Daca vrei sa-ti imbunatatesti concentrarea, starea de spirit sau memoria, e important sa construiesti obiceiuri sanatoase pentru creier, cum ar fi consumul de nutrienti care il sustin, somnul suficient, exercitiile de mindfulness etc. Cu toate astea, din pacate, creierul imbatraneste indiferent de exercitiile cognitive pe care le practici. Iar acest proces incepe mai devreme decat crezi.
Dupa cum explica pentru mindbodygreen neurofiziologul Louisa Nicola, fondatoarea Neuro Athletics, imbatranirea creierului este inevitabila. Mai mult, creierul se micsoreaza pe masura ce imbatranim, iar acest lucru incepe inca de la 30 de ani.
Totusi, asta nu inseamna ca nu-ti poti mentine mintea agera pe masura ce trec anii. Mai jos, specialistul dezvaluie care sunt strategiile prin care iti poti proteja sanatatea creierului pe termen lung.
Creierul tau incepe sa se micsoreze la 30 de ani
Micsorarea creierului pare infricosatoare, dar nu este atat de teribila pe cat ai crede. „La varsta de 30 de ani, creierul nostru incepe sa se atrofieze”, afirma Nicola. Creierul incepe, treptat, sa incetineasca productia anumitor nutrienti (cum ar fi creatina, noteaza ea), multi dintre ei putand fi suplimentati prin dieta.
In plus, mai multe parti ale corpului se micsoreaza sau incetinesc odata cu varsta, deci creierul nu este singurul care se comporta astfel. In esenta, aceasta este o parte normala a procesului de imbatranire, dar e bine sa o constientizam pentru a gestiona provocarile ce pot aparea. Imagineaza-ti ca este la fel ca in cazul productiei de colagen din piele: aceasta incepe sa scada deja dupa 25 de ani – nu este un lucru catastrofal, dar e bine de stiut, astfel incat sa incepi sa ai mai multa grija de pielea ta si sa previi laxitatea, ridurile etc.
Cum iti mentii creierul sanatos si puternic – 3 obiceiuri esentiale
Sprijinirea creierului pe masura ce imbatranesti nu trebuie sa fie complicata. Mai jos, specialistul iti recomanda 3 pasi esentiali:
Ai grija la somn
„In primul rand, cred ca somnul este cel mai subestimat instrument de inalta performanta pe care il avem”, afirma Nicola. „Este ca un sistem de canalizare sau o masina de spalat vase, daca vreti. Spala toate resturile si gunoaiele care se acumuleaza in timpul zilei.”
Daca nu dormi suficient, creierul tau nu poate elimina acele resturi, iar toxinele vor incepe sa se acumuleze. „Una dintre proteinele care se acumuleaza este beta-amiloidul – aceasta este o proteina implicata in caracteristicile bolii Alzheimer”, noteaza Nicola.
Concentreaza-te pe calitatea si cantitatea somnului – asigura-te ca dormi aproximativ opt ore in fiecare noapte, daca poti, si incearca sa imbunatatesti calitatea somnului in cazul in care esti predispusa la un somn sub medie. Vorbeste cu medicul tau despre suplimentele care promoveaza un somn odihnitor, cum ar fi magneziul bisglicinat.
Mai multa miscare
Daca nu esti o persoana activa, creierul tau va imbatrani mai rapid, iar asta se va simti in tot corpul. Orice tip de miscare este benefica pentru sanatatea neurologica; cu toate acestea, Nicola recomanda cel mai mult exercitiile aerobice si antrenamentul de rezistenta pentru un creier tanar si sanatos.
De asemenea, s-a demonstrat ca exercitiile aerobice genereaza noi neuroni in hipocampus sau regiunea creierului asociata cu memoria, invatarea si emotiile.
Pe de alta parte, antrenamentul de rezistenta ofera beneficii noi si interesante pentru creier: contractarea muschilor elibereaza anumite miokine, sau proteine eliberate de muschi, in fluxul sanguin.
In cele din urma, cel mai bun tip de exercitiu este cel pe care il faci cu placere si pe care il vei practica in mod regulat. Nicola recomanda sa faci cel putin 20 de minute de exercitii aerobice pe zi si antrenament de rezistenta de trei ori pe saptamana, dar orice poti include in programul tau este util.
Suplimente alimentare care ajuta
Daca vei opta pentru suplimente pentru sanatatea creierului, fii strategica in aceasta privinta. Conform specialistului, calitatea este importanta, asa ca nu-ti cheltui banii pe orice formula.
Ea recomanda creatina si EPA si DHA (doua tipuri de acizi grasi omega-3) ca nutrienti extrem de importanti pentru sanatatea creierului. „Toata lumea ar trebui sa suplimenteze cu acizi grasi omega-3, in special EPA si DHA”, spune Nicola, deoarece aceste forme ajuta la fluiditatea membranelor celulare si la sanatatea generala a creierului.
Foto: Instagram/@helenowen