3 factori hormonali care iti afecteaza tenul

1
De Maria Constantin
15 sept. 2023

Cand ne gandim la nenumaratele lucruri care afecteaza pielea, probabil ne vin in minte dieta, miscarea, consumul de apa si asa mai departe. Insa una dintre cele mai mari influente asupra pielii o au hormonii nostri, fiindca ne afecteaza mult starea generala de sanatate.

La un anumit nivel, e de inteles ca hormonii iti afecteaza pielea, fie ca este vorba de faza pubertatii sau de eruptiile provocate de ciclul menstrual. Dar nu numai hormonii sexuali joaca un rol aici. Dermatologul american Keira Barr spune ca actiunea hormonilor nu este intotdeauna la fel si difera de la caz la caz, noteaza Mind Body Green.

„Cred ca este atat de important sa intelegi ca esti unica – avem multe asemanari, dar situatia ta particulara s-ar putea sa nu se potriveasca perfect intr-un tipar”, a spus ea.

Iata trei factori hormonali majori care iti afecteaza pielea, potrivit medicului:

1. Stresul

Stresul afecteaza pielea din cauza cortizolului, hormonul de stres. „Cortizolul, principalul nostru hormon de stres, este unul care ne afecteaza semnificativ pielea. Asa ca atunci cand ne stresam, creierul nostru trimite un semnal catre piele si este produs cortizolul. Acest proces duce catre imbatranire accelerata”, arata Barr.

„Cortizolul joaca un rol semnificativ in colagenul si elastina noastra. Aceste tesuturi de sprijin din piele chiar ne confera un aspect mai tanar, insa cortizolul produce rupturi, asa ca vei vedea o accelerare a liniilor fine si a ridurilor. In plus, afecteaza si refacerea pielii”, explica ea. Asadar, stresul nu doar iti afecteaza pielea, ci o si impiedica sa se refaca.

2. Somnul

Importanta unui somn bun de noapte pentru piele, organism si minte este incontestabila. Lipsa odihnei poate provoca albirea pielii, intunecarea ochilor si un ten lipsit de stralucire. Dar probabil cel mai dramatic mod in care lipsa de somn afecteaza pielea este limitarea refacerii sale – si aici intra in joc melatonina.

Care este cea mai buna perioada pentru a-ti face analizele hormonale si cum sa interpretezi datele

„Melatonina este extrem de importanta pentru pielea ta si joaca un rol semnificativ in refacerea pielii dupa expunerea la factorii de mediu, la razele ultraviolete, stres, poluare si asa mai departe. Stim ca ea este produsa doar noaptea, asa ca igiena somnului este cruciala pentru pielea ta”, spune dermatologul.

„Daca nu te odihnesti, nu produci melatonina, iar pielea nu se repara”, adauga experta.

3. Produsele folosite

Desigur, produsele cosmetice au impact asupra pielii tale. Dar stiai ca ele influenteaza si hormonii? Da – dezechilibrele endocrine pot influenta dramatic sanatatea pielii. „Numerosi conservanti din produsele de frumusete pot irita pielea si provoca tulburari endocrine”, spune Keira Barr.

Ingredientele care provoaca tulburari sunt cele care afecteaza echilibrul hormonal normal. Acest lucru se poate intampla in mai multe moduri: mai intai, imita hormonii naturali ai corpului, apoi influenteaza receptorii hormonului. Sau pot opri hormonii naturali sa atinga receptorii acestora. In plus, pot creste sau reduce nivelurile normale ale hormonilor din corp.

Foto: Freepik.com