Studiu: femeile singure mananaca mai mult si au o alimentatie mai dezechilibrata decat cele aflate intr-o relatie

1
De Alice Papuc
27 apr. 2024

Femeile care se simt izolate din punct de vedere social au o dieta alimentara nepotrivita, un apetit mai mare si tind sa manance compulsiv, sustin cercetatorii.

Un nou studiu realizat de UCLA Health sugereaza ca modificarile care au loc in creier in momentele de singuratate pot fi motivul pentru care unele femei sunt mai susceptibile pentru o alimentatie dezechilibrata. Cercetatorii au descoperit ca atunci cand sunt expuse la imagini cu alimente, in special alimente dulci si bogate in calorii, creierele femeilor care au declarat ca se simt singure au prezentat o activitate redusa in zona asociata stapanirii de sine.

Desfasurarea studiului

Cercetatorii au colectat date demografice si de compozitie corporala, inclusiv indicele de masa corporala, de la 93 de femei sanatoase din Los Angeles, cu varste cuprinse intre 18 si 50 de ani, cu o varsta medie de aproximativ 25 de ani.

Femeile au completat chestionare despre starea lor de sanatate mentala, comportamentele alimentare si izolarea sociala perceputa, cunoscuta si sub numele de singuratate. Izolarea sociala perceputa a fost evaluata folosind “Scala de izolare perceputa”, care masoara frecventa sprijinului din partea prietenilor, familiei si partenerilor.

Ulterior, creierele participantelor au fost scanate folosind imagistica prin rezonanta magnetica functionala (fMRI), care masoara schimbarile in fluxul sanguin din intregul creier.

In timp ce se aflau in scannerul RMN, femeilor li s-au prezentat imagini ale diferitelor categorii de alimente. Un set era format din alimente dulci cu un continut caloric ridicat, cum ar fi tortul de ciocolata. Un alt set era format din alimente sarate cu un continut caloric ridicat, cum ar fi cartofii prajiti si hamburgerii. De asemenea, au fost prezente si doua categorii de alimente cu un continut caloric scazut (una sarata, una dulce), care includeau salate, respectiv fructe.

Singuratatea si alimentatia dezechilibrata

Schimbarile in activitatea cerebrala au fost cele mai puternice atunci cand participantele cu o izolare sociala perceputa mai mare au vazut alimente dulci, cu un continut caloric ridicat, cum ar fi tortul de ciocolata. Alimentele dulci sunt cunoscute pentru a stimula centrul de recompensa al creierului, iar cercetatorii sunt de parere ca acestea ar putea reprezenta o sursa de placere in momentele de singuratate, ajutand la “reducerea durerii si disconfortului, asociate cu sentimentul de singuratate sau izolare”.

Separat, din datele de compozitie corporala si din chestionare, cercetatorii au descoperit ca participantele cu o izolare sociala perceputa mai mare aveau un procent mai ridicat de grasime corporala si raportau o sanatate mentala precara, care includea o rezilienta psihologica redusa (capacitatea de a se adapta la circumstante dificile).

Incaruntirea parului este reversibila, spun oamenii de stiinta: 4 metode pe care sa le incerci

Concluzii

Aceste constatari reprezinta un pas important pentru intelegerea conexiunii fiziologice dintre singuratate si alimentatia dezechilibrata, ceea ce ar putea inspira schimbari imediate in ceea ce priveste tratamentul obezitatii.

„Vorbim despre lucruri precum faptul ca poti manca din motive emotionale, poti simti dorinta pentru anumite tipuri de alimente,” a sustinut Dr. Katherine Hanna, lector in nutritie si dietetica la Universitatea de Tehnologie din Queensland. „Ce face acest studiu este ca se uita efectiv la modul in care creierul reactioneaza”, a concluzionat Dr. Hanna.

Foto: freepik.com