Cum sa-ti dai seama daca acneea ta este hormonala sau bacteriana

1
De Teodora Tirca
8 feb. 2023

Aproape toata lumea se confrunta cu cel putin un episod de acnee la un moment dat in viata – este unul dintre acele lucruri inevitabile.

Dar pentru unii, acneea poate fi un eveniment frustrant de frecvent. Daca te confrunti de mult timp cu acneea si nimic n-a functionat, un pas cu adevarat util ar fi sa afli care e cauza principala a eruptiilor. Ce le provoaca?

Multi factori, cum ar fi modificari ale nivelurilor hormonale, acumularea de bacterii in pori si chiar inflamatia, pot provoca aparitia acneei. Cei de la Byrdie au stat de vorba cu trei dermatologi certificati pentru a te ajuta sa-ti dai seama daca acneea ta este hormonala sau bacteriana: Diane Madfes, Azadeh Shirazi, Anna Chacon.

Ce este acneea hormonala?

Acneea hormonala este declansata de fluctuatiile hormonale care apar in diferite perioade ale vietii, cum ar fi ovulatia, menstruatia, sarcina, menopauza sau o afectiune precum sindromul ovarului polichistic.

Acneea hormonala apare adesea sub forma unor chisturi rosii dureroase. Este foarte frecventa in partile inferioare ale fetei, asa ca s-ar putea sa o observi de-a lungul mandibulei, barbiei, gatului sau obrajilor.

„Acneea hormonala este cauzata de sensibilitatea pielii fata de hormonii masculini dominanti numiti androgeni – testosteronul fiind principalul vinovat”, spune Shirazi. „Androgenii stimuleaza glandele sebacee sa produca in exces sebum, care hraneste bacteriile care cauzeaza acnee, determinandu-le sa se inmulteasca excesiv si sa blocheze porii”.

Ce este acneea bacteriana?

Acneea bacteriana nu este chiar acnee in sine, dar poate fi cauzata de o combinatie de crestere excesiva de bacterii, inflamatie si productie crescuta de sebum, spune Madfes.

Shirazi spune ca acneea bacteriana este o reactie inflamatorie care inconjoara porii si foliculii de par, cauzata de o combinatie de bacterii si alti factori. „Organismele fungice si bacteriene sunt locuitori normali ai pielii si alcatuiesc microbiomul nostru natural, similar cu microflora intestinala”, spune ea. „Atunci cand exista un dezechilibru sau o intrerupere a aceluiasi climat microbian, acneea apare”.

Cum sa-ti dai seama daca acneea ta este hormonala sau bacteriana

Gandeste-te daca exista ceva anume care declanseaza eruptiile. In ce perioade ai cele mai multe eruptii? Daca acneea tinde sa se activeze in anumite momente in timpul ciclului menstrual sau in perioada ovulatiei, atunci exista sanse mari sa ai de-a face cu acnee hormonala.

„De foarte multe ori acneea este cauzata de dezechilibre hormonale, dar ocazional starea este agravata de problemele bacteriene, care se pot manifesta sub forma de puncte negre, chisturi sau obstructii la nivelul foliculilor de par”, spune Chacon. In cele din urma, cea mai buna modalitate de a determina cu ce tip de acnee ai de-a face este sa consulti dermatologul.

Produsele mele anti-aging preferate de la Farmacia Tei

Cum tratezi acneea hormonala

Daca descoperi ca acneea ta este hormonala, poti face primul pas catre gasirea tratamentului care functioneaza cel mai bine pentru tine. Mai jos gasesti cateva dintre cele mai comune optiuni.

Pilule anticonceptionale: Dincolo de capacitatea lor omonima de a preveni sarcina, pilulele anticonceptionale pot ajuta la stabilizarea nivelului hormonal si la reducerea testosteronului. Dermatologii le prescriu de obicei pentru acnee si reglarea menstruatiei. Totusi, acestea nu sunt cea mai buna solutie pentru oricine.

Spironolactona: Acest medicament care este adesea folosit ca diuretic pentru diferite probleme de sanatate, este uneori prescris pentru a stabiliza hormonii si a reduce nivelul de testosteron. „Spironolactona functioneaza excelent pentru acneea hormonala, impiedicand androgenii precum testosteronul sa stimuleze productia de ulei, ceea ce inseamna mai putini pori infundati si bacterii care cauzeaza acnee”, spune Shirazi.

Consecventa in rutina de ingrijire a pielii: rutina generala de ingrijire este importanta si ii permite pielii sa gestioneze mai bine fluctuatiile hormonale. Chacon sugereaza sa te speli pe fata in fiecare zi dimineata si seara si sa utilizezi zilnic protectie solara. „Orice produs pentru acnee ar trebui folosit doar intr-o cantitate de marimea unui bob de mazare”, spune ea. „Aplicarea excesiva iti poate irita si usca pielea.”

O rutina simpla si o crema hidratanta: Mentine o rutina simpla si previzibila. „Nu exagera cu prea multe produse si hidrateaza-te in mod regulat pentru a mentine o bariera sanatoasa a pielii”, spune Shirazi.

Produse non-comedogenice: Incearca sa te uiti pe eticheta si sa folosesti doar produse non-comedogenice, care nu blocheaza porii, spune Chacon.

Tratamente topice: Folosirea constanta a medicamentelor topice, cum ar fi retinoizii si peroxidul de benzoil, precum si exfoliantii ca acidul salicilic, poate mentine nivelul inflamatiei scazut si poate preveni porii blocati si inmultirea bacteriilor.

Stil de viata: Dermatologii recomanda, de asemenea, sa acorzi atentie stilului de viata, cum ar fi somnul suficient in fiecare noapte, mentinerea stresului la minimum, consumul de multa apa si incercarea de a nu consuma prea multe lactate sau zahar daca ai observat ca acestea exacerbeaza acneea.

„Studii recente arata ca lactatele pot agrava episoadele de acnee prin stimularea testosteronului la unii oameni”, ne spune Shirazi. „Cele mai rele, in mod surprinzator, sunt lactatele fara grasimi si laptele degresat, deoarece eliminarea grasimii le face sa se absoarba mai repede, ducand la pusee hormonale care declanseaza acneea”.

Ce am inteles eu din relatiile mele cu barbatii

Cum tratezi acneea bacteriana

Acneea bacteriana necesita o abordare usor diferita de tratament fata de acneea hormonala.

Peroxid de benzoil: Acest ingredient comun de combatere a acneei este un antiseptic puternic care ucide bacteriile si reduce acumularea de sebum in pori, ne spune Shirazi.

Retinoizi: Acestia pot ajuta prin blocarea diferitelor cai inflamatorii implicate in acneea bacteriana, spune Shirazi. Ajuta, de asemenea, la reinnoirea pielii, la eliminarea celulelor moarte care infunda porii, la neutralizarea bacteriilor care cauzeaza acnee si la reducerea productiei de sebum. Desi cei mai puternici retinoizi sunt disponibili numai pe baza de reteta, exista si optiuni pe care le gasesti in magazine, cum ar fi Retinol sau Retinal.

Acest tip de miscare te ajuta sa slabesti mai repede decat mersul la sala

Antibiotice: Uneori, antibioticele sunt optiunea potrivita pentru a trata acneea bacteriana. „Exista momente cand inflamatia este profunda si severa, prin urmare, antibioticele specifice acneei, cum ar fi doxiciclina sau seysara, sunt necesare nu numai pentru a reduce bacteriile, ci si pentru a reduce inflamatia”, spune Shirazi. Ia antibiotice numai atunci cand ti le prescrie medicul tau.

Foto: Freepik.com