Obiceiul nociv din timpul somnului care poate provoca dementa. Cea mai recenta descoperire a specialistilor este alarmanta

1
De Cristiana Astefanoaiei
18 dec. 2023

Rutina ta de somn iti influenteaza sanatatea mai mult decat credeai.

Potrivit unui nou studiu, cat timp dorm oamenii si cand se culca ar putea influenta riscul de dementa. Rezultatele au fost publicate in Journal of the American Geriatrics Society.

Cercetatorii din China, Suedia si Regatul Unit au descoperit ca un somn mai lung de 8 ore a crescut riscul de dementa cu 69%, in timp ce dormitul inainte de ora 21.00, a crescut riscul de dementa de doua ori. Mai mult, studiul a constatat ca „functia cognitiva ar trebui monitorizata la adultii in varsta care raporteaza un timp prelungit in pat, in special la barbatii in varsta intre 60 si 74 de ani”.

Daca dormi prea mult te expui riscului de dementa

Un total de 97 de participanti au fost diagnosticati cu dementa in timpul unei perioade medii de urmarire de 3,7 ani, din 2.000 de adulti in varsta din China care nu sufereau de dementa la inceputul studiului.

Studiul a observat ca cetatenii chinezi in varsta care locuiesc in zonele rurale tind sa se culce mai devreme, sa se trezeasca mai devreme, sa doarma mai putin si sa aiba mai multe sanse de a dezvolta dementa in comparatie cu occidentalii si cu locuitorii oraselor, partial din cauza diferentelor de statut socioeconomic, cultura, educatie si stil de viata.

Oamenii de stiinta au observat ca problemele de somn si declinul cognitiv sunt legate de date demografice, cum ar fi varsta, sexul si educatia. In plus, durata scurta a somnului este bine stabilita ca fiind un factor de risc genetic pentru dementa. Cu toate acestea, legatura dintre problemele de somn si dementa s-a dovedit a fi inconsecventa in studiile bazate pe populatie, au spus cercetatorii. Potrivit autorilor, rezultatele ar trebui interpretate cu prudenta, din cauza faptului ca detaliile privind somnul au fost auto-raportate, nu au existat date privind factori precum apneea de somn si a existat o perioada relativ scurta de monitorizare de urmarire.

5 lucruri pentru sanatatea creierului pe care le poti face pentru a preveni dementa dupa 40 de ani

Sfaturi pentru un somn mai bun

Fii consecventa. Mergi la culcare la aceeasi ora in fiecare seara si trezeste-te la aceeasi ora in fiecare dimineata, inclusiv in weekend-uri.

Asigura-te ca dormitorul este linistit, intunecat, relaxant si la o temperatura confortabila.

Renunta la dispozitivele electronice, cum ar fi televizoarele, computerele si telefoane inainte de culcare.

Ce fac in timpul zilei ca sa ma bucur noaptea de un somn odihnitor si sa ma trezesc plina de energie

Evita mesele consistente, cofeina si alcoolul inainte de culcare.

Fa exercitii fizice care te ajuta sa adormi mai usor.

Foto: freepik.com