5 lucruri pentru sanatatea creierului pe care le poti face pentru a preveni dementa dupa 40 de ani

1
De Maria Constantin
8 dec. 2023

E bine sa ai grija de sanatatea creierului la orice varsta, dar cea mai importanta perioada in care sa iei masuri pentru a preveni instalarea dementei este dupa ce ai implinit 40 de ani.

Dupa decenii in care ai parcurs cateva momente cheie din existenta ta (liceu, facultate, job, casatorie) sunt sanse mari sa incepi sa simti o incetinire a ritmului vietii tale dupa ce treci de pragul celor 40 de ani. Ca femeie, aceasta varsta aduce o scadere a nivelurilor de estrogen care iti poate afecta sanatatea creierului (si implicit riscul de dementa) mai mult decat realizezi, scrie Mind Body Green.

Protejarea creierului la 40 de ani

S-ar putea sa nu mai ai la fel de multa energie ca la 20 si 30 de ani, asa ca hranirea creierului pentru a-i sprijini capacitatea de concentrare, memorare, invatare si procesare a informatiilor noi este vitala.

In general, de la 40 si ceva de ani incolo creierul nostru incepe sa resimta impactul alegerilor din stilul nostru de viata pe care le-am facut de-a lungul timpului. Daca inca nu ai niste obiceiuri sanatoase (practicarea constanta a miscarii, mese echilibrate si controlarea stresului zilnic), s-ar putea sa simti efectele in creier si in restul corpului in aceasta etapa a vietii.

Cazurile precoce de dementa (diagnosticate mai devreme de 65 de ani) sunt in crestere. Potrivit datelor din 2017 ale indexului de sanatate BCBS, cazurile precoce de dementa depistate la adulti au crescut cu 373% la intervalul de varsta 30-44 de ani si cu 311% la 45-54 de ani intre 2013 si 2017.

4 motive surprinzatoare pentru care femeile au un risc mai crescut de dementa decat barbatii

Niciodata nu-i prea tarziu pentru a acorda mai multa atentie sanatatii creierului, dar dovezile arata ca la varsta de 40 de ani e un moment esential pentru a incepe sa adopti niste obiceiuri sanatoase in acest sens.

Cum afecteaza perimenopauza sanatatea creierului

Pentru femei, aceasta faza a vietii poate fi foarte solicitanta mental si emotional din cauza perimenopauzei. Dupa decenii de cicluri menstruale care s-au succedat (si poate si sarcini), hormonii incep sa te pregateasca pentru menopauza. Asta aduce schimbari cu impact profund asupra functionarii cognitive si a sanatatii creierului.

In timpul acestei tranzitii, multe femei au simptome precum ceata mentala, dificultati de concentrare din cauza scaderii nivelului de estrogen si de progesteron care duc la menopauza. Acest fenomen poate fi foarte descurajator, intrucat afecteaza simtitor functionarea cognitiva.

Lisa Mosconi, neurocercetator, nutritionista si director asociat al Clinicii de prevenire a Alzheimerului de la Weill Cornell Medical College, SUA, subliniaza ca scaderea nivelurilor de estrogen poate avea mai multe efecte decat acea „ceata mentala”. Ea spune ca hormonii reproductivi joaca un rol major in protejarea creierului de placile amiloide asociate cu Alzheimer si alte probleme care contribuie la afectiunile neurodegenerative.

„Interactiunile dintre creier si organele reproducatoare sunt foarte importante pentru sanatatea creierului si imbatranirea acestuia, mai ales la femei. Tindem sa ne gandim la testosteron si estrogeni doar in asociere cu reproducerea. Dar in realitate acesti hormoni au multe efecte asupra creierului nostru”, arata ea.

Hormonii reproducatori determina neuronii sa aduca glucoza si sa produca energie, iar daca nivelul de hormoni e ridicat, nivelul tau de energie este si el mare. „Dar ce se intampla cu testosteronul e ca acesta nu se reduce atat de mult in timp, in timp ce pentru femei estrogenul aproape se prabuseste cand trec prin menopauza”, explica Mosconi.

„Daca te gandesti la acesti hormoni ca la niste superputeri ale creierului, femeile pierd aceasta superputere cam in perioada in care apare menopauza, corect? Iar creierul ramane vulnerabil”, adauga aceasta.

Cum sa-ti protejezi creierul la 40 de ani

Potrivit neurologilor si directorilor de la Programul de Prevenire a Alzheimerului de la Loma Linda University, Dean Sherzai si Ayesha Sherzai, cel mai important lucru pe care poti sa-l faci la 40 de ani pentru sanatatea creierului si hranirea functiei cognitive este intarirea functiilor executive (procesarea, rezolvarea problemelor, flexibilitatea cognitiva etc.).

Asta nu inseamna numai sa joci jocuri complexe (cuvinte incrucisate si puzzle, jocuri de carti si sah), ci si angajarea in activitati care iti mangaie sufletul. „Devine mult mai important sa-ti provoci creierul pentru obiectivul tau cand imbatranesti. Noi spunem ‘nu te pensiona, reconecteaza-te'”, a spus Dean.

Riscul de dementa e din ce in ce mai crescut. Cum previi boala?

Iata cateva moduri de a intari functiile executive si de a prelungi longevitatea creierului dupa 40 de ani:

– Foloseste un supliment complet pentru sanatatea creierului cu ingrediente dovedite stiintific. Suplimentele nootropice contin nutrienti specifici, substante bioactive si substante botanice care ajuta la sustinerea si intarirea abilitatilor functiilor executive, intaresc memoria si sporesc concentrarea pentru a sustine sanatatea generala a creierului si longevitatea. De exemplu, s-a demonstrat clinic ca neuronutrientul citicolina imbunatateste functia cognitiva. Si s-a descoperit ca putin cunoscuta kanna botanica neuroprotectoare sustine functionarea executiva prin cresterea frecventei undelor cerebrale asociate cu atentia, memoria si rezistenta la stres.

– Consuma alimente care sprijina sanatatea creierului. Alimentele si suplimentele bogate in micronutrienti si fitonutrienti esentiali (de exemplu, acizi grasi omega-3, vitamine B, vitamina D3 si polifenoli) ne pot ajuta sa ne mentinem creierul intr-o forma maxima pe toata durata vietii. La urma urmei, nutritia chiar sprijina longevitatea.

– Pastreaza o rutina regulata de miscare. Sa faci miscare in orice mod care te face sa te simti bine este excelent pentru creierul tau. De la cresterea fluxului de sange pentru creier la starea de spirit buna, introducerea activitatii fizice intentionate in rutina zilnica sustine puternic functionarea cognitiva.

– Dezvolta o practica de mindfulness. Indiferent daca ai o activitate structurata de mindfulness (de exemplu, meditatie, jurnal sau yoga) sau pur si simplu iti faci timp pentru a sta in natura si a reflecta, sa acorzi timp doar pentru a fi este crucial pentru gestionarea stresului. Iar o viata fara stres este una sanatoasa si fericita.

– Gaseste un hobby care sa-ti aduca bucurie si fa-l des! Activitatile care iti provoaca creierul si te fac cu adevarat fericit sunt vitale pentru o viata lunga si sanatoasa, explica Dean Sherazi. „Un sport, cluburi de carte, jocuri de carti, invatarea unui dans, muzica, cursurile la orice varsta… Ar trebui sa fie vorba despre lucruri mai complexe care sa te provoace putin”, spune el.

Foto: Freepik.com