3 moduri simple de a-ti creste fertilitatea: Sfaturile unui medic endocrinolog

1
De Maria Constantin
27 nov. 2023

Chiar daca nu-ti doresti sa devii mama acum, pastrarea unei fertilitati bune ar trebui sa fie o prioritate daca vrei un copil pe viitor. Un medic endocrinolog iti explica ce trebuie sa faci ca sa-ti pastrezi capacitatea de a concepe.

Banafsheh Kashani, medic endocrinolog, prezinta pentru Mind Body Green trei modalitati prin care iti poti mentine fertilitatea la un nivel ridicat.

1. Urmareste-ti ciclul menstrual

Daca nu faci deja asta, ar trebui. Vei putea astfel sa vezi daca ceva nu-i in regula (o perioada mai mare de sapte zile, disconfort etc.) si sa te ocupi de asta din timp, nu cand este prea tarziu.

„Daca o femeie are un ciclu menstrual neregulat, ar trebui sa faca o consultatie, fiindca i-ar putea fi afectata fertilitatea pe viitor”, a spus Kashani.

Pentru monitorizarea ciclului poti folosi o aplicatie dedicata pentru telefon, urmarind evolutia in timp. Dar poti face asta si prin metoda clasica, cu pixul pe hartie sau bifand in calendar datele ciclului menstrual. Indiferent cum o faci, cel mai important pas este sa ceri ajutor cand observi vreo anomalie.

Chiar daca nu planuiesti niciodata sa ai copii, urmarirea ciclului menstrual este un mod excelent de a-ti cunoaste corpul si de a vedea cum iti afecteaza hormonii starea psihica si emotionala.

2. Ai grija la consumul de alcool si cofeina

Cand incerci sa ramai insarcinata, multi experti in fertilitate recomanda abstinenta de la alcool, intrucat acesta poate reduce sansele de a ramane insarcinata, precum si limitarea consumului de cafea, pentru ca aceasta poate afecta nivelurile de estrogen.

Din aceleasi motive, Kashani recomanda sa ai grija la aceste bauturi chiar inainte de a planui sa ramai insarcinata. Ea spune ca ar trebui sa eviti sa consumi mult alcool si cafea, mai ales daca suferi de anxietate sau ai probleme cu somnul, dar pentru cele mai multe persoane nu se impune neaparat renuntarea totala.

3. Obisnuieste-te sa faci miscare

Miscarea are beneficii pe termen lung pentru sanatate si fertilitate, spune Kashani, astfel ca este binevenita indiferent de varsta. Ea trebuie sa devina un obicei care sa te insoteasca de-a lungul intregii vieti, asa ca incearca sa vezi ce ti se potriveste.

S-ar putea sa fie nevoie sa faci unele schimbari in privinta frecventei si intensitatii unor exercitii cand incerci sa ramai insarcinata. Cercetarile au arata ca in unele cazuri miscarea viguroasa poate afecta fertilitatea, astfel ca o intensitate de nivel mediu este mai potrivita in aceasta etapa.

Si indiferent in ce etapa a vietii te afli, trebuie sa eviti excesele, inclusiv in privinta sportului. Antrenamentele istovitoare pot provoca complicatii sau chiar lipsa ciclului menstrual, prin urmare trebuie sa consulti medicul ca sa te asiguri ca miscarea nu iti afecteaza sanatatea sistemului hormonal.

Asadar, daca iti doresti sa-ti pastrezi sanatatea sistemului reproducator, trebuie sa incepi de pe acum prin urmarirea ciclului menstrual, limitarea consumului excesiv de cafea si alcool si prin a face miscare cu moderatie. Insa fiecare persoana este diferita, asa ca e indicat sa consulti medicul inainte de a introduce elemente noi in rutina ta.

Foto: Freepik.com