Vitamina care imbunatateste fertilitatea, dorinta si satisfactia sexuala

1
De Teodora Tirca
14 feb. 2023

Stilul nostru de viata se rasfrange si asupra sanatatii vietii sexuale, si mai ales asupra fertilitatii.

Dand prioritate somnului, gestionarii stresului, nutritiei, hidratarii, exercitiilor fizice si altor practici cheie de sanatate holistica, putem sustine fertilitatea si ne putem asigura ca libidoul si performanta functioneaza la nivel optim.

Studiile arata ca nivelul de vitamina D (care este mai degraba un hormon) ne poate influenta si viata sexuala – in bine sau in rau, relateaza MindBodyGreen.

Beneficiile vitaminei D pentru sanatatea sexuala

Cercetatorii sunt tot mai interesati de modul in care vitamina D afecteaza sanatatea sexuala si reproductiva. De la imbunatatirea fertilitatii pana la satisfactia sexuala, studiile sugereaza ca aceasta vitamina are un rol important in toate aspectele sanatatii sexuale atat pentru barbati, cat si pentru femei.

Pentru femei:

In cazul femeilor, vitamina D este extrem de importanta in fertilitate. De fapt, o revizuire stiintifica din 2022 a constatat ca atat absorbtia sanatoasa de vitamina D, cat si suplimentarea cu vitamina D pot ajuta la imbunatatirea fertilitatii si pot sustine o sarcina sanatoasa (atat pentru mama, cat si pentru copil).

De asemenea, s-a dovedit ca vitamina D are un impact semnificativ nu numai asupra sanatatii reproductive, ci si asupra placerii sexuale: conform unui studiu din 2016 publicat in Jurnalul European de Obstetrica, Ginecologie si Biologie Reproductiva, femeile care au un nivel sanatos de vitamina D au obtinut scoruri mai mari in dorinta sexuala, orgasm si satisfactie sexuala.

Rihanna este insarcinata. Cantareata asteapta al doilea copil cu iubitul sau, A$AP Rocky

Pentru barbati:

Un studiu din 2018 al acelorasi cercetatori a constatat ca aceste rezultate s-au oglindit la barbati: participantii de sex masculin cu niveluri sanatoase de vitamina D au avut scoruri mai mari ale functiei erectile, ale orgasmului si dorintei sexuale, in comparatie cu barbatii care aveau deficit de vitamina D.

Beneficiile pentru barbati nu se termina aici: o revizuire stiintifica din 2020 publicata in World Journal of Men’s Health a descoperit ca vitamina D imbunatateste motilitatea spermatozoizilor (o functie vitala pentru fertilitatea masculina), in timp ce suplimentarea zilnica cu vitamina D creste nivelul testosteronului.

Optimizarea vietii sexuale cu vitamina D

Libidoul scazut si performanta nesatisfacatoare sunt in mod constant legate de nivelurile suboptime de vitamina D, indiferent daca participantii la studiu sunt barbati sau femei. Acest lucru nu este de bun augur pentru viata noastra sexuala, avand in vedere ca aproape 50% dintre oameni sufera de deficit.

4 filme care sunt adevarate lectii de viata – nu trebuie sa le ratezi!

Din fericire, atingerea (si mentinerea) unui nivel sanatos de vitamina D poate ajuta la promovarea fertilitatii, la imbunatatirea sanatatii reproductive si chiar la promovarea unei vieti sexuale active si satisfacatoare. Un supliment zilnic de vitamina D de inalta calitate iti va sprijini sanatatea pe mai multe planuri, asa ca vorbeste cu medicul tau, mai ales daca ai un nivel scazut al acestei vitamine.

Foto: depositphotos.com