Studiu: atingerea fizica te pot ajuta sa iti gestionezi anxietatea, depresia si chiar durerea fizica

1
De Alice Papuc
5 mai 2024

Oamenii de stiinta demonstreaza ca atingerea umana are efect terapeutic.

Un nou studiu publicat de Nature Human Behaviour confirma ca atingerile fizice, inclusiv imbratisarile, pot imbunatati semnificativ atat sanatatea mentala a unei persoane, dar si sanatatea fizica. Cercetatorii din Germania si Olanda au revizuit peste 200 de studii despre atingerea fizica si au constatat ca aceasta poate reduce durerea, anxietatea si depresia la persoanele de toate varstele. In mod interesant, chiar si atingerile scurte si delicate par sa aiba un impact pozitiv.

Opreste-te din cursa nebuna prin viata. Daca nu o faci tu, in ritmul tau, o va face viata intr-un mod brutal!

Principalele descoperiri

Studiul a constatat, de asemenea, ca, in timp ce oamenii si animalele ofera cele mai complete beneficii, chiar si anumite obiecte care se regasesc in aproape orice locuinta, cum ar fi o patura grea, ofera, intr-un anumit fel, confort fizic. Cu toate acestea, atingerea umana sau animala pare sa fie cheia pentru bunastarea mentala.

Acest impact pozitiv al atingerii este deosebit de puternic pentru nou-nascuti, atunci cand vine din partea unuia dintre parinti. „In cazul unui nou nascut, este important ca parintii sa fie cei care realizeaza atingerea, deoarece atingerea lor este mult mai eficienta decat cea a unui profesionist in ingrijire”, subliniaza Dr. Helena Hartmann de la Universitatea Duisburg-Essen.

Un alt fapt interesant este cel ca, pe masura ce inaintam in varsta, familiaritatea celui care ne atinge sau ne imbratiseaza pare sa conteze mai putin. „In cazul adultilor, am constatat ca nu exista diferente intre persoanele cu care erau familiarizati voluntarii nostri si un profesionist in ingrijire.”

In plus, atingerea capului a fost asociata cu beneficii mai mari pentru sanatate decat atingerea altor parti ale corpului. Durata atingerii se pare ca nu este tocmai esentiala, desi o frecventa mai mare a fost asociata cu beneficii mai mari, mai ales in ceea ce priveste adultii.

Aspecte care necesita o atentie sporita

Cercetatorii atrag atentia ca atingerea trebuie sa fie intotdeauna consensuala, iar reactiile individuale pot varia. De asemenea, acestia au atras atentia ca unele dintre constatari ar putea fi rezultate fals-pozitive, si ca nu este tocmai clar cum vor varia lucrurile in diferite culturi.

Cu toate acestea, aceasta analiza pe scara larga sugereaza ca includerea mai multor contacte fizice in viata noastra de zi cu zi ar putea fi o modalitate simpla, dar eficienta pentru a ne imbunatati atat sanatatea fizica, cat si cea mentala. Acestea fiind spuse, nu ezita sa iti imbratisezi partenerul si oamenii apropiati din viata ta.

Foto: depositphotos.com