Sindromul ovarelor polichistice poate schimba creierul, conform unei noi cercetari

1
De Teodora Tirca
23 feb. 2024

La nivel global, intre 4% si 20% dintre femei sunt diagnosticate cu sindromul ovarelor polichistice, insa in multe cazuri aceasta afectiune ramane nediagnosticata.

Studiile arata ca 70% dintre femeile care sufera de aceasta afectiune nu primesc un diagnostic si un tratament clar, de aceea a fost numita „boala invizibila”.

Cele mai comune simptome ale sindromului ovarelor polichistice (SOP), precum ciclu menstrual neregulat si acnee, umbresc adesea alte simptome serioase, legate de cognitie si functionarea creierului. Totusi, rezultatele unui nou studiu amplu ar putea schimba asta, spun specialistii citati de MindBodyGreen.

Cum afecteaza sindromul ovarelor polichistice cognitia si creierul

Un studiu recent publicat in revista Neurology a constatat ca femeile de varsta mijlocie cu SOP aveau performante cognitive mai scazute si o integritate mai scazuta a substantei albe in comparatie cu femeile care nu aveau aceasta afectiune.

Aceasta cercetare a inceput in 1985. A urmarit peste 1.000 de femei cu varste cuprinse intre 18 si 30 de ani pe parcursul a peste 30 de ani si a fost cumulat intr-o evaluare a creierului (prin teste cognitive si, in unele cazuri, RMN).

Dupa studiu, ei au descoperit ca femeile cu SOP tind sa aiba performante cognitive mai slabe la testele de invatare verbala, memorie, viteza de procesare, functionare executiva, atentie si multe altele. Au fost controlati factori precum indicele de masa corporala (IMC), fumatul, consumul de alcool si venitul lunar.

Ce este materia alba?

Substanta alba este esentiala pentru sanatatea optima a creierului, chiar daca materia cenusie primeste mai multa atentie. Potrivit Cleveland Clinic, „materia cenusie este locul in care are loc procesarea senzatiei, perceptiei, miscarii voluntare, invatarii, vorbirii si cunoasterii. Rolul materiei albe este de a asigura comunicarea intre diferitele zone de materie cenusie si intre materia cenusie si restul corpului nostru.”

Este important de remarcat faptul ca aceste constatari (si multe alte studii despre SOP) sunt in mod inerent complexe, avand in vedere ca afectiunea poate duce la multe alte probleme de sanatate deja cunoscute care influenteaza cognitia, cum ar fi diabetul si obezitatea, de exemplu.

5 fonduri de ten care sunt sigure pentru pielea cu tendinta acneica

Sunt de asemenea necesare mai multe cercetari pentru a intelege relatia dintre SOP si depresie, avand in vedere ca depresia are un impact negativ cunoscut asupra cognitiei.

Din fericire, recomandarile actuale ale medicilor pentru SOP includ atat managementul riscului cardiovascular, cat si screening-ul pentru depresie – un protocol care, spera cercetatorii din acest studiu, va servi simultan la protejarea creierului de imbatranirea prematura.

Cu toate acestea, trebuie sa continuam sa militam pentru o ingrijire medicala cuprinzatoare, integrala si atenta pentru pacientele cu SOP, care depaseste tratarea simptomelor comune precum cresterea in greutate, acneea si ciclul menstrual neregulat.

Cu cat putem intelege mai multe despre SOP, cu atat suntem mai aproape de prevenire si tratamente de succes.

3 moduri de a sustine sanatatea creierului

Indiferent daca suferi sau nu de vreo afectiune, e important sa faci schimbari in stilul de viata pentru a sprijini creierul pe masura ce inaintezi in varsta, astfel incat sa previi deteriorarea sa prematura.

Iata trei elemente de baza pe care sa te concentrezi:

Consuma mai multe alimente pentru creier. Urmeaza o dieta colorata si diversa, cu alimente bogate in omega-3 si polifenoli, care au proprietati antiinflamatorii. In categoria aceasta intra uleiul de masline, avocado, afine, turmeric, ciocolata neagra etc.

Gisele Bündchen e din nou indragostita dupa divortul de Tom Brady: „A inceput ca o prietenie”

Prioritizeaza miscarea. Sportul nu numai ca poate reduce riscul de dementa si creste volumul creierului, ci sprijina si bunastarea emotionala si longevitatea generala. Asadar, ia decizia de a fi mai activa in fiecare zi, chiar daca asta inseamna o simpla plimbare.

Ia somnul in serios. Somnul de calitate a fost asociat cu imbunatatirea memoriei si reducerea oboselii mentale. Tot somnul este cel care sustine echilibrul hormonal, esential pentru ameliorarea altor simptome ale SOP si sustinerea fertilitatii.

Foto: Freepik.com