Acest tip de miscare te ajuta sa slabesti mai repede decat mersul la sala

1
De Teodora Tirca
2 feb. 2023

Poti sa slabesti fara sa mergi la sala? Da, este posibil, mai ales daca esti genul de persoana care nu sta locului o clipa.

„Termogeneza activitatii fara efort” (TAFE) este o modalitate eleganta de a descrie energia pe care o consumi pentru a face orice activitate ce nu implica somnul, alimentarea sau exercitiile intentionate (cum ar fi sportul, alergarea, antrenamentele la sala), relateaza MindBodyGreen. TAFE se realizeaza doar prin plimbare de relaxare, alergare pentru a prinde autobuzul, lucrul in curte, curatenie prin casa si chiar agitatie zilnica. Aceasta activitate poate deveni destul de solicitanta pe parcursul zilei.

Kate si William nu ratau niciun episod din „Suits” inainte de a o cunoaste pe Meghan Markle

TAFE te ajuta sa slabesti mai mult decat sala

Poate ai auzit de mai multe ori ca exercitiile fizice, desi sunt bune pentru sanatate, nu afecteaza prea mult pierderea in greutate. Este pe cat de frustrant, pe atat de adevarat. Pierderea in greutate este mai mult influentata de termogeneza activitatii fara efort (TAFE) decat de exercitiile intentionate de fitness. Nu-i asa ca e ironic?

Motivul este ca modul in care te misti pe parcursul zilei necesita mai multa energie decat o singura sesiune de exercitii. Atunci cand te misti, mitocondriile primesc semnalul pentru a produce mai multa energie, nu doar in timpul exercitiilor fizice, ci pe tot parcursul zilei.

De asemenea, TAFE contracareaza efectul periculos al sedentarismului. Daca stai toata ziua pe scaun, dar seara mergi o ora la sala, organismul tau nu va fi sanatos si nu vei primi toate beneficiile pe care le ofera miscarea. Ideea e sa te misti pe tot parcursul zilei, intr-un ritm moderat.

Legatura dintre miscare si alimentatie

Miscarea spontana nu este neaparat spontana. Este un instinct bazat pe aportul de energie. Tendinta naturala a omului (si animalului) este de a se misca mai mult ca raspuns la a manca mai mult si de a se misca mai putin ca raspuns la a manca mai putin.

Am incercat masca de par creata de hairstylistul lui Jennifer Lopez – rezultate dupa 2 luni de folosire

Problema este ca am depasit acest instinct natural deoarece in zilele noastre este atat de usor sa mananci in exces, si la fel de usor sa nu te misti deloc toata ziua. Chiar daca ai un job care presupune sa stai ore intregi pe scaun, incearca sa te ridici la fiecare 30 de minute si sa faci un pic de miscare, orice ar insemna asta.

Activitatea de sters praful sau orice tine de curatenie, sau un loc de munca ce presupune efort fizic sunt o sursa de TAFE si te ajuta nu doar sa slabesti, ci si sa fii mai sanatoasa pe termen lung. Iar cercetarea psihologului Alia Crum, Ph.D., confirma acest lucru. In studiul ei, unui grup de menajere care lucreaza in hoteluri li s-a spus ca locurile lor de munca sunt considerate exercitii fizice si indeplinesc criteriile pentru un stil de viata activ.

Grupul de control nu a primit aceasta informatie. Femeile din grupul caruia i s-a spus ca locul de munca este considerat exercitiu fizic au ars mai multa energie si au capatat o forma fizica mai buna decat cele din grupul de control. Concluzia e ca atunci cand stii ca treburile tale casnice iti fac bine si nu sunt doar o corvoada, depui mai mult efort si energie, iar asta iti aduce mai multe beneficii. Deci, daca nu iti place sa mergi la sala, fii mai activa miscandu-te mai mult prin casa sau pe afara, la cumparaturi/plimbat cainele.

Foto: Instagram/@kelseymerritt