Ce trebuie sa stii inainte de primul consult ginecologic

1
De Alice Papuc
24 ian. 2024

Daca esti la primul tau consult ginecologic, sper ca aceste informatii sa te ajute sa te simti mai pregatita si mai relxata!

Este firesc sa ai emotii, poate chiar sa simti ca iti este rusine sa faci acest pas. Insa consultul ginecologic este cat se poate de firesc si de important pentru sanatatea ta. Si totusi, ce poti face astfel incat sa te simti mai relaxata in ziua in care vei merge la primul tau consult? Iata cateva informatii care te pot ajuta!

Cand trebuie sa mergi la primul consult ginecologic?

Primul consult ginecologic ar trebui efectuat cand ti-ai inceput viata sexuala. De asemenea, te poti programa chiar si inainte, daca simti ca ai intrebari, nelamuriri sau te confrunti cu diverse schimbari.

Ulterior, poti merge la un consult de rutina, o data pe an. De asemenea, nu ezita sa te adresezi unui medic daca te confrunti cu dureri, intarzierea menstruatiei, ai secretii anormale sau ai un partener nou.

Stresul iti afecteaza sanatatea ginecologica: Iata ce afectiuni poti dezvolta!

Ce trebuie sa faci inainte de primul consult ginecologic?

Pasul 1: Programarea

Iti poti lua trimitere de la medicul tau de familie si te poti programa pe baza acesteia, serviciul fiind decontat de stat.

Bineinteles, daca nu esti asigurata sau daca iti doresti sa mergi la o anumita clinica, poti oricand sa optezi si pentru varianta de clinica privata, unde vei achita consultul. De asemenea, poti cere recomandari cunostintelor tale pentru un medic sau poti sa citesti mai multe recenzii online.

Pasul 2: Pregatirea

Cu o seara inainte de consult, este recomandat sa nu folosesti diverse creme, absorbante etc. De asemenea, programarea consultului in afara perioadei sangerarilor menstruale este adesea recomandata pentru examenele pelvine. Acest lucru poate facilita examinarea si obtinerea unor rezultate cat mai precise.

Pasul 3: O lista de intrebari

Poti sa pregatesti o lista de intrebari pentru ginecologul tau. Fie ca este vorba despre contraceptie, menstruatie sau orice alt aspect al sanatatii tale reproductive, este important sa obtii raspunsurile de care ai nevoie. Avand lista deja pregatita, nu mai risti sa omiti anumite aspecte din cauza ca esti emotionata sau putin anxioasa.

Ce se intampla la consult?

In generalul, consultul se desfasoara in 3 etape:

Prima etapa este reprezentata de discutia pe care o vei purta cu medicul. Ti se vor pune cateva intrebari despre varsta ta, ultima menstruatie, motivul controlului, istoricul tau medical etc.

In a doua etapa, va avea loc consultul propriu-zis. Medicul va verifica vulva si vaginul prin palpare. Ulterior, se poate efectua testarea Papanicolau. Medicul tau iti va acorda toate detaliile necesare despre proceduri.

In a treia etapa urmeaza, de regula, un timp pe care medicul ti-l va acorda pentru a discuta despre orice aspect care te ingrijoreaza. Poti pune intrebari despre orice vrei sa stii, de la viata sexuala, la medicamente si menstruatie.

Acestea fiind spuse, este timpul sa nu mai amani!

Daca ti-ai inceput viata sexuala de o perioada indelungata, daca simti ca ai dureri sau daca nu ai fost niciodata la un consult ginecologic desi ai o anumita varsta, este timpul sa nu mai amani. Consultul nu este deloc dureros, rusinos sau stanjenitor. Nu mai trata o afectiune doar cand aceasta se agraveaza. Un consult de 20 – 30 de minute pe an iti poate salva viata!

Foto: Freepik.com