Cercetatorii japonezi au descoperit ca wasabi poate imbunatati memoria cu pana la 18%

1
De Georgiana Dorobantu
13 dec. 2023

Iubitorii de sushi care adauga putin wasabi la mesele lor ar putea avea parte de un beneficiu major: imbunatatirea memoriei.

Potrivit unui studiu realizat in Tohoku, Japonia, wasabi contine un compus care are capacitatea de a imbunatati memoria.

Profesorul Rui Nouchi de la Institutul pentru Dezvoltare, Imbatranire si Cancer din cadrul Universitatii din Tohoku, a condus echipa de cercetatori care a realizat studiul, ale carui rezultate au fost publicate in revista de specialitate Nutrient. Specialistii au descoperit ca wasabi poate creste „substantial” memoria episodica.

Printre cercetatorii care au realizat studiul s-au numarat Natasha Y.S. Kawata, Toshiki Saito, Haruka Nouchi si Ryuta Kawashima.

Rezultatele finale au fost obtinute in luna iunie 2022, iar studiul a fost publicat in revista Nutrient la finalul lui octombrie 2023.

Cercetatorii japonezi au selectat 72 de participanti, cu varste cuprinse intre 60 si 80 de ani pentru acest studiu randomizat, cu scopul de a descoperi daca wasabi poate ajuta memoria pe termen scurt si cea pe termen lung.

Niciunul dintre subiecti nu avea probleme de sanatate preexistente inainte de studiu, iar participantii au fost impartiti in doua grupe.

Wasabi, noul ingredient anti-aging pe care pielea ta il va adora

Un grup a primit un ingredient placebo, iar celalalt a primit zilnic 100 de miligrame de extract de wasabi, care continea compusul 6-MSITC.

Subiectii care au consumat extractul de wasabi au observat o imbunatatire a memoriei de-a lungul duratei de 12 saptamani a studiului.

Participantii care au luat wasabi au prezentat o imbunatatire cu 18% a scorului de memorie episodica, cu 14% mai mare decat a celor care au luat placebo.

Imbunatatirea dramatica a memoriei i-a surprins pe Dr. Nouchi si pe ceilalti cercetatori.

„Imbunatatirea a fost cu adevarat substantiala”, a declarat specialistul pentru CBS News, citat de Mail Online.

Compusul 6-MSITC din extractul de wasabi a redus nivelul de oxidanti si inflamatia din hipocamp

Potrivit cerecetatorilor, compusul 6-MSITC din extractul de wasabi a redus nivelul de oxidanti si inflamatia din hipocamp, partea creierului responsabila pentru functionarea memoriei.

Cu toate acestea, specialistii avertizeaza ca acest condiment picant care se regaseste pe piata este adesea contrafacut si nu are aceleasi efecte benefice asupra memoriei.

O bautura ieftina te ajuta sa-ti imbunatatesti memoria si sa scapi de ceata mentala

In cadrul unui interviu din anul 2014, un expert a dezvaluit pentru Washington Post ca pasta wasabi care se vinde in magazinele si restaurantele din Statele Unite este adesea hrean care fost vopsit verde.

„99% din wasabi este fals in America de Nord”, a spus cercetatorul. El a mai adaugat ca „95% din wasabi este fals si in Japonia”, o decleratie socanta avand in vedere ca planta din care se prepara wasabi este originara din aceasta tara.

Daca vrei sa alegi un wasabi de calitate, citeste cu atentie eticheta produsului. Principalul ingredient trebuie sa fie Eutrema japonicum sau Wasabia japonica, denumirea stiintifica a plantei din a carei radacina se obtine pasta sau pudra de wasabi.

Foto: depositphotos.com