Ce paine recomanda nutritionistii: „Diferenta majora consta in indicele glicemic”

1
De Cristina Tudor
1 iun. 2020

S-a spus ca ingrasa, ca este vinovata pentru toate bolile, ca nu mai este “la moda”. In ultimii ani, painea a fost intens blamata, iar “nebunia” dietelor anticarbohidrati i-a convins pe multi chiar sa renunte la paine.

Cea care “isi merita soarta” este doar painea alba, clasica franzela, “ultrarafinata”, golita de fibre si nutrienti. Din marea de sortimente, paine integrala, inter mediara, imbogatita cu se minte, graham, secara, omul de rand abia daca stie pe care sa o aleaga.

Medicii spun ca painea consumata “cu cap” nu ingrasa, fie alba, fie neagra, dar painea neagra vine cu ceva in plus: fibre, vitamine si minerale. In plus, e mai satioasa.

Indicele glicemic, mai important decat caloriile

“Este falsa ideea ca painea prosteste. Painea trebuie considerata un aliment de sine statator. S-a incetatenit obiceiul de a consuma paine in dieta zilnica. Ea trebuie adaugata atunci cand calculam caloriile”, subliniaza nutritionistul Corina Zugravu.

Diferenta dintre painea alba si cea integrala nu se simte la calorii, ci la cantitatea de fibre, vitamine si minerale si la indicele glicemic, vinovat de fluctuatiile de zahar.

“Indicele glicemic reprezinta viteza cu care se descarca zaharul in sange, iar cu cat viteza este mai mare, cu atat cantitatea de insulina secretata este mai mare. Astfel apar fluctuatii de energie, kilograme in plus, dereglari ale metabolismului (diabet de gradul II)”, adauga nutritionistul.

Painea alba are un indice glicemic atat de mare (70) incat organismul aproape ca nu mai face diferenta intre aceasta si zahar. In schimb, painea integrala are un indice mai mic (50) si se asimileaza mai greu, la fel ca in cazul cofeinei din ceai.

Paine intermediara – pentru cei sanatosi, paine neagra – pentru cei cu tranzit incet

In trecut, painea neagra era considerata painea saracilor, iar cea alba era pentru cei avuti. Azi, rolurile s-au inversat: painea alba a devenit “painea saracului”, procesul de fabricare fiind mai ieftin. Painea alba este insa dezechilibranta, intrucat ajunge sa contina aproape doar amidonul din bobul de grau. “De departe, cea mai mare pierdere este cea de fibre.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Unsplash.com.