5 beneficii pentru sanatate si frumusete ale uleiului din seminte de dovleac

1
De Georgiana Dorobantu
9 feb. 2023

Extras din semintele de dovleac prin presare la rece, uleiul din seminte de dovleac este tot mai popular in intreaga lume datorita aromei sale bogate, cu note de nuca, dar si a beneficiilor sal pentru sanatate.

La fel ca uleiul de masline, are un punct scazut de ardere, de numai 160 de grade Celsius. Atunci cand este incalzit peste aceasta temperatura, uleiul din seminte de dovleac incepe sa se arda si sa elibereze radicali liberi care predispun la aparitia inflamatiei in organism. Acest lucru inseamna ca nu este indicat pentru gatit la temperaturi mari. Insa este excelent pentru salate, supe, marinade, legume la cuptor sau chiar smoothie-uri.

In afara de utilizarile in bucatarie, uleiul din seminte de dovleac poate fi consumat si ca supliment, dar este folosit si in cosmetica, putand fi inclus in masti, serumuri sau alte produse cosmetice.

Uleiurile vegetale sunt sigure pentru gatit? Ce spun expertii

Beneficiile sale sunt date de acizii grasi nesaturati si antioxidanti precum carotenoizi si vitamina E. La fel ca toate uleiurile, si cel din seminte de dovleac are un indice caloric ridicat. O lingura cu ulei din seminte de dovleac are aproximativ 130 de calorii, deci este indicat sa-l adaugi cu moderatie in salate si alte preparate culinare.

Iata care sunt beneficiile dovedite stiintific ale uleiului din seminte de dovleac:

 

Sustine sanatatea hormonala a femeilor

Medicul nutritionist Ali Miller declara pentru wellandgood.com ca uleiul din seminte de dovleac este benefic pentru sanatatea hormonala datorita faptului ca este bogat in acizi grasi omega 3. „Este o alegere buna pentru echilibrul hormonal pentru ca are acizi grasi omega sub forma de acid gama-linoleic, precum si fitoestrogeni”, spune specialista. Ea adauga ca aceste substante sunt utile in perioada de tranzitie spre menopauza sau atunci cand nivelul de estrogen este in scadere. De aceea, uleiul din seminte de dovleac, folosit ca supliment, este o alegere buna pentru femeile aflate la premenopauza.

Este benefic si pentru sanatatea barbatilor

Uleiul din seminte de dovleac are beneficii si pentru barbati, precum acela de a reduce simptomele prostatei marite, cunoscuta si ca hiperplazie benigna de prostata. De asemenea, poate sa reduca efectele simptomelor vezicii urinare hiperactive atunci cand este consumat in cantitati mai mari, potrivit unui studiu.

Ce se intampla daca bei in fiecare dimineata o lingura de ulei de masline. 7 beneficii

Este hranitor pentru piele si par

Vitaminele liposolubile si antioxidantii continuti de uleiul din seminte de dovleac reprezinta un tratament hranitor pentru piele si par.

„Uleiul din seminte de dovleac contine squalane, care este folosit in cosmeticele pentru piele si par”, spune Miller. Unele studii preclinice au aratat ca uleiul din seminte de dovleac poate contribui la cresterea parului. Pentru a profita de toate aceste proprietati, specialistii recomanda sa adaugi aproximativ cinci picaturi de ulei in samponul tau.

Reduce inflamatia si combate radicalii liberi din organism

Vitamina E din uleiul din seminte de dovleac protejeaza organismul de radicalii liberi care accelereaza imbatranirea. De asemenea, contine si vitamina C, care este recunoscuta pentru capacitatea sa de a reduce stresul oxidativ. Toate acestea il transforma intr-un ingredient care poate combate inflamatia din corp.

Mentine un nivel sanatos al colesterolului

Consumul de ulei din seminte de dovleac ajuta la reglarea nivelului de colesterol, in special atunci cand il folosesti pentru a inlocui grasimi saturate, asa cum este untul.

Uleiul de dovleac, cel mai bun detoxifiant natural

„Uleiul din seminte de dovleac are un continut ridicat de acid linoleic (un acid omega-6 polinesaturat) si steroli vegetali. Ambele sunt utile in scaderea nivelului de colesterol LDL”, spune medicul.

In cadrul unui studiu realizat in anul 2015, specialistii au descoperit ca inlocuirea grasimilor saturate cu ulei din seminte de dovleac a adus o imbunatatire in cazul ficatului gras din cauze nonalcoolice (care este declansata adesea de colesterolul crescut) si a aterosclerozei (ingrosarea si intarirea arterelor din cauza acumularii de colesterol).

Foto: depositphotos.com