Dieta eficienta pentru femeile care sufera de sindromul ovarelor polichistice

1
De Alice Papuc
10 feb. 2024

Astazi iti prezint cateva informatii generale care te pot ajuta sa ai o dieta echilibrata atunci cand te lupti cu sindromul ovarelor polichistice.

Daca suferi de sindromul ovarelor polichistice (SOP), sunt sanse mari sa te cofrunti cu o problema in ceea ce priveste controlul greutatii. Ti se recomanda frecvent sa pierzi cateva kilograme, dar tu stii deja ca acest sindrom vine la pachet cu kilograme in plus si cu dificultatea de a slabi. Si totusi, exista cateva recomandari despre care poti discuta cu medicul tau, astfel incat sa poti pierde cateva kilograme. Noteaza-ti aceste aspecte inainte sa mergi la viitoarea consultatie si pregateste, impreuna cu medicul tau, un plan personalizat pentru tine:

Controlul glicemiei

Femeile care sufera de sindromul ovarelor polichistice tind sa aiba o rezistenta crescuta la insulina. O dieta cu indice glicemic scazut poate ajuta la mentinerea nivelurilor de glucoza din sange sub control. Evita, pe cat posibil, alimentele bogate in zahar si in carbohidrati rafinati si opteaza, in schimb, pentru carbohidrati complecsi, cum ar fi cerealele integrale si legumele. Astfel, ai sanse mult mai mari sa gestionezi rezistenta la insulina.

In acest sens, iti recomand sa citesti si articolul in care iti relatez cele mai importante lectii pe care le-am extras din cartea”Revolutia glucozei”.

Opteaza pentru o dieta bogata in proteine

Proteinele sunt esentiale pentru functiile hormonale si mentinerea sanatatii generale. De asemenea, consumul de proteine te poate ajuta sa iti mentii senzatia de satietate pe termen lung si sa eviti anumite tentatii sau obiceiul de a “ciuguli” cate ceva. Iti poti lua proteinele din carne slaba (piept de pui, carne de curcan), peste, oua, ciuperci, fasole sau linte.

Incearca sa limitezi consumul de lactate

Consumul excesiv de produse lactate poate agrava simptomele SOP in cazul unora dintre paciente. Discuta cu medicul tau despre aceste aspecte si afla daca acesta iti recomanda sa optezi pentru lactate cu un continut scazut de grasime sau sa limitezi pe cat posibil consumul de lactate, incercand alternative pe baza de plante.

Suplimente nutritive

Anumite suplimente pot fi utile in gestionarea sindromului ovarelor polichistice. Printre acestea se numara acidul folic, vitamina D, magneziul si omega-3. Acestea pot aduce beneficii in reglarea ciclului menstrual si imbunatatirea sanatatii generale. Cu toate acestea, nu este recomandat sa iti administrezi suplimente fara sa porti o discutie cu medicul tau in prealabil.

De asemenea, este important sa te hidratezi din plin si sa faci miscare cat de des posibil. In continuare, iti propun sa descoperi mai multe exercitii fizice recomandate pentru femeile care se lupta cu SOP.

Foto: Instagram/@samiclarke