Riscul de dementa e din ce in ce mai crescut. Cum previi boala?

1
De Monica Radulescu
16 oct. 2018

Vremurile moderne presupun folosirea tehnologiei pentru a gasi orice tip de informatie. Dar asta inseamna ca ne folosim creierul din ce in ce mai putin. Iata ce trebuie sa faci pentru a preveni dementa si alte afectiuni grave ale creierului.

La nivel mondial, aproximativ 44 de milioane de oameni sufera de Alzheimer si dementa, iar statisticile sunt sumbre. Pana in anul 2050, numarul se poate dubla. Insa afectiunea poate fi prevenita daca urmezi cateva sfaturi usor de pus in practica.  Iata cinci dintre recomandarile specialistilor.

Creierul are nevoie de „gimnastica”

La fel cum iti antrenezi muschii, si creierul are nevoie de exercitii pentru a mentine o activtate optima. Scrisul si cititul sunt doua dintre cele mai recomandate „remedii”, pentru ca iti mentin creierul activ. Si activitatea de a invata ceva nou te va ajuta – de exemplu, sa te apuci sa inveti o limba straina.

Renunta la multitasking

Desi aparent ajuta, multitasking-ul iti poate afecta creierul. Specialistii spun ca acest organ nu este facut sa execute mai multe lucruri la intervale mici de timp. Multitasking-ul functioneaza pe termen scurt, dupa care cresc sansele sa obosesti si sa clachezi. Mai bine ia lucrurile pe rand – vei constientiza mai bine ce ai de facut.

Adopta o dieta mediteraneana

Foarte multe studii au aratat beneficiile alimentatiei mediteraneene.  Legumele si uleiul de masline protejeaza celulele nervoase, iar consumul lor incetineste procesul de imbatranire. De aceea, introdu aceste alimente in dieta ta.

Mergi pe jos 45 de minute de trei ori pe saptamana

Miscarea face bine intregului organism, deci si creierului. Daca nu gasesti niciun sport care sa iti placa, poti incerca plimbarea, dar in ritm alert, de trei ori pe saptamana.

Neuroplasticitatea previne imbatranirea creierului

Neuroplasticitatea este un concept nou care ne ajuta sa evoluam continuu prin creare de noi retele neuronale. Mai exact, daca faci acelasi lucru zilnic timp de cel putin trei saptamani, acesta va deveni un obicei. Poti incepe, de exemplu, cu afirmatii pozitive pentru a atrage succesul in viata ta.

Foto: Shutterstock.com