Cum scapi de acneea de pe decolteu: 6 solutii recomandate de dermatologi

1
De Maria Constantin
6 feb. 2023

Acneea poate fi o cauza importanta a nesigurantei de sine. Cercetarile arata ca a suferi de accnee poate fi si o experienta traumatizanta, crescand riscul unor probleme de sanatate mentala, precum depresia si anxietatea.

Chiar daca uneori poate fi ascunsa, acneea de pe corp poate provoca nesiguranta si frustrare. In plus, nu se discuta mult despre acneea care apare in zona decolteului, scrie Mind Body Green.

De ce apare acneea pe piept

„Acneea de pe piept este similara cu cea faciala pentru ca este cauzata de porii blocati in combinatie cu bacteriile de pe piele care duc la aparitia inflamatiei”, arata dermatologul american Jeremy Fenton, de la Schweiger Dermatology Group din New York.

„Totusi, in comparatie cu acneea faciala, exista cateva lucruri care o deosebesc, in special faptul ca acneea de pe piept sau de pe spate poate fi mai usor agravata de transpiratia excesiva si de cladura, fiindca hainele pot „sufoca” pielea si pot contribui la iritatii si frictiune”, explica el.

Atat acneea faciala cat si cea de pe piept pot avea legatura cu dezechilibrul hormonal. „Excesul de hormoni androgeni poate declansa acneea de pe corp la femei”, adauga Fenton.

„Cel mai des apare la barbati in timpul pubertatii si afecteaza femeile in faza ciclului menstrual, sarcinii si la menopauza”, spune dermatologul Kim Nichols.

Acneea de pe piept este mai des intalnita la femei decat la barbati. „Foarte rar ea este semnul unei probleme hormonale la un barbat, daca nu ia vreun supliment sau steroizi anabolizanti”, precizeaza Fenton.

Cum poti scapa de acneea de pe piept

Primul pas in rezolvarea acestei probleme este determinarea cauzei. Exista multe tratamente tipice care pot fi de ajutor, fie ca sursa are legatura cu un dezechilibru hormonal sau nu. Iata 6 metode care te ajuta sa scapi de acneea de pe piept, sugerate de specialisti:

1. Foloseste acid salicilic

Exista numeroase optiuni de tratament pentru acneea de pe piept, multe fiind similare ingredientelor folosite pentru tenul acneic. Una dintre ele este puternicul exfoliant cu acizi beta-hidroxi: acid salicilic.

Intr-un studiu din 2014, cercetatorii au descoperit ca utilizarea acidului salicilic are efect direct asupra productiei de sebum. Acest lucru este esential pentru persoanele cu o piele grasa si predispusa la acnee, pentru ca sebumul poate infunda porii si declansa eruptii.

10 motive foarte ciudate pentru care apare acneea

Intrucat acidul salicilic e un ingredient cu multiple utilizari, poate trata acneea in mai multe moduri, de la exfoliere la controlarea bacteriilor si reglarea productiei de sebum. Prin urmare, deloc surprinzator, studiile au aratat ca acest ingredient e un tratament sigur si eficient pentru eruptiile acneice.

Poti folosi tonerul tau obisnuit cu acid salicilic si pe zona decolteului pentru a trata eruptiile.

2. Incearca peroxidul de benzoil

Poate dura ceva timp pana cand acidul salicilic isi face efectul si trebuie sa faci pauze, dar peroxidul de benzoil poate fi mai eficient. „Distruge bacteriile, acneea care apare sub foliculii de par si ajuta la inlaturarea celulelor de piele moarte care blocheaza porii”, arata dermatologul Ife J. Rodney, director la Eternal Dermatology + Aesthetics.

Asta inseamna ca poate fi de ajutor atat pentru acneea inflamatorie (cosurile dureroase si chisturi), precum si pentru acneea comedoniana (punctele negre si albe). Cel mai bun mod de a folosi peroxidul de benzoil este intr-o formula de spalare in loc de ser, fiindca acesta poate usca pielea. Pentru a atenua acest efect, ai grija sa folosesti si o lotiune hidratanta, potrivita pielii acneice.

3. Foloseste un gel cu adapalena

Nichols si Fenton recomanda adapalena pentru acneea de pe piept. Acest ingredient este aprobat de FDA (Agentia pentru alimente si medicamente din Statele Unite) pentru tratamentul acneei. Este disponibil atat in formulari pe baza de reteta, cat si fara prescriptie medicala, si e ingredientul activ care se gaseste in gelul Differin.

Ca la orice retinoid, termen general folosit pentru intreaga clasa de derivate a vitaminei A, trebuie sa ai grija la posibilele efecte de uscare si iritatii. Din fericire, adapalena este relativ blanda in comparatie cu alte solutii prescrise. La inceput, foloseste-o la fiecare doua-trei zile pentru a-i oferi pielii timpul necesar pentru a capata toleranta la ingredient.

Adapalena este un tratamentu puternic care poate fi folosit des, intrucat pielea de pe piept tinde sa fie mai rezilienta decat cea de pe fata.

Acneea hormonala: 6 trucuri pentru a o gestiona si vindeca

4. Verifica daca lotiunea de corp are ingrediente care blocheaza porii

Porii de pe piept pot fi infundati si de produse de ingrijire a pielii. Poate fi dificil sa identifici toate lotiunile de corp noncomedogenice, intrucat ingredientele de baza precum uleiul de cocos tind sa fie folosite mai mult in produsele pentru corp decat in cele pentru ten.

Asta nu inseamna ca ar trebui sa renunti cu totul la lotiunea de corp. De fapt, vei avea nevoie de un strat hidratant pentru a mentine pielea sanatoasa si pentru a ajuta la curatarea acneei, mai ales daca introduci acid salicilic, peroxid de benzoil sau adapalen in rutina de ingrijire a pielii.

Solutia? Verifica lista de ingrediente sau consulta-te cu un dermatolog.

5. Tine cont de factorii din stilul de viata

Intrucat transpiratia poate fi blocata de haine, este esential sa mentii o rutina sanatoasa de igiena. Fa tot posibilul sa schimbi hainele transpirate si sa ajungi cat mai repede la dus dupa ce ai facut miscare. Acesta este momentul in care sa aplici acid salicilic sau peroxid de benzoil pentru a reduce la minimum riscul de blocare a porilor.

In plus, conteaza cat de des dormi opt ore intregi si ce alimente consumi. Iata ca exista, deci, o serie de factori care pot atarna in echilibrul hormonal – somnul si dieta sunt esentiale.

6. Consulta un dermatolog

Daca ai incercat toate variantele de mai sus si nu ai rezolvat nimic, cel mai bine e sa mergi la un dermatolog. Medicul specialist iti va da o reteta cu medicamente care te pot ajuta sa tii sub control eruptiile.

Foto: Freepik.com