Acest supliment alimentar creste nivelul de inteligenta si creativitate, spun studiile

1
De Teodora Tirca
30 oct. 2022

Cu siguranta exista strategii nutritionale care consolideaza functia cognitiva si te ajuta sa ai o minte ascutita si creativa.

Anumiti nutrienti, confirma oamenii de stiinta, ne pot ajuta la imbunatatirea memoriei si a longevitatii creierului.

Dar si gandirea creativa si „de ansamblu”, care ne ajuta sa rezolvam anumite provocari din viata sau chiar sa fim mai carismatici, poate fi sustinuta cu ajutorul unui anumit ingredient. Oamenii de stiinta spun ca nivelul de acizi grasi Omega-3 influenteaza inteligenta, creativitatea, capacitatea de invatare si gandirea abstracta.

Intr-un studiu recent de neurologie transversala, cercetatorii au descoperit ca nivelurile mai ridicate de Omega-3 au fost asociate cu volume mai mari ale hipocampului si abilitati mai bune de rationament abstract la adultii sanatosi, de varsta mijlocie.

Cum ajuta Omega-3 sanatatea cognitiva

Nu mai este un secret ca acizii grasi Omega-3 sustin sanatatea creierului si longevitatea. Fie ca incerci sa mananci mai mult somon salbatic sau iei suplimente alimentare cu ulei de peste, stii deja ca acest nutrient sustine fluxul sanguin cerebral, imbunatatind functiile creierului. Insa nu se stia pana acum faptul ca ajuta si cu cresterea volumului hipocampului si intarirea rationamentului abstract.

Coafura feminina care a dominat pe podiumurile New York Fashion Week – trebuie sa o incerci si tu

Memorie si invatare

O parte proeminenta (si complexa) a lobului temporal, hipocampul este de o importanta vitala pentru invatare si memorie. Un hipocamp mai mic este asociat cu provocari de sanatate cognitiva pe termen lung, in timp ce volumul mai mare este asociat cu memoria sanatoasa, neuroplasticitatea si multe alte beneficii cognitive.

Studiul de neurologie a constatat ca nivelurile generale mai ridicate ale indicelui Omega-3 (adica un test de sange si un biomarker de stare al cantitatii de EPA si DHA din membranele celulelor rosii din sange) au fost asociate cu un volum mai mare al hipocampului. Acest lucru este deosebit de interesant avand in vedere varsta medie a participantilor la studiu (46 de ani), deoarece volumul hipocampului incepe sa scada in jurul varstei mijlocii. Gasirea unor modalitati de a mentine un volum sanatos (cum ar fi cresterea aportului de Omega-3) poate ajuta la sustinerea functiei cognitive mai tarziu in viata.

Gandire abstracta

Studiul de neurologie a constatat, de asemenea, ca nivelurile mai ridicate ale indicelui Omega-3 au fost asociate cu un rationament abstract mai bun.

Rationamentul abstract este capacitatea de a intelege si de a gandi concepte si idei abstracte (de exemplu, umor, dragoste, succes, libertate si intelepciune). Deoarece aceste concepte nu sunt legate de oameni, locuri sau lucruri concrete, ele necesita un nivel de gandire creativa pentru a le intelege pe deplin.

Pantofii sport de toamna preferati ai Printesei Diana – copiaza-i stilul

Acest tip de gandire „out of the box” este, de asemenea, legat de inteligenta fluida sau de capacitatea de a rezolva problemele intr-un mod unic. Daca te-ai confruntat vreodata cu o problema care nu a putut fi rezolvata printr-o metoda clasica, de exemplu prin logica, atunci stii cat de importanta este capacitatea de a gasi o solutie creativa. Iar suplimentele cu Omega-3 te pot sustine in acest sens. Nu uita sa vorbesti mai intai cu medicul tau inainte de a urma orice fel de tratament.

Foto: Freepik.com