Nutrientul care combate durerile de cap: Ce trebuie sa mananci ca sa scapi de migrene

1
De Maria Constantin
8 iul. 2021

Pentru cei care se confrunta de mult timp cu durerile de cap gasirea unui remediu eficient poate fi o provocare pe viata: unele solutii par sa atenueze temporar migrenele suparatoare, altele functioneaza cand si cand.

Deocamdata nu exista un tratament care sa anihileze complet aparitia migrenelor, insa vestea buna e ca un studiu nou publicat de jurnalul stiintific BMJ a descoperit ca o dieta bogata in acizi grasi omega-3 poate reduce frecventa si severitatea durerilor de cap.

Cum combate omega-3 migrenele

Atat acizii grasi omega-3 cat si cei omega-6 intra in categoria acizilor grasi polinesaturati. Acestia produc molecule numite oxilipine. Potrivit studiului citat de Mind Body Green, mai multe oxilipine derivate din acizii grasi onega-6 au proprietati care accentueaza durerile, in timp ce oxilipinele derivate din acizii grasi omega-3 reduc durerile.

Pentru a determina daca aceste proprietati benefice pot ajuta la reducerea migrenelor, cercetatorii au monitorizat un grup de 182 de voluntari care aveau intre 5 si 20 de zile lunar in care resimteau dureri de cap. Participantii au primit in mod aleatoriu una dintre cele trei diete.

Dieta de control, creata pentru a mima dieta in stil american, a continut niveluri obisnuite de acizi grasi omega-3 si omega-6. O alta dieta a avut un nivel mai ridicat de acizi grasi omega-3 fara a altera continutul de omega-6, iar a treia dieta a avut un continut mai mare de omega-3 si un nivel mai redus de omega-6.

De-a lungul celor 16 saptamani in care s-a desfasurat studiul, participantii au notat cat de frecvente au fost durerile de cap si cum le-a afectat calitatea vietii.

La sfarsit, cele doua grupuri care au beneficiat de o dieta cu un nivel mai mare de omega-3 a raportat o scadere semnificativa a frecventei migrenelor – doua pana la patru episoade pe luna. Cand au avut dureri de cap, acestea au fost mai scurte si mai putin severe decat in cazul grupului de control.

Scapa de durerea de cap fara medicamente – 15 remedii naturale

„Desi dietele nu imbunatatesc semnificativ calitatea vietii, acestea au contribuit la o reducere insemnata a frecventei si severitatii durerilor de cap in comparatie cu dieta de control”, au notat autorii cercetarii.

„Acest studiu ofera o demonstratie plauzibila ca durerea poate fi tratata printr-o dieta tintita”, au mai scris savantii.

Surse de omega-3 pentru alimentatia ta

Acizii grasi omega-3 se gasesc intr-o gama larga de alimente. Iata care sunt principalele surse:

– peste gras (somon, macrou, ansoa, sardine si hering)
– ton la conserva
– seminte (in special cele de in si chia)
– stridii
– avocado
– nuci
– soia
– iarba grasa (Portulaca oleracea)

Chiar daca nu ai primit un diagnostic medical pentru durerile de cap, beneficiile acestor acizi grasi depaseste managementul durerii. Omega-3 protejeaza sanatatea sistemului endrocrin si a inimii, imbunatateste functionarea creierului, combate inflamatiile si depresia.

Alimentele bogate in omega-3 sunt indicate, asadar, si pentru persoanele care nu se confrunta periodic cu migrene.

Foto: Unsplash.com.