Cele mai sanatoase tipuri de paine pe care sa le incluzi in dieta ta

1
De Maria Constantin
2 oct. 2022

Cu atatea diete care ne impun multe restrictii, painea si-a castigat o reputatie negativa.

Expertii sustin ca nu este buna pentru cei care incearca sa slabeasca si ca acestia ar trebui sa o evite cu orice pret. Exista, insa, cateva tipuri de paine pe care le poti include in dieta, mai ales daca e una cu putini carbohidrati. O paine corect aleasa din punct de vedere nutritional poate fi chiar foarte hranitoare, noteaza Article Skill.

Iata cum sa alegi cea mai sanatoasa si cea mai buna paine pentru organismul tau:

Paine cu maia naturala

Daca nu ai mancat vreodata, merita sa o incerci. Painea cu maia naturala e facuta din faina, tarate fermentate si apa, in loc de drojdie. Evident, nu contine zahar. Multi nutritionisti au spus ca procesul lent de fermentare le permite bacteriilor sa descompuna carbohidratii si glutenul, facand painea mai usor de digerat.

Acest produs are mai multe beneficii pentru sanatate si reprezinta o alternativa mai buna decat painea alba obisnuita sau cea integrala. In plus, este si una dintre cele mai gustoase tipuri de paine.

Painea de ovaz

Este unul dintre cele mai recente feluri de paine de pe piata. De obicei e facuta din combinatia de ovaz, faina integrala de grau, drojdie, sare si apa. Ovazul este foarte hranitor si are multiple beneficii pentru sanatate, astfel ca painea de ovaz se numara printre cele mai bune optiuni. In plus, se digera incet, astfel ca ofera mai mult timp o senzatie de satietate. Multi nutritionisti recomanda aceasta paine persoanelor care se confrunta cu constipatia.

Carbohidratii nu-ti sunt dusmani! Aceste tipuri de paine sunt sanatoase

Painea integrala

Aceasta paine este consumata de mult timp si a fost mereu considerata o alternativa foarte buna comparativ cu celelalte variante. Painea integrala are un continut bogat de fibre, nutrienti si minerale esentiale precum seleniu, magneziu, calciu, tiamina si fosfor. Numeroase studii au aratat efectele pozitive pe care cerealele integrale le au asupra controlului greutatii. Painea din aceasta faina are, de asemenea, multe beneficii pentru sanatate, precum reducerea riscului de diabet de tip 2, boli de inima si unele tipuri de cancer.

Painea de secara

In comparatie cu celelalte tipuri de paine, cea de secara este mai cunoscuta si mai sanatoasa. Mai multe studii au aratat ca aceasta nu este buna doar pentru sanatate, dar te ajuta si la mentinerea senzatiei de satietate de-a lungul zilei, intrucat are un tranzit digestiv mai mare.

Spre deosebire de painea din faina rafinata, cea de secara contine multi nutrienti esentiali si este bogata in magneziu. De ce este acest element foarte important? Ei bine, magneziul ajuta la tinerea sub control a tensiunii sanguine si la optimizarea sanatatii inimii. De asemenea, continutul mare de fibre solubile din faina de secara poate reduce colesterolul.

Foto: Instagram/@mariellehaon