4 motive surprinzatoare pentru care femeile au un risc mai crescut de dementa decat barbatii

dementa la femei
1
De Maria Constantin
14 iul. 2023

Femeile sunt de doua ori mai expuse la riscul de a suferi de dementa in comparatie cu barbatii, iar factorii hormonali contribuie la aceasta situatie.

Riscul de a suferi de dementa este dublu in cazul femeilor in comparatie cu cel al barbatilor, potrivit unui studiu publicat in 2018 de jurnalul stiintific SAGE Journals. De-a lungul timpului, s-a crezut ca aceasta legatura intre prevalenta cazurilor de dementa si sex se datoreaza faptului ca femeile traiesc mai mult. Potrivit teoriei, o viata mai lunga ofera mai mult timp pentru ca manifestarile degenerative ale creierului sa se manifeste.

Cercetarile neurologice recente au aratat insa ca alte mecanisme biologice par sa joace un rol mai important decat varsta si factorii care tin de reproducere, precum sarcinile si menopauza, relateaza Mind Body Green.

Riscurile hormonale ale femeilor

Un studiu amplu realizat in 2022 si publicat de PLOS Medicine a analizat factorii hormonali care cresc riscul de dementa in cazul femeilor. Ei au identificat patru factori de risc:

– Eliminarea chirurgicala a organelor reproductive: femeile care au suferit o operatie de indepartare a uterului sau a ovarelor au un risc cu 12%, respectiv 7% mai mare de a suferi de dementa decat cele care nu au trecut prin asemenea interventii.

– Varsta la care survine primul ciclu menstrual: femeile care au avut prima menstruatie mai devreme de 12 ani sau dupa 14 ani au un risc cu aproximativ 20% mai mare de a suferi de dementa decat cele a caror menstruatie a survenit la 13 ani.

– Sarcina: femeile care au fost insarcinate cel putin o data au cu 85% sanse mai mici de a suferi de dementa decat cele care nu au fost niciodata insarcinate.

– Varsta la care au adus pe lume primul copil: femeile care au nascut prima data pana la 21 de ani au un risc cu 43% mai mare de a suferi de dementa decat cele care au avut prima nastere la 25-26 de ani.

Legatura dintre sanatatea sistemului reproductiv si riscul de dementa

Lisa Mosconi, director asociat la clinica de prevenire a maladiei Alzheimer de la Weill Cornell Medical College, a explicat ca hormonii reproductivi joaca un rol important in protejarea creierului impotriva placilor ailoide asociate cu maladia Alzheimer.

Cum sa stimulezi in mod natural productia de hormoni care iti dau o stare de bine, potrivit unui endocrinolog

„Tindem sa credem ca testosteronul si estrogenul sunt implicati in reproducere, in conceperea copiilor. Dar in realitate acesti hormoni au multe alte efecte in creierul nostru. In special, ei preseaza efectiv neuronii sa faca rost de glucoza ca sa produca energie. Asa ca daca ai un nivel ridicat de hormoni, nivelul de energie din creier este ridicat. Dar testosteronul nu scade foarte mult in timp, in timp ce la femei estrogenul scade destul de mult cand trec prin menopauza”, a spus Mosconi.

Aceasta reducere a nivelului de estrogen din creier le face pe femei mai vulnerabile cand ajung la menopauza intre 40 si 50 de ani.

„Daca te gandesti la acesti hormoni ca la niste superputeri ale creierului, femeile raman fara ele cam in perioada in care se instaleaza menopauza, corect? Iar creierul devine putin mai vulnerabil”, a explicat experta.

Ca si menopauza, indepartarea uterului sau a ovarelor are ca efect, de asemenea, reducerea drastica a nivelului de estrogen din organism. Alte perioade de variatii hormonale, precum pubertatea sau sarcina, influenteaza nivelul de estrogen, ceea ce explica de ce factorii hormonali contribuie mai mult la cresterea riscului de dementa in cazul unor femei, in timp ce altele nu se confrunta cu acest pericol.

Cum poate fi sprijinita longevitatea creierului

Multe dintre obiceiurile sanatoase pentru creier pe care le cunoastem deja (somn odihnitor, activitatea fizica) contribuie mult la protejarea sanatatii acestui organ. In ce priveste nutritia, Mosconi recomanda dieta mediteraneana.

Ghidul complet de decodare a hormonilor pentru femeile de peste 40 de ani

Femeile care au o predispozitie genetica la dementa, care manifesta semne timpurii de declin cognitiv sau care au unul dintre riscurile hormonale enumerate mai sus trebuie sa ia in considerare consultarea unui medic endocrinolog si/sau neurolog.

Suplimentele cu rol neuroprotector pot ajuta la imbunatatirea functiilor cognitive. Citicolina contribuie la protejarea sanatatii creierului, fiind recomandata femeilor dupa instalarea menopauzei si dincolo de aceasta faza.

Foto: Freepik.com