Cum te poate ajuta coenzima Q10 daca suferi de sindromul ovarelor polichistice

1
De Alice Papuc
3 mai 2024

Conform studiilor recente, coenzima Q10 ar putea oferi numeroase beneficii femeilor cu PCOS, inclusiv in ceea ce priveste fertilitatea.

Exista cateva suplimente care se bucura deja de “notorietate” in gestionarea simptomelor ovarelor polichistice (PCOS), printre acestea regasindu-se inozitolul, vitamina D, magneziul sau uleiul de peste. Cu toate acestea, studiile aduc in prim-plan coenzima Q10 si numeroasele beneficii pe care le resimt femeile care se confrunta cu aceasta afectiune.

Victoria Beckham, Lea Michele si alte celebritati vorbesc deschis despre ce inseamna sa traiesti cu sindromul ovarelor polichistice

Ce este coenzima Q10?

Coenzima Q10 (CoQ10) este un compus care se gaseste in mod natural in organism si care detine un rol crucial in productia de energie celulara. Detine proprietati antioxidante, protejand celulele de daunele cauzate de radicalii liberi, neutralizandu-i.

Cu toate acestea, organismul uman are capacitatea de a produce o cantitate suficienta de coenzima Q10 doar pana la varsta de 30 de ani. Dupa acest prag, productia de coenzima Q10 scade progresiv. Mai mult decat atat, in cazul persoanelor care sufera de carente de vitamine, productia de coenzima Q10 poate fi, din nou, mai scazuta.

Principalele beneficii asupra organismului

Conezima Q10 aduce beneficii importante asupra organismului, mai ales in cazul femeilor care sufera de sindromul ovarelor polichistice. Printre acestea se numara:

  • Ajuta la reducerea inflamatiei din organism
  • Cresterea nivelului de energie
  • Scaderea insulinei
  • Scaderea testosteronului
  • Alinarea migrenelor
  • Scaderea colesterolului
  • Imbunatatirea calitatii ovulelor

Studii recente asupra eficacitatii

Cercetarile recente arata modul in care CoQ10 ar putea oferi numeroase beneficii femeilor cu PCOS. In primul rand, coenzima Q10 a fost asociata cu imbunatatirea fertilitatii la femeile cu PCOS. In continuare, studiile arata potentialul coenzimei de a reduce colesterolul, inflamatia, nivelurile de testosteron si insulina.

Un studiu clinic recent a impartit voluntarele cu PCOS in doua grupuri: femei care au luat 100 mg/zi de CoQ10 timp de 12 saptamani, respectiv femei care au primit pastile “goale”, pentru efectul placebo. Femeile care au primit COQ10 au avut o imbunatatire a starii de spirit (depresie si anxietate), inflamatie, testosteron total, DHEAS si hirsutism, in comparatie cu grupul care a primit placebo.

Un alt studiu clinic a demonstrat modul in care coenzima Q10 a avut efecte benefice asupra nivelurilor de insulina, precum si asupra nivelurilor de HOMA-IR si testosteron total la femeile cu PCOS.

CoQ10 si fertilitatea in cazul femeilor cu ovare polichistice

Un studiu publicat in Reproductive Biomedicine Online a evaluat efectul combinatiei de coenzima Q10 si citrat de clomifen, in scopul inducerii ovulatiei la femeile cu PCOS rezistente la citrat de clomifen. Un total de 101 femei cu PCOS au participat la studiu, o parte dintre ele primind fie COQ10 si citrat de clomifen combinate, fie doar citrat de clomifen.

Cele care au suplimentat cu CoQ10 au prezentat un numar mai mare de foliculi si o grosime mai mare a endometrului. Ovulatia s-a produs in 65,9% in grupul CoQ10, in comparatie cu doar 15,5% in grupul de control. Rata de sarcina a fost semnificativ mai mare in grupul CoQ10 (37,3%), prin comparatie cu grupul de control (6,0%).

Cum sa ramai insarcinata daca suferi de sindromul ovarelor polichistice? 3 solutii oferite de medici

Principalele surse

Exista multiple alimente sanatoase din care iti poti lua procura coenzima Q10. Mai mult decat atat, te poti adresa medicului tau cu privire la recomandarea unor suplimente.

Principalele surse alimentare sunt reprezentate de:

  • legumele: broccoli, conopida, spanac
  • fructele: portocale, capsuni
  • leguminoasele: linte, soia, arahide
  • carnea: piept de pui, muschi de vita, ficat, inima, rinichi, muschi de porc
  • peste: sardine, macrou, pastrav

Cu toate acestea, procesarea si gatirea alimentelor pot afecta nivelurile de coenzima Q10. De exemplu, aceasta poate fi “distrusa” in cazul in care congelezi alimentele pentru o perioada indelungata sau gatesti la temperaturi inalte. Astfel, este de preferat sa alegi metode de gatire mai blande, precum prepararea mancarii la aburi.

Foto: freepik.com