4 sfaturi importante pentru a infrunta emotiile puternice legate de problemele de fertilitate, oferite de un expert

1
De Maria Constantin
26 feb. 2023

Fertilitatea aduce de multe ori provocari complicate. Daca ai probleme, poti sa incerci vitaminele, miscarea, alimentatia sanatoasa si chiar tratamentele medicale. Insa putini oameni realizeaza ca pregatirea mentala este o componenta-cheie pentru a infrunta problemele de concepere.

Cercetarile arata ca interventiile de tip minte-corp pot fi eficiente in reducerea stresului si imbunatatirea fertilitatii in cazul cuplurilor care incearca sa aiba copii. Aceste interventii includ yoga, exercitii bazate pe meditatie si gandirea pozitiva despre concepere.

Studiile sugereaza, de asemenea, ca fertilitatea este asociata cu factorii psihologici. In unele cazuri, cuplurile nu reusesc sa aiba copii, desi nu par sa existe motive fiziologice. Factori precum reactia la diagnostic si tratamentul sugerat, precum si autoacceptarea si stima de sine pot juca un rol.

Aumatma Shah, endocrinolog naturopatic, a explicat pentru Mind Body Green ca in experienta sa de specialist in fertilitate a observat ca abordarea problemelor de concepere cu o atitudine pozitiva este cruciala. Ea are cateva recomandari care pot ajuta la reducerea presiunii mentale si la cresterea sanselor de a avea copii:

1. Intelege-ti ciclurile si hormonii

Ciclul menstrual este un proces biologic feminin si este strans legat de fertilitate. Din acest motiv, e important de inteles cum lucreaza ciclurile si hormonii. Desi ovulatia poate fi dificil de determinat cu precizie, exista o paleta larga de solutii moderne pe care le poti testa acasa pentru a determina mai precis ovulatia. Graficul temperaturii corporale zilnice este una dintre tehnicile pe care multe dintre pacientele Aumatmei Shah le folosesc – se stie ca temperatura corporala scade usor inainte ca un ovar sa produca un ovul.

Poate fi de ajutor si o analiza hormonala, apoi asocierea rezultatului cu un tratament prescris de medicul specialist pentru a ridica nivelul hormonilor din organism.

187 lei, shop.andreearaicu.ro

2. Nu lasa varsta sa-ti defineasca fertilitatea

Desi varsta e un alt factor esential in concepere, nu trebuie sa te descurajezi: succesul fertilitatii nu este definit doar de varsta. E adevarat, fertilitatea scade in mod natural cu trecerea anilor, insa impactul asupra ovarelor si ovulelor nu este instantaneu, ci mai subtil si gradual.

3. Corpul nu te saboteaza

E o reactie normala sa dai vina pe organismul tau cand ai probleme de fertilitate. Stop: nu mai face asta. In schimb, considera ca aceste probleme sunt un semn pe care ti le da corpul si pe care trebuie sa le depistezi si sa le tratezi.

Vitamina care imbunatateste fertilitatea, dorinta si satisfactia sexuala

Cand te confrunti cu probleme precum dezechilibrul hormonal, niveluri anormale ale florei bacteriene intestinale sau vaginale ori o disfunctie tiroidiana, fertilitatea poate avea de suferit. Consultarea unui medic naturopat sau a unui specialist in medicina functionala poate ajuta la depistarea radacinii problemei si poate usura calea spre rezolvare.

4. Da-ti timp. Mai mult timp

Ai observat vreodata ca la serviciu, cand ai un deadline, munca e mai stresanta? Asa se simte si corpul tau. Iata un secret: nu depinde de ceasul tau intern, ci de experienta ta interioara. Daca decizi ca la 32 de ani esti gata sa devii mama, dorinta ta brusca de a avea un copil le poate depasi pe toate celelalte. Iar daca asta nu se intampla intr-un mod potrivit, asta poate provoca mai multa anxietate interna. Incepe sa te faca sa-ti pui intrebari despre orice.

Insa presiunea pe care o pui asupra corpului nu este corecta si nici realista. E ca si cum ai decide ca vrei o vacanta de o luna si te astepti sa poti pleca de maine. N-ar fi chiar asa, corect? Fiindca vacantele necesita timp, bani si energie ca sa le poti planifica bine. Tot asa, nu poti sa decizi ca te casatoresti maine, stii ca e nevoie de timp pentru a face acest pas. Si atunci de ce ne asteptam ca maternitatea sa se intample peste noapte? Din cauza modului in care adultii traduc acest proces pe intelesul adolescentilor: faci sex = ramai insarcinata.

In realitate, sunt doar 20% sanse, in cel mai bun caz, sa ramai insarcinata daca ai un ciclu perfect sanatos si fertil. Asa ca, nu uita, e mai bine sa nu-ti stabilesti vreun termen prea apropiat pentru a deveni mama.

In schimb, poti sa-ti faci planuri. Pune-ti un termen cat mai generos pentru viitor. Cauta sa intelegi ca trebuie sa-ti pregatesti corpul, la fel si partenerul tau. Respira, planuieste-ti drumul pe aceasta cale a aducerii pe lume a unui copil si fa tot ce poti ca sa te bucuri de acest proces. Uneori, doar planuirea procesului te va elibera de stres.

Evident, daca problemele persista si nu reusesti sa ramai insarcinata, trebuie sa discuti cu un specialist.

Foto: Freepik.com