Daca mananci aceste trei alimente, reduci drastic riscul de dementa

1

Sanatatea creierului e strans legata de dieta pe care o adopti, iar noi studii au analizat efectele alimentatiei asupra acestui organ vital.

Dementa este o afectiune din ce in ce mai frecventa in societatea noastra. Aparitia bolilor neurodegenerative este influentata de stilul nostru de viata, spun expertii.

De aceea, tot mai multe studii si analize urmaresc ce factori au un impact dramatic asupra creierului nostru.

In colaborare cu experti in sanatate publica de la Universitatea Harvard, cercetatorii medicali de la Facultatea de Medicina a Universitatii Zhejiang din China au realizat o meta-analiza care urmeaza sa fie publicata in numarul din iunie 2024 al revistei The Journal of Nutrition, Health, and Aging. Acestia au combinat datele din doua studii de amploare reprezentative pentru populatie, care au analizat dietele si functia cognitiva a peste 10.000 de participanti cu varste de 55 de ani si peste din China si SUA.

Datele au inclus chestionare de dieta care au pus la punct media aportului zilnic total al participantilor din mai multe tipuri diferite de alimente, inclusiv fructe si legume si, de asemenea, le-au impartit in subtipuri precum legume cu frunze verzi si fructe de padure. Pe o perioada de cinci ani, participantii au luat parte, de asemenea, la activitati menite sa le evalueze functia cognitiva si rata medie de declin cognitiv.

Patru alimente care reduc riscul de dementa, conform cercetarii

In general, participantii care au inclus cele mai multe fructe si legume in dieta lor zilnica au obtinut cele mai bune rezultate la testele cerebrale si si-au mentinut aceste rezultate in timp. Acest lucru a sugerat ca atat fructele, cat si legumele au avut elemente protectoare care au incetinit declinul cognitiv.

Fructele de padure

Afinele, zmeura si murele sunt pline de antioxidanti si fitonutrienti. Aceste substante sunt esentiale in lupta impotriva inflamatiei si a stresului oxidativ, ambii factori fiind asociati cu declinul cognitiv. S-a demonstrat ca participantii ale caror creiere si-au mentinut performanta au consumat trei sau mai multe portii de legume si doua sau mai multe portii de fructe pe zi.

Un alt studiu studiu publicat in „Annals of Neurology” a aratat ca consumul regulat de fructe de padure poate intarzia imbatranirea cognitiva cu pana la 2.5 ani.

Cercetatorii de la Oxford au descoperit cele mai importante 3 lucruri care te pot ajuta sa previi dementa

Legumele cu frunze verzi

„Constatarile noastre sustin potentialele roluri benefice in special ale legumelor crucifere, ale legumelor cu frunze verzi si ale legumelor rosii si galbene, in mentinerea functiei cognitive si in incetinirea declinului cognitiv la adultii de varsta mijlocie si inaintata”, precizeaza studiul Facultatea de Medicina a Universitatii Zhejiang din China.

Legumele cu frunze verzi, cum ar fi spanacul, kale si broccoli, sunt bogate in vitaminele A si K, acid folic si alte substante nutritive esentiale pentru sanatatea creierului. Aceste legume au proprietati antiinflamatorii si antioxidante puternice.

Legumele crucifere

Legumele crucifere sunt un grup de plante care includ broccoli, conopida, varza, varza de Bruxelles si kale. Sunt pline de antioxidanti si fitonutrienti, cum ar fi sulforafanul si glucosinolatii. Acesti compusi protejeaza celulele cerebrale de daunele oxidative si de inflamatiile care pot duce la declin cognitiv si dementa. Studiile au aratat ca sulforafanul poate ajuta la reducerea inflamatiei neuronale si poate promova sanatatea celulelor cerebrale.

Frunzele tinere de broccoli, cel mai bun ingredient pentru detoxifierea de primavara

Fibrele din legumele crucifere sunt esentiale pentru sanatatea digestiva si pentru mentinerea unui microbiom intestinal echilibrat. Un microbiom intestinal sanatos este strans legat de sanatatea creierului prin intermediul axei intestin-creier.

Asadar, asigura-te ca le consumi zilnic, pentru o minte sanatoasa, intr-un corp sanatos.

Foto: depositphotos.com