7 cel mai des intalnite intrebari pentru medicul ginecolog

1
De Cristina Tudor
5 mart. 2020

Cand vine vorba despre sanatatea aparatului reproducator este fireasca dorinta de a avea cat mai multe informatii si raspunsuri la intrebarile care ne framanta.

Si corect este ca aceste informatii sa fie obtinute de la un profesionist, de la un medic ginecolog in acest caz.

Experientele altor femei nu pot fi intotdeauna relevante, pentru ca fiecare organism este diferit si are particularitatile sale. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrica-ginecologie, cu supraspecializare in infertilitate, ne dezvaluie care sunt cel mai des intalnite intrebari pe care le primeste de la pacientele sale, dar si raspunsurile la ele.

„Niciodata, niciun raspuns oferit pe alta cale decat in cadrul unei consultatii, in cabinetul medicului, nu va putea tine locul acesteia. Raspunsurile pot fi eventual orientative, pur informative”, a subliniat dr. Andreas Vythoulkas. Iata-le pe cele care ii sunt cel mai frecvent adresate:

Tratamentele hormonale care se fac pentru a ramane insarcinata sunt periculoase?

Ca in orice tratament, si in cazul celor pentru infertilitate pot exista reactii adverse, de exemplu sindromul de hiperstimulare ovariana sau riscul de sarcina multipla.

Sexul pe perioada sarcinii este riscant?

Atata timp cat nu exista vreo complicatie medicala precum placenta previa, incompetenta cervicala sau sangerare vaginala inexplicabila, nu se poate vorbi despre riscuri.

Ce este histerosalpingografia?

Este o analiza invaziva, dar foarte eficienta pentru masurarea permeabilitatii trompelor uterine. Se realizeaza prin injectarea unei substante de contrast, pana in uter. Daca substanta trece prin trompe, acestea sunt permeabile si nu pun probleme. In caz contrar, se poate incerca desfundarea lor chiar in timpul procedurii, insa acest lucru nu este intotdeauna posibil. Tratamentul care se va aplica pentru trompele uterine depinde foarte mult de starea acestora, ajungandu-se uneori pana la indepartarea lor.

Citeste continuarea pe Kudika.ro.

Foto: Getty Images.