3 produse frecvent folosite, dar nocive pentru sanatatea vaginului, conform unui medic ginecolog

1
De Irina Constantin
8 oct. 2020

Proabil ca si tu utilizezi aceste produse zi de zi, saptamanal sau poate doar lunar. Desi par sigure, ele nu sunt deloc recomandate de catre medici.

Este vorba despre doua produse de ingrijire si rasfat, dar si despre o piesa de lenjerie intima. Acestea par total inofensive, insa, pe termen lung, iti pot influenta semnificativ sanatatea vaginului si felul in care acesta functioneaza.

Sanatatea vaginului este un element extrem de important pentru sanatatea generala a femeilor, asa ca medicii te sfatuiesc sa iti faci foarte bine researchul. De la ritualul de ingrijire, pana la alimentatie, totul influenteaza flora din zona intima.

Sanatatea vaginului: 3 lucruri pe care sa nu le mai folosesti in mod regulat

1. Absorbantele zilnice

Medicul ginecolog Staci Tanouye este de parere ca absorbantele „zilnice” nu ar trebui sa fie folosite zilnic, sub nicio forma. Daca le utilizezi inainte sau imediat dupa menstruatie, pentru a evita petele de sange pe lenjeria intima, este in regula.

Cu toate acestea, daca le aplici pe lenjerie zi de zi, s-ar putea sa fii uimita sa descoperi ca secretiile tale vor fi si mai abundente. Motivul este simplu: vaginul tau va crede ca trebuie sa se curete suplimentar, asa ca va secreta o cantitate mai mare de substante.

In plus, absorbantele pastreaza umezeala, ceea ce poate duce la iritatii ale pielii din zona intima. Asadar, foloseste absorbantele de mici dimensiuni doar inainte si imediat dupa menstra.

Stiai ca doar 1% dintre femei discuta cu medicul ginecolog despre ingrijirea intima?

2. Bombele de baie (sarea de baie efervescenta)

Miros divin, coloreaza apa si iti induc o stare de relaxare profunda, la fiecare baie. Asa-numitele bath bombs sau sfere din sare de baie efervescenta au castigat foarte multa popularitate in ultima vreme. Totusi, Dr. Staci nu este de acord cu folosirea lor.

„Bombele de baie si solutiile pentru spuma contin parfum si un pH ridicat, aceste lucruri putand interfera cu flora vaginului, cauzand iritatii sau chiar infectii”, explica medicul ginecolog.Sarurile de baie au in compozitie, de cele mai multe ori, coloranti artificiali, detergenti si alte substante chimice care nu sunt deloc prietenoase cu pielea sensibila a vulvei.

Astfel, daca folosesti des bombe de baie, s-ar putea sa te confrunti cu iritatii topice, in zona pelviana.In plus, daca substantele din sarea de baie intra in contact cu interiorul vaginului, acestea pot ucide bacteriile bune. Atunci cand raportul de bacterii bune si rele se afla in dezechilibru, candidoza isi poate face prezenta.

Asadar, evita complet sarurile de baie colorate si frumos mirositoare. Daca doresti, le poti inlocui cu sare Epsom si uleiuri esentiale folosite intr-un difuzor special, in baie.

3. Chilotii tanga sau din materiale sintetice

Dr. Staci Tanouye nu este complet impotriva lenjeriei sexy, insa le recomanda femeilor sa o foloseasca intelept, pentru a evita infectiile si complicatiile. Mai exact, medicul spune ca lenjeria tanga incurajeaza transportul bacteriilor din spate in fata, ceea ce poate duce la neplaceri destul de mari, in special pentru persoanele sensibile, cu o predispozitie in acest sens.

Mai mult, doctorul recomanda purtarea lenjeriei confectionate din 100% bumbac, exceptie facand doar lenjeria din materiale special destinate activitatii fizice, materiale care absorb umezeala pe durata antrenamentelor.

Foto: Shutterstock.com