Care este cea mai sanatoasa paine. Cercetatorii au ajuns la o concluzie surprinzatoare

1
De Cristiana Astefanoaiei
28 apr. 2023

Sa recunoastem, painea este o parte importanta din viata noastra. Chiar daca incercam sa o evitam, de dragul sanatatii si a siluetei, uneori chiar e nevoie de o felie gustoasa de paine.

Multe dintre variantele de paine ambalata de la magazinul alimentar se lauda ca sunt cea mai sanatoasa optiune, dar cum determini care este cea mai buna?

Cea mai sanatoasa paine pe care o poti cumpara este painea 100% din cereale integrale, dar nu se gaseste prea usor.

In general, o paine considerata sanatoasa trebuie sa contina ingrediente nutritive si sa aiba un continut scazut de zahar si grasimi.

Cea mai sanatoasa paine

Una dintre cele mai sanatoase tipuri de paine este painea integrala. Aceasta este facuta din faina integrala, care contine toate componentele graului, inclusiv taratele, germenele si endospermul. Faina integrala are un continut ridicat de fibre, vitamine si minerale, cum ar fi magneziu, fier si zinc. Acest tip de paine are, de asemenea, un indice glicemic mai mic decat painea alba, ceea ce inseamna ca nu va creste nivelul de zahar din sange atat de mult.

Consuma alimentele in aceasta ordine si vei reduce considerabil nivelul zaharului din sange

Painea neagra este, de asemenea, o alegere sanatoasa. Aceasta este facuta din faina de secara, care are un continut ridicat de fibre si proteine. De asemenea, faina de secara are un indice glicemic scazut, ceea ce inseamna ca nu va creste nivelul de zahar din sange atat de mult ca painea alba.

Painea de secara poate fi si o optiune mai buna decat painea alba pentru persoanele cu intoleranta la gluten sau sensibilitate la grau, deoarece faina de secara contine o cantitate mai mica de gluten decat faina de grau.

Daca un produs este cu adevarat 100% grau integral, nu te baza ca ambalajul spune acest lucru. Citeste cu mare atentie eticheta si lista de ingrediente. Ar trebui sa mentioneze faina integrala de grau ca fiind primul ingredient si nu va mentiona niciun alt tip de faina, cum ar fi faina de grau imbogatita folosita la fabricarea painii albe.

Parerea nutritionistilor

Jill Weisenberger, dietetician nutritionist, explica faptul ca cel mai important aspect este legat de cantitatea de paine pe care o consumi.

„Oamenii cred adesea ca ceea ce fac din cand in cand conteaza cu adevarat, dar eu cred ca ceea ce fac tot timpul este ceea ce conteaza cu adevarat (…) Daca din cand in cand ai mancat o chifla mare, nu cred ca este mare lucru. Dar daca tot timpul mananci o chifla mare, atunci este o problema” spune Weisenberger.

Cele mai sanatoase tipuri de paine pe care sa le incluzi in dieta ta

Nutritionistul ne explica faptul ca, daca mancam si alte produse de panificatie si de patiserie, ar fi bine sa fim atenti la consumul de paine.

„Daca mananci mult grau sub forma de paste, biscuiti si cereale pentru micul dejun, poate ca ar fi bine sa consumi painea de ovaz”.

In concluzie, exista multe tipuri de paine sanatoasa, dar cele mai bune optiuni sunt painea integrala, painea neagra, painea din grau dur si painea din secara integrala. Aceste tipuri de paine sunt bogate in fibre, proteine si nutrienti esentiali, iar indicele lor glicemic este mai scazut decat cel al painii albe. Cu toate acestea, trebuie sa ai grija la etichetele produselor, sa citesti ingredientele si sa eviti aditivii si indulcitorii.

Foto: depositphotos.com