Care este cea mai buna perioada pentru a-ti face analizele hormonale si cum sa interpretezi datele

1
De Maria Constantin
10 sept. 2023

O analiza a hormonilor se poate face din multe motive, inclusiv pentru depistarea dezechilibrelor hormonale si a problemelor de fertilitate. Cu toate acestea, efectuarea unui test hormonal intr-o zi aleatorie a ciclului menstrual si evaluarea acestor date fara a lua in considerare fluctuatiile naturale pot provoca o panica inutila.

Exista si kituri de testare hormonala ce pot fi folosite acasa, insa conteaza foarte mult momentul in care sunt folosite. Expertii consultati de Mind Body Green arata cand e bine sa-ti faci aceste analize si cum trebuie interpretate rezultatele.

Care e cel mai bun moment pentru test

Din pacate, nu exista un moment perfect pentru a-ti testa hormonii. Acesta depinde de mai multi factori, precum controlul sarcinii, cat de regulat este ciclul menstrual si altele.

Testarea in diferite faze ale ciclului poate da rezultate diferite, in functie de hormonii aflati la nivel maxim, astfel ca o persoana perfect sanatoasa poate sa para ca are un dezechilibru hormonal, desi nu-i cazul.

Medicamentele administrare pot afecta, de asemenea, rezultatele, asa ca mai intai trebuie consultat un medic pentru a afla cum influenteaza tratamentul un astfel de test. Lucru valabil si pentru contraceptive. Ca regula generala, ar trebui evitat testul la inceputul fazei foliculare (care incepe in prima zi de ciclu si dureaza cam 16 zile).

„La o femeie sanatoasa cu cicluri menstruale regulate, nivelurile estrogenului si progesteronului vor fi extrem de joase la inceputul fazei foliculare. In acest interval, nivelurile acestor hormoni pot semana cu cele ale unei femei la menopauza, chiar daca ovarele ei inca functioneaza”, a explicat Taz Bhatia, medic si autoarea volumului „The Hormone Shift”. Prin urmare, orice test efectuat in aceasta faza a ciclului menstrual poate da rezultate imprecise.

Pentru femeile care iau contraceptive orale, Bhatia recomanda testarea in saptamana placebo a pilulelor, intre zilele 19 si 21 ale ciclului.

Daca te duci la medic cu un anumit simptom care se coreleaza cu un posibil dezechilibru al unui hormon anume, atunci aceste date se pot schimba pentru a obtine o imagine clara. „De exemplu, nivelurile de progesteron sunt testate de obicei in faza luteala, care e de regula intre zilele cinci si sapte ale ciclului, pentru a avea cele mai precise citiri”, a spus Shoma Datta-Thomas, medic la Modern Age.

Si nivelurile de estrogen pot fi testate in faza luteala pentru a determina daca simptome precum ingrasarea, nervozitatea si ciclurile abundente sunt asociate cu predominanta estrogenului, a explicat ea.

Thomas mentioneaza ca testarea hormonilor nonsexuali, precum cortizolul si cei tiroidieni, trebuie facuta dimineata.

Iata cele mai bune perioade pentru a testa diversi hormoni:

  • Progesteron: la o saptamanaa de la ovulatie
  • Estrogen: in faza luteala
  • Tiroida, cortizol si testosteron: dimineata, oricand in timpul ciclului
  • Insulina: dupa post

Tine cont ca numai medicul poate decide sa faci testarea in diferite momente, in functie de simptome si ingrijorarile manifestate. Acesta poate decide sa faci mai multe teste pentru a compara nivelurile hormonale din diferite faze ale ciclului cu rezultatele unei fluctuatii obisnuite.

10 simptome ale dereglarilor hormonale pe care orice femeie ar trebui sa le cunoasca

Ce sa faci daca ciclul este neregulat

Acesta e unul dintre cele mai intalnite semne ale dezechilibrului hormonal, dar asta nu trebuie sa te descurajeze. „Cu un ciclu neregulat, e greu de stiut cand sa faci testul – recomand sa incepi prin a face unul si a discuta cu medicul pentru a vedea ce pasi trebuie urmati”, a spus Thomas.

Pot surveni abateri ale nivelurilor hormonilor chiar daca nu esti sigura ca a inceput ciclul, asa ca un test iti va da un punct de plecare pentru urmatoarele evaluari.

Daca faci testul la indicatia medicului, acesta ti-ar putea sugera sa mai faci cateva pentru a avea o imagine completa inainte de a concluziona ca exista un dezechilibru hormonal.

Nu te grabi sa tragi concluzii cand faci teste hormonale

Testarea hormonala e un proces destul de nuantat. Din acest motiv, este important sa privesti rezultatele ca un punct de plecare si sa te consulti cu medicul, chiar daca e vorba de un test facut acasa. Altfel, vei incepe sa-ti faci griji legate de un dezechilibru care poate ca nu exista sau despre o fluctuatie hormonala obisnuita.

Cand ai dubii, consulta un specialist.

Foto: Freepik.com