10 semne ca te confrunti cu exces de estrogen: de la iritabilitate, pana la libodo scazut

1
De Teodora Tirca
4 dec. 2023

Estrogenul este un hormon cel mai bine cunoscut pentru rolul sau in sarcina si menstruatie, dar efectele sale depasesc cu mult sanatatea reproductiva.

Nivelul ridicat de estrogen poate provoca disconfort pe termen scurt, dar poate crea si probleme cronice de sanatate. De asemenea, in unele cazuri poate duce la infertilitate. Specialistii MindBodyGreen iti dezvaluie cele mai comune simptome ale excesului de estrogen si ce poti face pentru a reveni la normalitate.

Ce trebuie sa stii

Estrogenul ridicat este un dezechilibru hormonal. Afectiunea este cunoscuta si sub numele de “dominanta de estrogen” si are loc atunci cand raportul de estrogen este prea mare in comparatie cu nivelul hormonului progesteron.

Poate provoca simptome neplacute: sangerari neregulate, sensibilitatea sanilor, insomnie, schimbari de dispozitie, libido scazut si multe altele.

Este asociat cu o serie de probleme cronice de sanatate: nivelurile crescute de estrogen sunt, de asemenea, frecvente in afectiuni cronice precum endometrioza si sindromului ovarelor polichistice. De aceea, e bine sa mergi cat mai repede la medic.

Este posibil sa tii sub control estrogenul daca iti schimbi stilul de viata: consumul de alimente integrale, neprocesate, exercitiile fizice regulate si limitarea toxinelor din mediu atunci cand este posibil te pot ajuta sa echilibrezi estrogenul.

Ce inseamna sa ai un nivel ridicat de estrogen?

Estrogenul nu este implicat doar in reproducere. Acesta controleaza multe aspecte ale sanatatii, atat la femei, cat si la barbati, inclusiv echilibrul glucozei, homeostazia lipidelor, functia creierului si metabolismul osos. De asemenea, este responsabil pentru ovulatie, explica pentru MindBodyGreen Wendie Trubow, medic ginecolog.

Intr-o lume ideala, corpul tau ar putea echilibra in mod eficient nivelurile de estrogen si progesteron, insa uneori se intampla dezechilibre. Dominanta estrogenului este o stare de dezechilibru in raportul dintre estrogen si progesteron. „De asemenea, se poate intampla atunci cand corpul proceseaza inadecvat estrogenul, ceea ce duce la o acumulare de forme toxice de estrogen”, spune Trubow.

Simptome ale excesului de estrogen

  • Fibroame uterine (tumori necanceroase care cresc in sau pe uter)
  • Ciclu menstrual neregulat sau anormal (sangerari abundente, prea frecvente, sangerari intermenstruale care dureaza prea mult, coagulare)
  • Sensibilitatea sanilor si/sau fibroame in sani
  • Iritabilitate sau schimbari de dispozitie
  • Insomnie/probleme de somn
  • Depresie si anxietate
  • Oboseala
  • Libido scazut
  • Crestere in greutate si/sau dificultati de pierdere in greutate
  • Probleme de fertilitate

Care sunt cauzele excesului de estrogen?

Conform medicilor, acest tip de dezechilibru hormonal poate avea mai multe posibile cauze, printre care excesul de toxine si functionarea precara a ficatului, probleme ale functiei digestive, obezitate, sindromul ovarelor polichistice, terapia cu hormoni sintetici.

Cum te testezi

Testarea poate fi dificila, pentru ca estrogenul variaza pe parcursul ciclului menstrual, asa ca e greu sa decizi care valoare e cea „normala”. Unele femei, de exemplu cele care trec prin menopauza, vor avea, de asemenea, niveluri intrinsec mai scazute de estrogen decat femeile mai tinere.

Medicul ginecolog sau endocrinolog poate testa nivelul de estrogen din sange sau urina. Trubow e de parere ca testarea urinei tinde sa fie mai precisa, deoarece poate masura nivelurile de estrogen in diferite faze ale ciclului menstrual.

Foto: Freepik.com