Uleiurile vegetale sunt sigure pentru gatit? Ce spun expertii

1
De Maria Constantin
27 mart. 2022

Versatilitatea si gustul neutru sunt doua atuuri tentante ale uleiului de rapita si al celor vegetale. Este, insa, recomandat sa folosesti aceste produse cand gatesti?

In ultimii ani, uleiul de rapita si alte uleiuri vegetale au intrat in atentia nutritionistilor, atrasi de continutul bogat in grasimi nesaturate si de nivelul scazut de grasimi saturate. In cazul in care te intrebi daca uleiul de rapita sau cel vegetal sunt o alegere sanatoasa, raspunsul te va surprinde.

Beneficiile uleiului de rapita

Uleiul de rapita are un gust neutru produs din presarea semintelor de rapita. Desi suna simplu, procesul de obtinere este destul de complicat.

Semintele de rapita contin doi compusi toxici – acidul erucic si glucosinolatii – si nu sunt bune pentru consum. Potrivit nutritionistei Shahzadi Devje, cercetatorii canadieni au descoperit cum sa inlature acesti compusi. Uleiul de rapita este extras printr-un proces lung de fabricare care implica folosirea unor substante chimice precum hexanul.

Uleiul de rapita are doua beneficii majore daca este folosit pentru gatit: are o aroma neutra, asa ca nu schimba gustul mancarii, si are un punct ridicat de prajire, ceea ce inseamna ca rezista la temperaturi mari de gatire fara sa se arda. „Uleiul de rapita contine vitamina E, vitamina K si steroli”, a explicat Devje pentru Mind Body Green. Insa beneficiile se opresc aici.

Ce este uleiul vegetal

Uleiul vegetal nu este un tip anume de ulei – e mai degraba un termen general folosit pentru orice ulei obtinut din plante, inclusiv seminte, graunte, nuci si/sau fructe. Cand se refera la ulei vegetal, oamenii se gandesc in primul rand la cel de soia.

Uleiul de ricin chiar stimuleaza cresterea parului? Ce spun expertii

Totusi, cele mai vandute uleiuri vegetale sunt un amestec de tipuri necostisitoare de uleiuri, precum cele de soia sau porumb. Intrucat termenul de ulei vegetal este destul de vag, producatorii pot adauga o combinatie de uleiuri fara sa induca in eroare prin aceasta practica.

Ca si cel de rapita, uleiul vegetal are un punct de ardere ridicat si un gust neutru, plus o concentratie inalta si continut bogat de grasimi nesaturate. Asadar, care este cea mai sanatoasa optiune?

Raspunsul scurt: niciunul. Nu doar ca sunt puternic procesate si, cel mai probabil, genetic modificate, grasimile polinesaturate din rapita si din uleiul vegetal sunt acizi grasi omega-6.

Inainte de era industrializarii si de intrarea in alimentatie a uleiului, dieta noastra era plina de acizi grasi omega-3 care proveneau din pescuit, plante si din grasimi naturale. Cand alimentatia a inceput sa se axeze pe uleiurile vegetale si pe cresterea animalelor, consumul nostru de omega-6 a ajuns la cote nemaintalnite, in timp ce consumul de acizi grasi omega-3 a inceput sa scada, arata Mark Hyman, doctor in medicina functionala.

Studiile arata ca raportul ideal intre omega-6 si omega-3 este de 2:1. In prezent, cei mai multi oameni consuma in medie de 10, pana la 20 de ori mai mult omega-6 decat omega-3, un raport cuprins intre 10:1 si 20:1.

In principiu, consumul ridicat de grasimi nesaturate suna bine, insa problema este ca acizii grasi omega-6 pot avea efecte pro-inflamatorii. Si daca nu echilibrezi balanta cu efectele antiinfimatorii ale omega-3, nu rezolvi situatia. Acizii grasi omega-6 reduc conversia acidului alfa-linolenic (o grasime vegetala) in formele active ale omega-3 cu pana la 40%, explica Hayman.

Uleiul de dovleac, cel mai bun detoxifiant natural

Uleiul de rapita este cel mai putin sanatos ulei si din alte motive – este puternic procesat si de obicei golit de nutrienti, spune nutritionista Serena Poon. De asemenea, rapita este una dintre plantele modificate genetic, ceea ce inseamna ca in producerea sa sunt implicate si mai multe ierbicide, lucru care poate avea efecte negative asupra mediului, spune Devje.

Cu ce inlocuim uleiul de rapita si uleiurile vegetale

Si atunci, ce ulei putem folosi in schimb? Serena Poon spune ca depinde de ceea ce vrem sa facem cu el. Marele avantaj al uleiului de rapita si al celor vegetale este versatilitatea lor, dar putem folosi variante mai sanatoase:

– pentru gatit: ulei de avocado, susan, cocos sau ulei extravirgin de masline.
– pentru prajit: ulei de avocado, susan sau de alune.
– pentru dressing: ulei de seminte de in, de seminte de dovleac sau ulei extravirgin de masline.
– pentru copt: ulei de cocos sau de avocado.

Pentru coacere, indeosebi la deserturi, Poon recomanda sa renuntam complet la ulei si sa optam pentru sos de mere sau banana pisata. „Fructele pisate vor umezi briosele si prajiturile fara uleiul procesat sau grasimi adaugate si pot actiona ca inlocuitor al zaharului”, explica ea.

Foto: depositphotos.com