Un obicei banal pe care il ai cand zbori cu avionul poate duce la afectiuni cardiovasculare grave

1
De Cristiana Astefanoaiei
26 iun. 2024

Este important sa cunosti riscurile la care te supui, mai ales daca ai un zbor lung sau calatoresti frecvent.

Consumul de alcool inainte de a trage un pui de somn atunci cand zbori cu avioul poate prezenta un pericol pentru sanatate, chiar si pentru pasagerii tineri si sanatosi, potrivit unui nou studiu. Asa ca daca obisnuiesti sa servesti un pahar de vin sau un cocktail la inaltime, ar trebui sa te gandesti de doua ori inainte!

Evita sa faci asta cand zbori cu avionul

Combinatia dintre consumul de alcool, somn si concentratia scazuta de oxigen la altitudini mari pune la incercare sistemul cardiovascular si prelungeste durata hipoxemiei, adica a nivelului scazut de oxigen din sange.

Cercetatorii de la Institutul de Medicina Aerospatiala a Centrului Aerospatial German si de la Universitatea din Aachen au remarcat, de asemenea, ca acest obicei reduce calitatea somnului si au recomandat companiilor aeriene sa restrictioneze consumul de bauturi alcoolice la bordul aeronavelor.

Eva-Maria Elmenhorst, co-autor al studiului, a declarat pentru NBC News ca echipa a fost „surprinsa sa vada ca efectul a fost atat de puternic” si a recomandat evitarea consumului de alcool in timpul zborului.

Somnul in timpul zborului exacerbeaza deja scaderea saturatiei de oxigen din sange cauzata de presiunea atmosferica redusa din cabinele aeronavelor, se arata in studiu.

Sub efectul adaugat al consumului de alcool, testele de laborator au aratat ca saturatia de oxigen din sange a participantilor a scazut si mai mult, ritmul cardiac a crescut si somnul profund a fost redus.

Chiar si „participantii tineri si sanatosi” au suferit desaturari „relevante din punct de vedere clinic” si accelerari ale ritmului cardiac in timpul somnului, potrivit studiului.

Dozele mai mari de alcool ar putea amplifica aceste efecte observate, crescand potential riscul de complicatii de sanatate si urgente medicale in timpul zborului, in special in randul persoanelor in varsta si al celor cu afectiuni medicale preexistente”, a adaugat acesta.

Alte riscuri atunci cand zbori cu avionul

Statul prelungit in avion poate duce la tromboza venoasa profunda, o afectiune in care se formeaza cheaguri de sange in venele adanci ale picioarelor. Simptomele includ umflaturi, dureri si sensibilitate in picioare, dar, uneori, aceasta afectiune poate fi asimptomatica, facand-o si mai periculoasa. Daca un cheag se deplaseaza catre plamani, poate provoca o embolie pulmonara, o complicatie care poate fi fatala.

Anumite categorii de persoane sunt mai predispuse la dezvoltarea TVP in timpul zborurilor lungi:

  • Persoanele cu antecedente de tromboza venoasa profunda sau embolie pulmonara
  • Cei cu istoric familial de afectiuni cardiovasculare
  • Persoanele supraponderale sau obeze
  • Femeile insarcinate sau cele care iau contraceptive orale
  • Varstnicii

Prevenirea afectiunilor cardiovasculare in timpul zborului

Daca zbori pe distante lungi, nu sta doar pe scaun. Chiar si exercitiile de intindere si miscarile picioarelor pe loc pot ajuta la mentinerea circulatiei sanguine.

Ciorapii compresivi pot ajuta la prevenirea formarii cheagurilor de sange, imbunatatind circulatia in picioare.

Consumul de apa ajuta la mentinerea sangelui mai fluid. Evita alcoolul si cafeaua, deoarece acestea pot deshidrata organismul.

Foto: depositphotos.com