Alimentele pe care le consumam sunt fundatia sanatatii noastre, iar studiile spun ca unele dintre ele ne pot sprijini in lupta cu poluarea, o amenintare reala in lumea noastra moderna. Conform Mindbodygreen, un studiu a descoperit ca mesele care contin peste gatit la gratar sau in cuptor, consumate o data sau de doua ori pe saptamana, ajuta la protejarea creierului de impactul negativ al poluarii. Mai exact, Omega-3 este nutrientul care ne protejeaza.
Legatura dintre omega-3 si sanatatea creierului
Acizii grasi omega-3 sunt un tip de grasime polinesaturata considerata „grasime esentiala”, deoarece nu putem produce suficient fara a-i consuma – iar pestele este o sursa din care ii poti lua.
„Pestele este o sursa excelenta de acizi grasi omega-3 si este usor de integrat in dieta”, spune autorul studiului, Ka He, cercetator in cadrul Universitatii Columbia din New York. „S-a demonstrat ca acizii grasi omega-3 combat inflamatia si mentin structura creierului chiar si la o varsta inaintata. De asemenea, s-a constatat ca reduc leziunile cerebrale cauzate de neurotoxine precum plumbul si mercurul.”
Folosind o combinatie de analize de sange, chestionare privind dieta si scanari cerebrale, cercetatorii au putut observa ca femeile care aveau cele mai ridicate niveluri de omega-3 in sange aveau volum mai mare de substanta alba in creier si volum mai mare de hipocampus.
Studiul a inclus femei in varsta (varsta medie a participantilor a fost de 70 de ani) care locuiau in zone cu un nivel ridicat de poluare a aerului si nu aveau dementa la inceputul studiului. Cercetatorii au evaluat cantitatea de peste (inclusiv peste la gratar sau copt, ton la conserva, salata de ton si crustacee neprajite) consumata de participanti.
„Constatarile noastre sugereaza ca nivelurile mai ridicate de acizi grasi omega-3 din sange proveniti din consumul de peste pot pastra volumul creierului pe masura ce femeile imbatranesc si, eventual, pot proteja impotriva potentialelor efecte toxice ale poluarii aerului”, conchide He. „Este important de mentionat ca studiul nostru a descoperit doar o asociere intre volumul creierului si consumul de peste. Nu dovedeste ca acest lucru pastreaza volumul creierului.”
Cercetarea, publicata in Neurology, revista medicala a Academiei Americane de Neurologie, si-a propus sa vada daca aceste beneficii se extind si la alte forme de toxine: „Am incercat sa aflam daca acizii grasi omega-3 au un efect protector impotriva unei alte neurotoxine, particulele fine de materie prezente in poluarea aerului”, spune He.
Cum sa incorporezi pestele in dieta ta
Studiul a mentionat in mod specific consumul de peste gatit la gratar sau la cuptor ca fiind benefic pentru sanatatea creierului. Pe de alta parte, se pare ca prajirea in ulei a pestelui afecteaza acizii grasi, de aceea nu este recomandata si nu aduce aceleasi beneficii.
Ce tip de peste sa mananci pentru beneficii maxime? Mark Hyman, doctor in medicina, prefera pestii mai mici. „E bine sa stai departe de pestii mari”, spune el. Hyman recomanda somon, macrou, hamsii, hering si sardine.
Foto: Freepik.com