Cum iti prepari singura drojdia acasa

drojdie in casa
Cristina Tudor1
De Cristina Tudor
26 mart. 2020

Drojdia a devenit, odata cu pandemia de coronavirus, cel mai cautat ingredient. Cum nu se gaseste in magazine, iata cum o poti prepara acasa.

Cum se face drojdia in casa? In primul rand, trebuie mentionat ca maiaua sau plamadeala este un amestec de faina si apa care fermenteaza de-a lungul a cateva zile.

Rezultatul este o drojdie naturala obtinuta in casa care inlocuieste cu succes drojdia din comert.

Drojdia de casa, mai sanatoasa decat cea din comert

Painea cu maia este mai sanatoasa decat painea cu drojdie pentru ca are un continut variat de fermenti naturali. De asemenea, numeroase persoane considera ca este mai gustoasa, noteaza eva.ro. Painea cu maia este putin acrisoara comparativ cu painea facuta cu drojdie din cauza acidului lactic care se dezvolta in maia in timpul procesului de fermentatie.

Este important de retinut ca maiaua se obtine dupa o saptamana, nu o poti prepara imediat. Amestecul de faina si apa are nevoie de timp pentru a fermenta si a produce bacteriile bune care fac apoi painea de casa sa creasca si sa devina pufoasa. De asemenea, trebuie sa stii ca maiaua se intretine zilnic adaugand apa si faina.

Poate rezista astfel ani la randul, cu conditia sa o „hranesti” zilnic.

Cum obtii drojdie in propria casa

Iata cum sa faci maia:

Ai nevoie de:

un borcan de 800 de grame cu capac
un cantar de bucatarie
apa plata calduta
faina alba de grau
faina de secara

Ziua 1

Primul pas este sa cantaresti borcanul gol in care vei prepara maiaua. Noteaza pe un carnetel greutatea borcanului.

Amesteca 100 de grame de faina de secara cu 150 grame de apa calduta – cu o temperatura de aproximativ 30 de grade Celsius. Poti folosi orice tip de faina, insa este de preferat faina integrala care va fermenta mai usor.

Acopera borcanul cu o farfurioara sau cu capacul, fara sa-l infiletezi.

Lasa borcanul la temperatura camerei, timp de 24 de ore.

Citeste continuarea pe wowbiz.ro

Foto: Unsplash.com