Activitatea pe care trebuie sa o limitezi pentru a reduce riscul de dementa

1
De Alice Papuc
18 mart. 2024

Daca ai vazut vreodata pe cineva drag luptandu-se cu dementa, stii ca este o experienta foarte dificila atat pentru persoana afectata de aceasta afectiuni, cat si pentru cei din jur.

Dementa nu este, nici pana la momentul prezent, o boala specifica. Centrul pentru Controlul si Prevenirea Bolilor o defineste precum „un termen general pentru capacitatea afectata a unei persoane de a-si aminti, gandi sau a lua decizii, care interfereaza cu desfasurarea activitatilor cotidiene.” Desi inca mai sunt multe lucruri de invatat, cercetarile arata ca exista o activitate pe care ar trebui sa o limitezi pentru a reduce riscul de dementa. Descopera care este aceasta si ce masuri poti lua!

Care este activitatea pe care trebuie sa o limitezi pentru a reduce riscul de dementa?

Pentru a reduce riscul de dementa, cel mai bun lucru pe care il poti face este sa limitezi sedentarismul. Orice tip de miscare ajuta, deoarece un stil de viata sedentar este asociat cu un risc crescut de dementa, precum si cu alte boli cronice. Medicul nutritionist Wan Na Chun sustine ca „Cercetarile arata ca exercitiul fizic este un factor de protectie impotriva acestor boli, inclusiv dementa.”

De exemplu, un studiu din 2023 publicat in JAMA a descoperit o asociere semnificativa intre comportamentele sedentare si riscul de dementa la adultii mai in varsta. Prezentul studiu confirma rezultatele obtinute in 2020 in cadrul unei cercetari publicate in Translational Psychiatry.

Care este legatura dintre sedentarism si dementa?

Este firesc sa te intrebi de ce te poate afecta atat de tare sedentarismul. In acest sens, Dr. Chun afirma: „In timp ce exista o asociere puternica intre riscul de dementa si comportamentul sedentar, este nevoie de mai multe cercetari pentru a determina daca relatia este cauzala sau asociativa.” Altfel spus, majoritatea studiilor au constatat ca adultii mai in varsta care au fost mai sedentari pe parcursul vietii au avut rate mai mari de dementa. Cu toate acestea, prezentele studii au fost de observatie, nu de experiment. Astfel, nu se poate concluziona exact ca un comportament sedentar cauzeaza dementa.

Cu toate acestea, un studiu din 2021 publicat in Frontiers in Endocrinology a constatat ca exercitiile aerobice au crescut nivelele de miokina Cathepsin B (CTSB) – un biomarker legat de functia cognitiva. Deoarece unele tipuri de dementa sunt cauzate de un flux sanguin redus catre creier, activitatea fizica este cu adevarat utila, deoarece promoveaza un flux sanguin sanatos.

Ok, dar cat sport trebuie sa faci?

Dr. Chun recomanda respectarea recomandarilor realizate de Department of Health and Human Services. Pentru persoanele adulte, sunt recomandate cel putin 150 de minute de activitate aeroba de intensitate moderata in fiecare saptamana. O activitate de intensitate moderata poate fi o plimbare relaxanta sau o sesiune de Pilates.

De asemenea, este recomandat ca adultii sa desfasoare activitati menite sa intareasca muschii. „Aceste recomandari vor ajuta semnificativ in reducerea riscului de dementa, dar si in imbunatatirea sanatatii generale si a nivelurilor de energie”, spune Chun. Bineinteles, totul variaza de la persoana la persoana, asa ca tine cont de starea ta de sanatate si de recomandarile pe care ti le-a facut medicul tau.

“Revolutia glucozei”: 8 lectii importante despre nutritie pe care le-am invatat din aceasta carte

Si totusi, cum poti deveni o persoana mai activa?

In primul rand, nu uita ca schimbarile mici aduc cele mai importante beneficii. Daca in acest moment 150 de minute de activitate fizica iti pare un chin, fa un pas in spate si respira. Ulterior, gandeste-te ce mici obiceiuri poti include in rutina ta zilnica.

De exemplu, daca ai un loc de munca sedentar, Dr Chun recomanda sa faci plimbari scurte pe parcursul zilei: poti sa te plimbi 15 minute prin cartierul tau, sa urci pe scari in loc sa iei liftul sau chiar sa te plimbi cate 5 minute prin locuinta ta. La inceput, iti poti seta diferite alarme pentru a transforma acest lucru intr-un obicei.

Odata ce ai inceput sa te bucuri de plimbari, poti incerca sa treci la nivelul urmator. Poti sa gasesti o activitate fizica placuta: poate ca este vorba despre Pilates, o sesiune de dans, inot, yoga, alergat sau, de ce nu, tenis sau chiar bowling. Fii creativa si bucura-te de acest timp in care aduci un beneficiu sanatatii tale, atat din punct de vedere fizic, cat si mental.

Foto: depositphotos.com