10 alimente pe care sa le mananci mai des pentru un ficat sanatos

1

Ficatul tau lucreaza in mod constant pentru a te mentine sanatoasa, indeplinind o serie de functii vitale, cum ar fi filtrarea substantelor daunatoare din sange, descompunerea toxinelor si sprijinirea metabolismului, a functiei imunitare, a digestiei si multe altele.

Il poti rasplati adoptand un stil de viata echilibrat, care include si o dieta adecvata. Iata 10 alimente pe care e bine sa le consumi pentru a avea un ficat sanatos, care functioneaza la capacitate maxima.

1. Fructe si legume pentru un ficat sanatos

Fructele si legumele sunt pline de nutrienti care protejeaza ficatul, cum ar fi fibrele, vitaminele, mineralele si compusii vegetali. Alimentele bogate in fibre, asa cum sunt fructele si legumele, ajuta la prevenirea si reducerea acumularii de grasime in ficat prin cresterea gradului de satietate, ceea ce poate ajuta la promovarea pierderii de grasime. Substantele antiinflamatorii si antioxidante care se gasesc in fructe si legume, precum carotenoidele si polifenolii, pot ajuta la prevenirea leziunilor hepatice legate de inflamatie.

2. Ghimbir

Compusii antiinflamatorii si antioxidanti din ghimbir pot contribui la prevenirea si ameliorarea bolilor hepatice prin reducerea stresului oxidativ si a productiei de substante proinflamatorii care, in caz contrar, ar putea duce la deteriorarea celulara a ficatului.

3. Usturoi

La fel ca ghimbirul, usturoiul este plin de substante de sustinere a ficatului, inclusiv alicina, alinina si ajoena, care au efecte antioxidante si antiinflamatorii puternice in organism.

4. Seminte de chia si de in

Sunt bogate in fibre ce ajuta la protejarea impotriva bolilor de ficat prin reducerea consumului general de calorii si sustinerea unei greutati corporale sanatoase, precum si prin stimularea cresterii numarului de bacterii benefice din intestine. Acest lucru face ca ficatul sa lucreze mai putin, oferindu-i posibilitatea de regenerare.

6 tipuri de nuci si seminte mai putin cunoscute pe care ar trebui sa le incluzi in dieta ta, incepand de acum

5. Ulei de masline

Are un nivel ridicat de grasimi mononesaturate si antioxidanti, care pot ajuta la reducerea acumularii de grasime in ficat, la scaderea riscului de boli de inima la persoanele cu afectiuni hepatice. Un studiu recent din 2023, efectuat pe 2.436 de adulti, a constatat ca cei care au avut cel mai mare aport de ulei de masline extravirgin au avut un risc redus cu pana la 26% de acumulare de grasimi in ficat, comparativ cu cei cu cel mai mic aport din acest aliment.

6. Cafea si ceai

Un consum ridicat de cafea si ceai verde a fost asociat cu o reducere semnificativa a riscului de cancer hepatic.

Cea mai buna bautura care iti curata ficatul si iti asigura detoxifierea organismului

7. Fructe de mare

Fructele de mare sunt bogate in nutrienti care protejeaza ficatul, cum ar fi grasimile antiinflamatorii si nutrienti antioxidanti, cum ar fi seleniul si vitamina E. O cercetare din 2020, care a inclus 34 de meta-analize, a gasit dovezi care sugereaza ca fiecare crestere de 100 g pe zi a consumului de peste a fost asociata cu o reducere cu 35% a riscului de cancer de ficat.

8. Poti avea un ficat sanatos daca optezi pentru cacao pura

Fie ca o consumi sub forma de bautura calda sau tableta de ciocolata, ai grija sa fie cacao de buna calitate, fara zahar adaugat sau care contine putin zahar, iar primul ingredient sa fie masa de cacao de buna calitate.

Bomboane energizante cu migdale si cacao – perfecte cand ai pofta de ciocolata

9. Leguminoase

Lintea si fasolea, bogate in fibre, sustin sanatatea ficatului. Ele sunt, de asemenea, o sursa buna de antioxidanti.

10. Nuci si seminte

Nucile si semintele sunt foarte nutritive si pot ajuta la scaderea riscului de boli hepatice, atunci cand sunt consumate in mod regulat ca parte a unei diete sanatoase. Atentie! Anumite fructe cu coaja lemnoasa, cum ar fi arahidele importate, pot fi contaminate cu toxine numite aflatoxine, care pot fi periculoase pentru persoanele cu boli hepatice. Ai grija sa consumi doar nuci din surse sigure si care nu sunt stricate sau mucegaite.

Foto: depositphotos.com