Sa consumi acest nutrient mai des scade semnificativ riscul de dementa

1
De Alice Papuc
21 feb. 2024

Preocuparile legate de sanatatea creierului devin din ce in ce mai importante, mai ales in contextul imbatranirii populatiei.

Un nivel ridicat de omega-3 in sange este asociat cu un risc mai scazut de dementa si boala Alzheimer, conform unui nou studiu coordonat de Institutul de Cercetare Hospital del Mar. Este cel mai de amploare studiu realizat pana la momentul actual, fiind analizate datele a peste 260,000 de persoane.

Desfasurarea studiului

Posibilitatea de a lucra cu un numar atat de mare de participanti a permis includerea grupurilor de populatie mai tinere decat cele studiate anterior, in mod “traditional”. Astfel, participantii au fost impartiti in functie de varsta: persoane cu varsta cuprinsa intre 40 si 50 de ani; intre 50 si 60 de ani, respectiv persoane de peste 60 de ani. In continuare, studiul a luat in considerare sexul, nivelul de educatie al participantilor si caracteristicile genetice asociate cu un risc crescut de boala Alzheimer.

Potrivit celor sustine de Dr. Aleix Sala-Vila, de la Institutul de Cercetare Hospital del Mar, „toate aceste variabile ne-au ajutat sa aflam daca avand un nivel mai ridicat de omega-3 la varsta de 50 de ani, putem ajuta la prevenirea aparitiei dementei multi ani mai tarziu”.

Cel mai sanatos tip de lapte. Medic: „Contine cantitati mari de Omega-3 si are proprietati antiinflamatoare”

Principalele concluzii

Concluziile indica faptul ca „nivelurile ridicate de omega-3 sunt asociate cu un risc mai scazut pentru toate grupurile de varsta, atat pentru barbati, cat si pentru femei”. Acest lucru este valabil pentru ambele boli: dementa si Alzheimer.

Cu toate acestea, “cele mai puternice asocieri se gasesc in cazul barbatilor.”, explica autorul principal al studiului.

Potrivit informatiilor disponibile la acest moment, Omega-3, in special DHA, este implicat in formarea si functionarea membranei celulare, avand un impact direct asupra comunicarii neuronale si a sanatatii celulelor cerebrale. Acest omega-3 se regaseste in alimente precum pestele gras, fructele de mare, nucile si semintele de in. Astfel, studiul consolideaza ideea conform careia exista alimente extrem de importante pentru sanatatea creierului.

In continuare, prezentul studiu serveste pentru „a ajuta la definirea viitoarelor studii in detaliu,” potrivit celor sustine de Dr. Aleix Sala-Vila. Aceste noi studii vor fi nevoite sa ia in considerare ce categorie a populatiei are cea mai mare probabilitate de a beneficia de acest tip de interventie, deoarece raspunsul la suplimentare nu este acelasi in cazul fiecarei persoane. De asemenea, va ajuta la definirea mai clara a tipului de omega-3 care trebuie testat, a dozei potrivite sau a duratei de timp necesare pentru a putea observa un efect clinic cu adevarat relevant.

Foto: Freepik.com