pentru a stimula memoria si concentrarea. Mi se pare foarte utila si ti-o recomand cu drag.

Sunt constienta de postura corpului

Sunt foarte constienta intotdeauna de pozitia pe care o are corpul meu. Cu cat ai o postura mai viciata, cu atat apar in timp tot felul de probleme si dureri. De exemplu, in perioada in care am avut degetul rupt, mi-am schimbat pozitia corpului ca sa pot merge. In timp, daca faci acest lucru si nu te corectezi, se creeaza dezechilibre ale sistemului osos. Muschii incep sa aiba contractii si articulatiile au de suferit. De aceea sunt foarte atenta la orice modificare a posturii.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Andreea Raicu (@araicu)

Imi fac analize cu regularitate

Sunt atenta la echilibrul hormonal pentru ca nivelul de stres si trecerea timpului au un efect foarte mare asupra sistemului endocrin. Dezechilibrele hormonale pot cauza numeroase probleme si simptome neplacute. De exemplu, daca ai un nivel redus de progesteron poti sa te ingrasi, sa te confrunti cu depresie, retentie de apa sau brain fog. Imi fac analize cu regularitate pentru a descoperi din timp orice tip de dezechilibru si problema ascunsa.

Emotiile nu dispar, sunt permanent in interiorul nostru. Cum am invatat sa le gestionez

In mod constant imi verific sanatatea ochilor, pentru ca vederea si auzul sunt doua simturi care se pot deteriora treptat si este posibil sa nu-ti dai seama de asta. Nu realizezi ca vederea ta nu mai este la fel de buna pentru ca scade progresiv si te adaptezi fara sa fii constient.

Includ in dieta mea superalimente

Am inclus in alimentatia mea multe superalimente, care au beneficii dovedite. Adaug in shake-ul de dimineata pudra de moringa (care are numeroase vitamine si minerale, are efect antiiflamator si poate regla glicemia), pudra de maca (reduce stresul oxidativ, imbunatateste starea de spirit, memoria si sanatatea creierului), pudra de baobab (contine fibre care ajuta la reglarea glicemiei, are efect prebiotic, stimuleaza productia de colagen si elastina).

Folosesc de mult timp pudra Supergreens creata de Elle Macpherson, care creste energia, sustine sanatatea intestinelor si imbunatateste aspectul pielii. Iau Ashwagandha in perioadele foarte aglomerate sau stresante, pentru ca este un adaptogen care ajuta organismul sa faca fata stresului. Pentru memorie, concetrare si o stare psihica buna includ in shake-ul meu de dimineata si brahmi, pudra de Bacopa monnieri.

Petrec mult timp in natura si merg pe jos

Am dimineti incete. Am devenit blanda cu mine insami. Si cred ca daca eu sunt blanda cu corpul meu, si el o sa se simta diferit si o sa functioneze diferit. Este ceva nou pentru mine, nu o faceam inainte. Imi place sa stau la soare dimineata, in curte, sau sa ies cu cainele meu, Honey, si sa il plimb dimineata sau seara. Ma asigur ca fac cel putin 12.000 de pasi in fiecare zi si cainele ma face sa ies din casa. Este o bucurie si pentru el, si pentru mine, sa ne plimbam impreuna.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Andreea Raicu (@araicu)

Am relatii sanatoase

Relatiile cu cei din jur au o putere incredibila asupra noastra – de a ne ridica, dar si de a ne dobori, atunci cand sunt toxice. Eu am eliminat toate relatiile in care nu ma simt autentica, in care nu pot sa fiu eu. Am in jurul meu oameni cu care pot sa vorbesc despre orice. Carora nu imi este rusine sa le spun nu, fara sa fie nevoie sa dau mai multe explicatii decat e cazul. In fata lor nu trebuie sa ma scuz pentru cum sunt, nu ma fac sa ma simt ca si cum ceva e in neregula cu mine sau sa aiba o energie care sa ma traga in jos. Am relatii in care sa ma simt eu si sa fiu relaxata. Cu oameni in care pot sa am incredere.

Pretuiesc timpul diferit

Imi amintesc ca am fost intr-un loc si voiam sa plec. O prietena mi-a spus ca in jumatate de ora putem pleca impreuna. M-am gandit imediat „sa mai stau jumatate de ora intr-un loc care nu imi face placere?” si mi s-a parut de neconceput. Altadata nu ma gandeam asa. Nu imi pretuiam timpul la fel de mult. Acum simt ca timpul este atat de pretios si vreau sa il folosesc facand lucruri care chiar imi fac placere, daca nu, prefer sa stau acasa.

Opreste-te si citeste pana la final. Stii ce este rusinea si cat de mult iti afecteaza viata?

Este si unul dintre motivele pentru care nu ma mai implic in activitati care imi creeaza stres. Ma intreb tot timpul „Chiar merita? Merita sa fac acel lucrul? E foarte mult de munca, e mult stres. Merita sa-mi sacrific linistea?”.

Simt ca mi-am descoperit scopul in viata

Japonezii il numesc Ikigai, care se traduce prin „un motiv pentru a fi”. Este acel sense of purpose, un scop care te motiveaza si iti aduce bucurie. Imi place sa am intotdeauna in vedere acest scop, in tot ceea ce fac si in relatiile pe care le am. Pentru mine, sense of purpose inseamna sa contribui la procesul prin care femeile se descopera pe ele insele. Imi ofera o bucurie imensa cand le vad ca vin in magazinul Amalin, la evenimente sau workshopuri si sunt atat de fercite ca stam de vorba si afla ceva nou, cand se imbraca cu hainele Amalin si se simt frumoase, puternice, increzatoare, sexy. Este o onoare sa le pot ajuta sa se descopere pe ele.

Te imbratisez,
Andreea