Dureri in timpul actului sexual, dereglari hormonale si controale obligatorii. Raspunsuri la intrebarile tale direct de la medicul ginecolog!

1
De Alice Papuc
18 oct. 2022

Te-ai intrebat vreodata de ce simti durere in timpul actului sexual? Ce implicatii au dereglarile hormonale asupra corpului tau? Ce teste se presupune ca trebuie sa faci, ca femeie, anual? Iata raspunsurile direct de la medicul ginecolog!

Traim intr-o societate in care hormonii feminini reprezinta un subiect tabuu. Cu toate acestea, nu trebuie sa te informezi din cautarile online, seara tarziu, atunci cand nu te simti bine. Si nici din auzite, de la prietenele tale. Ai nevoie de raspunsuri de la un specialist, un medic ginecolog in care sa ai incredere si alaturi de care sa te simti confortabil, caruia sa ii poti adresa nelamuririle tale.

Yuvraj Jadeja, un cunoscut medic ginecolog, a raspuns, in cadrul unui interviu acordat publicatiei Vogue, la cele mai intalnite intrebari ale femeilor.

Actrita Rachel Zegler a fost suspecta de cancer de san la doar 19 ani

Una dintre cele mai frecvente intrebari ale femeilor face referire la durerea resimtita in timpul actului sexual.

Ce se poate face in acest caz? Medicul recomanda ca primul pas sa fie o discutie alaturi de partener. Partenerul tau trebuie sa stie ce te face sa te simti mai putin confortabil, ce iti place, ce anume te doare. De asemenea, medicul accentueaza ideea conform careia preludiul este extrem de important. Preludiul are, in mod natural, rolul de a lubrifia vaginul. Daca simti nevoia de o lubrifiere suplimentara, nu ezita sa recurgi la un lubrifiant pe baza de apa. Daca durerile persista sau daca acestea au aparut brusc, poate fi vorba despre o afectiune care trebuie investigata impreuna cu medicul tau ginecolog.

4 capcane care iti saboteaza dieta sanatoasa: Cum scapi de ele

La intrebarea „cum pot sa imi reglez menstruatia?” medicul ginecolog le reaminteste femeilor ca menstruatia nu este precum un ceas.

Aceasta poate varia, de la 28 de zile la 35. Nu iti poti regla in mod natural menstruatia, dar poti sa ai grija sa mentii un stil de viata sanatos si activ, sa te odihnesti suficient si sa reduci stresul. Menstruatia neregulata poate semnala o forma de dezechilibru hormonal in corpul tau, astfel ca este recomandat sa te adresezi unui medic pentru analize.

Cele mai sanatoase tipuri de paine pe care sa le incluzi in dieta ta

„In regula, dar care sunt controalele pe care trebuie sa le fac anual?”

Medicul subliniaza importanta testului Papanicolau, examenului HPV si examinarii sanilor. Cea din urma trebuie realizata atat acasa, de catre fiecare femeie, cat si printr-o mamografie. Conform medicului, aceste teste sunt „non-negociabile”. In continuare, medicul vorbeste despre importanta realizarii unui panou hormonal care sa includa profilul tiroidian, profilul prolactinei si vitaminele B12 si B3. De asemenea, se recomanda efectuarea unei ecografii transvaginale pentru a examina uterul si ovarele.

In acelasi registru, medicul abordeaza subiectul vaccinurilor

Este extrem de important ca femeie activa sexual sa discuti cu medicul tau despre vaccinurile pe care trebuie sa le faci. Aceste au rolul de a te proteja de boli si de afectiuni nedorite. De exemplu, vaccinul anti HPV te poate tine la adapost de multe probleme pe viitor, asa ca intereseaza-te de el.

Foto: depositphotos.com